Antena Meniu Search
x

Moțiunea de cenzură nu se mai votează. Eșec pentru PSD în Parlament. Ciolacu cere excluderea absenților

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului ar fi trebuit să dezbată și să voteze luni moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi. Din lipsă de cvorum, moțiunea de cenzură nici măcar nu a mai fost dezbătută, liderul PSD, Marcel Ciolacu, amenințând cu excluderea din partid parlamentarii care nu au fost prezenți în Plen.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 31.08.2020, 17:07

  • 233 de voturi erau necesare pentru a pica Guvernul Orban
  • Mai mulți parlamentari PSD au anunțat că nu pot fi prezenți la vot

Ora 17:00: Şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură nu a putut să aibă loc, luni, din lipsa cvorumului.

Conform liderului PSD Marcel Ciolacu, în urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.

"Nu am putut proceda la supunerea la vot a ordinii de zi a sesiunii extraordinare", a spus Ciolacu.

Ora 16:50: La ultima numărătoare a parlamentarilor prezenți a fost constatat faptul că în sală participă doar 226 parlamentari, astfel că nu este întrunit cvorum pentru dezbaterea moțiunii de cenzură.

Pe acelaşi subiect

Marcel Ciolacu, liderul PSD, cere excluderea celor care nu au venit.

Ora 16:30: Victor Ponta a continuat să acuze PSD de blat în ceea ce privește moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Victor Ponta a anunțat că partidul Pro România este prezent cu toți cei 24 de parlamentari și că vor vota moțiunea, însă „la fiercare oră dispare” câte un deputat sau senator PSD.

Citește și:

Ora 16:00: Parlamentarii PSD care nu votează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban vor fi propuși spre excludere, a anunțat secretarul general al PSD, Paul Stănescu, luni, în Parlament.

Paul Stănescu a fost întrebat de jurnaliști cum comentează cazurile de îmbolnăvire subită în rândul membrilor PSD din Parlament, cu câteva ore înainte de votul decisiv pentru moțiunea de cenzură.

Totodată, Paul Stănescu a subliniat că, cel mai probabil, o decizie va fi luată după ce vor analiza fiecare caz în parte.

Citește și:

Ora 15:30: Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat că parlamentarii UDMR vor fi prezenți în sală la votul pentru moțiunea de cenzură, însă nu vor participa activ la acesta.

Citește și:

Ora 14.30: Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care este programată dezbaterea moţiunii de cenzură intitulată ”Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor” a fost suspendată, luni după-amiază, până la ora 15.30, după ce s-a constatat că la şedinţă sunt prezenţi mai puţin de jumătate dintre senatori şi deputaţi.

Ca urmare a acestei situaţii, liderii grupurilor parlamentare au decis, în unanimitate, să se facă un apel uninominal, conform regulamentului.

Ora 13.40: Fostul ministru de Interne Carmen Dan, senator PSD, anunţă că nu va putea fi prezentă luni în Parlament, la dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură, pentru că mama sa este bolnavă de COVID-19, iar ea este în autoizolare, deşi testul său a fost negativ.

”După o săptămână extrem de agitată, cu griji şi gânduri de toate felurile legate de starea de sănătate a mamei mele, care în cursul săptămânii trecute a fost testată şi ulterior confirmată cu virusul SARS-COV-2, astăzi se conturează a fi o zi de tristă amintire, atât din punct de vedere personal, cât, mai ales, politic. Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului Orban. În oricare alte condiţii, nu cred că e nevoie să asigur pe nimeni că aş fi fost acolo. O fractură de mână sau de picior, o răceală mai mult sau mai puţin banală sau orice altă problemă de acest gen nu m-ar fi oprit să ajung în Parlament”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

Citește și:

Ora 13.20: Senatorul PSD Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, afirmă că preşedintele Klaus Iohannis continuă să se comporte ca lider al PNL. El consideră că Iohannis ar trebui să facă apel la parlamentarii PNL "să-şi asume cu demnitate înfrângerea".

