Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Nou scandal în coaliţia PSD-PNL. Marcel Ciolacu vrea să îl facă pe Mihai Tudose comisar la UE, în locul lui Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu se va întâlni vineri cu premierul maghiar Viktor Orban, care vine în România pentru Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad. Vizita nu este una oficială, dar surse politice spun că cei doi premieri vor lua micul dejun împreună la Vila Lac din Capitală. Până atunci, șeful PSD si-a făcut timp pentru răfuielile din Coaliție și i-a dat o replică acidă lui Nicolae Ciucă. Asta după ce liderul PNL a trasat o linie roşie în negocierile purtate la vârful Puterii. 

de Marius Gîrlaşiu

la 26.07.2024 , 10:35

Marcel Ciolacu si Viktor Orban au stat la aceeasi masă şi anul trecut, atunci când șeful Guvernului de la Budapesta, prezent la Băile Tuşnad, a sugerat că Transilvania și aşa-zisul Ținut Secuiesc nu ar fi teritorii româneşti. 

Acum, Viktor Orban vine în România după ce s-a întâlnit recent cu Donald Trump, dar și cu dictatorii Xi Jinping și Vladimir Putin. Liderul maghiar a descris aceste întâlniri drept "o misiune de pace". Doar că discuțiile de la Moscova și Beijing i-au adus critici dure din partea unor lideri cu greutate în NATO și Uniunea Europeană.

România are nevoie de Ungaria pentru a pune dosarul Schengen pe agenda UE

Vezi și

Ungaria deține, însă, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar România are nevoie de sprijin pentru aderarea deplină la Spațiul Schengen. De altfel, Viktor Orban ne-ar putea ajuta să punem acest subiect pe agenda Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne - forul de care depinde aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre. 

Pe acelaşi subiect

Cu doar câteva ore înainte să ia masa alături de Viktor Orban, premierul Ciolacu si-a făcut timp pentru răfuielile din Coaliție.

"Aud prea multe discuții în ultimele zile despre linii roșii sau galbene. Acest Guvern nu este al vreunui partid, acest Guvern este al României", a spus Ciolacu.

Replica acidă a venit după ce liderii PNL ți-au amenintat aliații cu iețirea de la guvernare, iar Nicolae Ciucă a trasat o linie roşie în negocierile din Coaliţie.

"PSD atacă din nou, cota unică, pentru impozitul progresiv. Nu se va întâmpla asta niciodată cu PNL în Guvern. Sunt linii roșii peste care dacă PSD trece, cu siguranță guvernul Ciolacu pică!", a amenințat deputatul PNL Florin Roman.

PSD și PNL sunt la cuţite şi în negocierile privind locul României în noua Comisie Europeană

Marcel Ciolacu a anunțat că nu ar fi dispus să îl propună pe Klaus Iohannis în funcția de Comisar european din partea României. Surse politice spun că subiectul a generat tensiuni în Coaliție. PSD și-ar dori postul de Comisar pentru Economie sau cel pentru Piață Internă, iar propunerea social democraților ar fi Mihai Tudose. Asta în timp ce liderii PNL vizează postul de Comisar pentru Extinderea UE.

Între timp, Nicolae Ciucă îşi face planuri pentru alegerile prezidențiale. Dar liderul PNL a intrat în conflict cu Elena Lasconi. Şefa USR i-a cerut lui Ciucă să rupă mariajul cu PSD și să înceapă o aşa-zisă "igienizare" în interiorul partidului.

PNL îsi va desemna candidatul pentru Palatul Cotroceni în luna septembrie. Asta în timp ce PSD își va alege candidatul la Congresul programat pe 24 august.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri politice » Nou scandal în coaliţia PSD-PNL. Marcel Ciolacu vrea să îl facă pe Mihai Tudose comisar la UE, în locul lui Klaus Iohannis