Antena Meniu Search
x

Nicolae Ciucă: Ne dorim ca salariul minim să crească. Nu vreau să fac referire la cuantum. Pensiile nu trebuie să fie mai mari decât salariile

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au vizitat miercuri fabrica IVECO din Dâmboviţa. Premierul  a transmis că guvernul îşi doreşte ca salariul minim să crească, dar nu doreşte să spună şi cu cât. Şi despre creşterea pensiilor, a spus că sunt luate în calcul toate variantele, dar că pensiile nu trebuie să fie mai mari decât salariile. Avem garanţia că deficitul bugetar, anul acesta, va fi păstrat în limitele pe care ni le-am asumat, a mai dat asigurări premierul. 

de Redactia Observator

la 02.11.2022, 11:18

Nicolae Ciucă: Pensiile nu trebuie să fie mai mari decât salariile. Ne dorim ca salariul minim să crească
Ciucă și Ciolacu, vizită la fabrica de camioane IVECO din Petreşti - Observator

Nicolae Ciucă a transmis că Guvernul îşi doreşte ca salariul minim să crească, dar până nu vor avea o analiză, pe buget, pe cifre concrete, nu doreşte să facă nicio referire cu privire la cuantumul cu care va creşte salariul minim.

"Calculul, în momentul de faţă, ţinând cont de cifrele pe care duvs le-aţi prezentat, noi încă nu am luat o decizie în acest sens, probabil nu sunt tocmai aliniate cu realitatea pentru că, atunci când vorbim de creşterea salariului minim, este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajaţi pot să îi remunereze", a spus Ciucă, arătând că un angajat de la IVECO i-a spus că salariul său este motivant.

El a precizat că "este la îndemâna fiecărui manager, a fiecărui conducător de astfel de companie să stabilească salariul în funcţie de valoarea muncii prestate de fiecare angajat în parte".

"Revenind la cifre, sigur că ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am discutat şi despre salarii şi despre pensii. Reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să îi sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi efectele pe care le produce inflaţia, doar că până nu vom avea o analiză, pe buget, pe cifre concret, nu doresc să fac nicio referire cu privire la cuantumul cu care va creşte salariul minim", a mai spus el.

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă s-a renunţat la majorarea salariului minim la 3.000 de lei, premierul a spus că a făcut referire foarte clar că valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget.

Nicolae Ciucă, despre majorarea pensiilor: Sunt luate în calcul toate variantele 

Ciucă a vorbit şi despre majorarea pensiilor, spunând că "sunt luate în calcul toate variantele". "Urmează ca cea care este cea mai benefică pentru populaţie să fie anunţată atunci când o vom agrea în coaliţie", a spus şeful Executivului. Întrebat despre impactul unei majorări cu 10% a pensiilor, Nicolae Ciucă a răspuns: "În acest moment, pe analizele pe care le avem, nu se corelează de niciun fel, nu sunt corelate măsurile pe energie cu cele care vizează pensiile şi salariul minim".

"Pentru fiecare dintre ele, perspectiva pe care se construieşte bugetul pe anul viitor asigură sumele necesare, pe care să ni le asumăm cu responsabilitate în faţa românilor şi să le spunem: oameni buni, asta este ce putem", a mai comentat el.

Nicolae Ciucă: Studiul Băncii Mondiale păstrează pensiile militare în actuala structură

Nicolae Ciucă susţine că studiul Băncii Mondiale păstrează pensiile militare în actuala structură. El a mai spus că este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca, prin această Ordonanţă, să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul, dar a ţinut să precizeze că inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens.

Premierul a spus că la învestirea noului ministru al Apărării a dorit să dea un mesaj către militari. "Vedeţi, toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potriviite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente nu numai ale noastre ci şi ale studiului Băncii Mondiale, prin care păstrează pensiile militare în actuala structură", a spus premierul.

Nicolae Ciucă: Pensiile nu trebuie să fie mai mari decât salariile 

Nicolae Ciucă a precizat că "acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei". "Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca, prin această Ordonanţă, să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens", a explicat premierul.

"Fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înaipoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă, minimum de cunoştinţe profesionale", a mai transmis Ciucă.

Nicolae Ciucă: Avem garanţia că deficitul bugetar, anul acesta, va fi păstrat în limitele pe care ni le-am asumat

Ciucă a mai declarat că sunt toate premisele ca anul acesta deficitul bugetar să fie păstrat în limitele asumate de actuala guvernare, respectiv 5,84% din PIB şi un deficit ESA de 6,32% din PIB. "Vă pot spune că anul acesta, până în acest moment, deficitul bugetar este unul prin care avem garanţia că va fi păstrat în limitele pe care ni le-am asumat, adică nu vom depăşi 5,84 şi 6,32 la ESA. Sunt toate premisele pentru a ne păstra în deficit şi avem de asemenea o discuţie şi o analiză prin care anul viitor vom face în aşa fel încât să ne păstrăm în limitele de deficit bugetar."

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă: Ne dorim ca salariul minim să crească. Nu vreau să fac referire la cuantum. Pensiile nu trebuie să fie mai mari decât salariile