Antena Meniu Search
x

Video Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024. Ministerele care iau cei mai mulţi bani. Reacţia lui Ciolacu

Deputații și senatorii au aprobat, miercuri, Legea bugetului de stat pe anul 2024. Decizia a fost luată cu voturi 299 „pentru” și 82 „împotrivă” și abțineri. Parlamentarii AUR s-au retras din sală în timpul dezbaterilor, informează Mediafax.

de Redactia Observator

la 20.12.2023, 19:20

Vezi și

De asemenea, a fost adoptată și Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2024, cu 294 de voturi „pentru” și 84 „împotrivă”. Bazat pe o creștere economică de 3,4%, bugetul pe anul viitor prevede majorările de pensii pentru luna ianuarie cu 13,8% și în septembrie, după recalculare. Sunt prevăzuți bani pentru alocații și ajutoare sociale, iar salariile funcționarilor publici cresc cu 5%, însă nu și la demnitari.

Bugete mai mari la Sănătate şi Transporturi

Bani mai mulți sunt și la Transporturi, un plus de 6,5 miliarde de lei pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor. Bugete mai mari sunt și la Sănătate, inclusiv CNAS, Mediu și Dezvoltare.

Guvernul și-a propus un deficit mai mic anul viitor, de 5% din PIB, adică o gaură de 86,6 miliarde de lei, iar Marcel Ciolacu a spus că nu vor exista creșteri de taxe în 2024. Premierul mizează pe o colectare mai bună a taxelor si impozitelor.

Pe acelaşi subiect

Marcel Ciolacu, după adoptarea bugetului: "E un buget pentru români, nu pentru politicieni"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după ce plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatul a adoptat bugetul pentru anul viitor, că „este un buget pentru români, nu e un buget pentru politicieni”. Liderul PSD a adăugat că şi-ar fi dorit dezbateri corecte în comisii, cât şi în plen, atât a celor din coaliţie, cât şi a celor din opoziţie. „După manifestările de ieri şi după cele de astăzi, se pare că încep să cred ce se auzea pe holurile Parlamentului sau pe stradă, faptul că dumneavoastră v-aţi vacinat de 1.000 de ori ca să acoperiţi furăciunea lui Voiculescu şi se pare că v-a dăunat foarte mult”, a mai spus şeful Executivului.

„Mi-aş fi dorit foarte mult să avem o dezbatere corectă, o dezbatere la comisii, la grupurile parlamentare, atât a celor care au creat această coaliţie, cât şi a celor din Opoziţie. Nimeni nu ştie adevărul absolut, dar pornim de la principiul, fiind reprezentanţii românilor în cel mai important forum al democraţiei, că suntem oameni de bună credinţă. Mi-aş fi dorit să am acest discurs, aceste dezbateri ca între colegi, ca şi prieteni şi cred că aveam şi eu foarte multe de spus în ceea ce priveşte iresponsabilitatea şi multe altele. Dar cu tot respectul instituţiei pe care o reprezentanţi, pentru că nu pot spune că am un respect după atitudinea de ieri din Parlament. Sunt cuprins de spiritul sărbătorilor şi o să mă abţin. După manifestările de ieri şi după cele de astăzi, se pare că încep să cred ce se auzea pe holurile Parlamentului sau pe stradă, faptul că dumneavoastră v-aţi vacinat de 1.000 de ori ca să acoperiţi furăciunea lui Voiculescu şi se pare că v-a dăunat foarte mult”, a afirmar Marcel Ciolacu, în plenul reunit de miercuri, informează news.ro.

El a mulţumit grupurile parlamentare ale UDMR, grupurilor minorităţilor naţional şi colegilor de coaliţie şi a subliniat că este „un buget pentru români”. „Eu vă mulţumesc mult pentru votul dumneavoastră. Mulţumesc mult grupului minorităţilor, mulţumesc mult grupului UDMR. Este un buget pentru români, nu e un buget pentru politicieni. E un buget pe dezvoltare, acoperim investiile ca şi anul acesta sunt mai mari decât consumul. Nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc colegilor din coaliţie, în mod special preşedintelui Nicolae Ciucă”, a completat Ciolacu.

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anuţat că au fost 299 de voturi „pentru şi 82 de voturi „împotrivă”. De asemenea, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Iniţiativa legislativă a Guvernului a fost adoptată cu 294 de voturi „pentru" şi 84 de voturi „împotrivă”.

La votarea amendamentele la proiect, preşedintele partidului AUR George Simion a anunţat că parlamentarii formaţiunii părăsesc sala plenului reunit al Camerei şi Senatului şi nu votează bugetul pentru anul 2024, în semn de protest pentru că PSD şi PNL nu au acordat profesorilor majorarea de 40% promisă.

AUR a anunţat, marţi seară, că îşi asumă să blocheze tribuna Parlamentului dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR şi UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%. Între parlamentarii AUR şi cei de la UDMR a izbucnit un scandal în sala de plen, în timp ce George Simion şi Diana Şoşoacă s-au jignit şi s-au ameninţat. Parlamentarii USR au venit în plen cu o serie de cutii de cadouri, roşii şi galbene, pe care erau scrise mesajele: TAXE NOI şi BUGET RECORD pentru SPECIALI.

Drulă: "Un buget construit pe minciună. O gaură de cel puţin 40 de miliarde lei"

Preşedintele USR Cătălin Drulă a afirmat, după adoptarea proiectului legii bugetului de stat pe 2024, că este „un buget construit pe minciună” şi a atas atenţia că, pentru al doilea an consecutiv, Guvernul cconstruieşte un buget cu venituri supraestimate şi anume „o gaură de cel puţin 40 miliarde lei” şi un deficit bugetar de 130 miliarde de lei. „Mai avem puţin de aşteptat până când veţi fi înlăturaţi de la putere şi vom pune ţara pe roate. Va fi mai mult de reparat cu acest buget, dar o vom face cu adevărat”, a adăugat el.

„Un buget construit pe minciună. Este al doilea an la rând când construiţi un buget cu venituri supraestimate. O gaură de cel puţin 40 de miliarde de lei. Un deficit bugetar de 130 de miliarde de lei. Acestea sunt coordonatele bugetului pe care l-aţi propus Parlamentului, iar minciuna este modul de operare a acestui Guvern. Primul Guvern care nu face rectificare, pentru că nu vreţi să se vadă dimensiunea acestui dezastru. Sunteţi un guvern iresponsabil. De altfel, v-aţi dat Ordonanţă care spune exact asta: că dumneavoastră şi complicii dumneavoastră de la PNL, ministrul Finanţelor, Boloş, nu veţi semna declaraţia care spune că bugetul este conform cu principiul responsabilităţii bugetare. Vă este frică de răspundere”, a declarat Cătălin Drulă, în plenul reunit de miercuri.

Liderul USR a mai spus că „românii o vor duce mai greu din cauza felului cum gestionaţi România şi finanţele ţării”. „Dar România va supravieţui. Mai avem puţin de aşteptat până când veţi fi înlăturaţi de la putere şi vom pune ţara pe roate. Va fi mai mult de reparat cu acest buget, dar o vom face cu adevărat. Cu patriotism bazat pe adevăr şi responsabilitate”, a completat Drulă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024. Ministerele care iau cei mai mulţi bani. Reacţia lui Ciolacu