Antena Meniu Search
x

Nicolae Ciucă, după noua OUG privind plafonarea: "98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie și gaze"

98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze, spune Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern în care se publică OUG privind plafonarea prețurilor la energie. Ciucă a mai spus că prin acest OUG se va descuraja comportamentul speculativ din piață, notează Mediafax.

de Redactia Observator

la 01.09.2022, 18:22

Nicolae Ciucă, după noua OUG privind plafonarea: "98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie și gaze"
- Mediafax Foto via HEPTA

"Prin modificările pe care le vom aduce OUG 27 nu facem altceva decât să consolidăm și să extindem măsurile de protecție a populației a și economiei de creșterile la prețul energiei și gazelor naturale. Totodată, doresc să fac mențiune că odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, am extins și perioada de valabilitate a acestei OUG. Am prelungit-o cu un an și va fi valabilă până la 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm protejarea populației și a economiei”, spune Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că prin această OUG se va descuraja comportamentul specualtiv și piață

El afirmă că 98% dintre gospodării vor beneficia de această plafonare și compensare la energie. „Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile la energie electrică și gaze naturale. Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și am luat măsuri pentru a ne asigura că piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale și, desigur, avem funcționale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna 2022 – 2023”, a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că prin această OUG se va descuraja comportamentul specualtiv și piață, iar Guvernul este pregătit ca, în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene, să manifeste flexibilitate. „Prin măsurile luate astăzi vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul UE să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene”, a încheiat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit draftului, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh.

Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice și firme din domeniul alimentar. „Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate”, se mai arată în proiect.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă, după noua OUG privind plafonarea: "98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie și gaze"