Antena Meniu Search
x

Video Oamenii de afaceri cer Guvernului să amâne modificarea Codului Fiscal. Consultările ar fi mai degrabă formale

La Palatul Victoria au avut loc consultările pentru modificările fiscale propuse pentru anul viitor. Întâlnirea, la care participă printre alţii şi oameni de afaceri, este totuşi una mai mult formală, pentru că deciziile au fost luate, deja, în Coaliţie şi ar urma să fie adoptate miercuri.

de Larisa Bernaschi

la 11.07.2022, 15:42

Vezi și

Au început consultările de la guvern pentru modificările fiscale. Au început în primul rând cu reprezentanţii oamenilor de afaceri, însă tot la sediul Guvernului vor veni şi reprezentanţii patronatelor, ai sindicatelor, dar şi reprezentanţii autorităţilor locale, pentru că modificările din Codul Fiscal îi vizeză şi pe aceştia.

Trebuie să reamintim faptul că o parte din modificările propuse şi adoptate deja în coaliţia de guvernare urmează să intre în vigoare de la 1 august, lucru care îi nemulţumeşte în special pe cei din zona HORECA, care vor fi afectaţi atât de la 1 august, cât şi la 1 ianuarie, atunci când ar urma ca TVA să se majoreze de la 5 la 9%. 

Cer practic cei din Horeca ca toate aceste măsuri să nu fie adoptate deloc. E greu de crezut că vor reuşi să îi convingă pe cei de la guvernare să renunţe la aceste modificări, având în vedere că coaliţia de guvernare şi-a făcut nişte calcule clare prin care banii care trebuie să ajungă la bugetul de stat de anul viitor să crească cu 1-1,5% din PIB, astfel încât să fie susţinute şi măsurile sociale care au fost adoptate în ultima perioadă. 

Rămâne de văzut dacă vor fi modificări pe Codul Fiscal, dacă vor reuşi în urma consultărilor de azi să îi înduplece cumva pe guvernanţi. Cer este că miercuri Guvernul vrea să adopte modificările la Codul Fiscal, astfel încât acestea să intre în vigoare de la 1 august, respectiv 1 ianuarie.

Pe acelaşi subiect

Florin Jianu, după consultările de la Guvern, pe modificările la Codul Fiscal: Am cerut ca măsurile să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, a declarat, luni, la Paltul Victoria, după consultările pe modificările la Codul Fiscal, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu membrii Guvernului, că au cerut ca măsurile să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023. De asemenea, mediul de afaceri nu este de acord cu impozitarea contractelor part-time şi cere ca impozitarea microîntreprinderilor din consultanţă să fie opţională, iar mpozitarea clădirilor trebuie să fie într-un procent fix.

Florin Jianu a spus că reprezentanţii mediului de afaceri i-au transmis premierului că nu sunt de acord cu acea impozitare la nivelul salariului minim, pentru contractele de tip part-time, pentru că ”vorbim de cei mai vulnerabili angajaţi”. ”Dintr-un calcul zimplu, matematic, s-ar putea ca aceşti angajaţi sau angajatorii lor să aducă bani de acasă, pentru a plăti aceste contribuţii la nivelul salariului minim pe economie”, a spus Jianu.

El a precizat că trebuie făcută diferenţiere între activităţile de consultanţă, pentru că ”şi consultanţii fiscali, şi contabilii şi alte tipuri de consultaţi intră în această sferă”.

Noi am cerut ca impozitarea microîntreprinderilor din consultanţă să fie opţională, ei să aleagă dacă plătesc impoziut pe venit sau impozit pe profit”, a explicat Florin Jianu.

În domeniul HORECA, Jianu a spus că mediul de afaceri a cerut ca aplicativitatea măsurilor să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, acel impozit specific pentru microîntreprinderi să fie opţional, a spus el.

”Am mai cerut ca impozitarea clădirilor să fie într-un procent fix, să nu mai avem aceste marje între 1 şi 1,3 sau oricât ar fi, ci să fie un procent fix”, a afirmat el.

Accize modificate

  • 1 august: Acciza la ţigări(+10%): 60 bani/pachet 
  • 1 ianuarie: Acciza la alcool (+20%): 6 bani/litru

TVA

  • HoReCa  +9%
  • Băuturi cu zahăr +19%
  • Locuințe +5%  (până în 600.000 lei şi 80mp2 utili)

Măsuri fiscale decise în Coaliţie - Deduceri

  • Persoanele cu salarii de până în 4.500 lei brut 
  • Tinerii până în 26 de ani: 15% din impozitul pe venit, valoare maximă 383 lei 
  • Familiile care au copii: 100 lei/copil 

Măsuri fiscale decise în Coaliţie - Contracte part-time

  • Contribuţii la nivelul salariului minim pentru contractele part-time
  • Excepţii: elevii, studenţii, pensionarii

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri politice » Oamenii de afaceri cer Guvernului să amâne modificarea Codului Fiscal. Consultările ar fi mai degrabă formale