Antena Meniu Search
x

Observațiile Comisiei Europene la PNRR-ul României: ”Nu este clar cum s-a ajuns la această sumă”. Reacția Bruxelles-ului

Comisia Europeană spune după apariţia obiecţiilor faţă de PNRR că va acţiona în strânsă colaborare pentru a clarifica orice potenţială întrebare. Documente obținute de Observator arată observațiile făcute de CE, legate de lipsa detalierii costurilor, informații și documentații justificative incomplete sau nesatisfăcătoare. Comisia Europeană anunță că PNRR nu a fost respins.

de Redactia Observator

la 11.06.2021, 15:07

Vicepremierul Dan Barna a declarat în urma reacțiilor că PNRR nu a fost respins şi nici retras, ci este un proces firesc de consultare. 

Comisia Europeană anunță și ea a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le-a primit şi va acţiona în strânsă colaborare cu statul membru în cauză pentru a clarifica orice potenţială întrebare, scopul fiind utilizarea optimă a fondurilor, precizează CE, după apariţia informaţiilor referitoare la obiecţiile sale faţă de PNRR. ”Comisia Europeană a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le-a primit. În această perioadă, nu vom putea furniza o evaluare preliminară”, precizează CE, potrivit news.ro. 

Potrivit Comisiei, aşa cum este prevăzut în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pe parcursul întregii perioade de evaluare, CE ”va acţiona în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potenţială întrebare deschisă prin, spre exemplu, solicitarea de informaţii suplimentare”.  ”Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a acestor fonduri”, menţionează Comisia Europeană. 

Comisia Europeană a transmis, joi, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cele mai multe dintre critici referindu-se la faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte care prezintă şi o parte din documentul de lucru al Comisiei.

Pe acelaşi subiect

Documentul a fost discutat joi la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene. Surse apropiate discuţiilor au precizat că aceasta este o evaluare de etapă, experţii europeni cerând detalii ca parte a procesului de evaluare şi trimitere de clarificari. Apariţia acestor informaţii a generat o dispută aprinsă între ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea şi liderul PSD Marcel Ciolacu.

Observațiile Comisiei Europene la PNRR-ul României

Comisia Europeană a transmis zeci de observații la PNRR-ul României. Documentele obținute de Observator de la Bruxelles arată că reprezentanții CE semnalează lipsa detalierii costurilor, informații și documentații justificative incomplete sau nesatisfăcătoare:

  • Justificarea costurilor este insuficientă sau lipsește  - la capitolul Fonduri Locale pentru Tranziția către Energie Verde și Digitalizare. 
  • Inconsistențe între defalcarea costurilor din tabelul excel și documentul word - la capitolul Sănătate - Infrastructură spitalicească nouă
  • Informațiile furnizate nu includ o metodologie verificabilă și detaliată pentru aceste instituții precum și documente justificatoare - referitor la infrastructura socială 
  • Pentru o mai bună evidență a costurilor, vă rog să prezentați cifrele pentru fiecare investiție, nu la grămadă pentru toate investițiile. Numele oferite diferitelor investiții nu sunt corecte, vă rog să le îmbunătățiți - referitor la România Educată.
  • Nu este clar cum s-a ajuns la suma de 100 000 milioane euro - referitor la crearea laboratoarelor smart.
  • Nu sunt oferite documente justificatoare - referitor la reformele din sectorul public, a companiilor de stat sau a salariilor din sistemul public.
  • Suma alocata investițiilor este de 840 de milioane de euro, cu toate acestea dacă adunăm datele din tabel rezultatul este de 740 de milioane de euro - referitor la sistemele de management al deșeurilor. 
  • Oferiți mai multe detalii și argumente pentru costurile legate de taxarea și controlul intervențiilor în infrastructură - referitor la capitolul Drumuri din Transportul Sustenabil. 
  • Costurile au fost calculate în funcție de rate diferite de schimb leu/euro - referitor la sistemul de management al apei.
  • Nu sunt detaliate costurile proiectelor iar justificarea lor lipsește sau nu este suficientă- referitor la turismul sustenabil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Observațiile Comisiei Europene la PNRR-ul României: ”Nu este clar cum s-a ajuns la această sumă”. Reacția Bruxelles-ului