"Preşedintele Klaus Iohannis continuă să se comporte ca preşedinte al PNL şi nu ca preşedinte al tuturor românilor, aşa cum îl obligă Constituţia. Constituţia pare să fi ajuns astăzi o simplă bucată de hârtie călcată în picioare de mahării PNL, dornici să scoată maxim de profit, politic şi financiar din criza în care ne aflăm", afirmă Cazanciuc, într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Ora 11.15: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că face un apel către toţi parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică, să nu devină "complici la un astfel de act iresponsabil".

"Îmi exprim speranţa că parlamentarii României înţeleg gravitatea momentului pe care ţara noastră îl traversează şi nu se vor alătura demersului PSD", a afirmat el.

"În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele şi sănătatea cetăţenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preţ. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor îşi urmăreşte unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorinţa de putere şi nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce", afirmă Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă transmis luni, potrivit news.ro.

El consideră că depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă "un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19"

Ora 11.05: Liderul deputaţilor UDMR Attila Korodi afirmă, la RFI, că dacă Executivul pică la moţiunea de cenzură, se poate ajunge la un vid decizional. El acuză pe de altă parte Guvernul Orban că se comportă ”de parcă în Parlament ar avea peste 50%”.

Parlamentarul precizează că UDMR va decide luni la ora 12 cum va vota moţiunea de cenzură, iar decizia va fi anunţată la ora 14, când începe şedinţa Parlamentului.

”Sunt câteva variante: participăm şi votăm împotriva Guvernului, participăm şi votăm împotriva moţiunii de cenzură, nu participăm. Toate sunt semnale clare despre o poziţionare a grupului parlamentar şi această decizie o vom comunica probabil în jurul orei două”, precizează Korodi.

Ora 10.55: Premierul a declarat că membrii Executivului se vor prezenta la moţiunea de cenzură, deşi a menţionat că este o procedură neconstituţională. El a spus că prezenţa nu este în calitate de parlamentari, ci doar ca membri ai Guvernului.

“Astăzi ne prezentăm la moţiunea de cenzură chiar dacă e o procedură neconstituţională, ea se derulează şi va trebui să fim prezenţi la Parlament, ca şi Guvern. Sigur că poziţia politică este foarte clară, că noi nu participăm la această poţiune de cianură care este în afara în Constituţiei, ca şi parlamentari, dar ca Guvern va trebuie să fim prezenţi. Aşa că la ora 14 va trebui să fim prezenţi la moţiune”, a afirmat Orban.

Ora 10.40: Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că principalul act normativ este hotărârea de Guvern pentru modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă, astfel încât să fie permisă reluarea activităţii instituţiilor de cultură, dar şi a restaurantelor şi cafenelelor în spaţii închise.

În afară de PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează ”pentru”, iar USR şi PNL nu participă la vot. UDMR a precizat că decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona, iar PSD se bazează pe voturile tuturor parlamentarilor proprii. Social-democraţii care nu se vor prezenta sau vor vota altfel decât a decis partidul nu vor mai face parte din echipa PSD, a anunţat prim-videpreşedintele formaţiunii, Sorin Grindeanu.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de 205 senatori şi deputaţi şi sunt necesare 233 de voturi pentru ca ea să treacă de Parlament, iar Guvernul să fie demis.

În documentul intitulat ”Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, social-democraţii acuză Executivul că a pierdut complet controlul în gestionarea situaţiei COVID-19. De asemenea, Guvernul este acuzat de devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei.

PSD aminteşte şi de măsurile contradictorii ale Executivului şi vorbeşte despre restricţii impuse fără rost românilor.

În plus, social-democraţii fac referire la ”distorsionarea datelor comunicate despre evoluţia pandemiei” şi la faptul că testele puţine au dus la existenţa multor cazuri neidentificate care au accelerat răspândirea pandemiei. 

PSD mai vorbeşte despre ”haosul din educaţie” şi despre ”dezastrul bugetar”. 

Partidul condus de Marcel Ciolacu afirmă că preşedintele Klaus Iohannis a fost surprins fără mască la reuniunile de la Bruxelles, ”într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie”.

De asemenea, PSD îi reproşează ministrului de Finanţe Florin Cîţu că, în doar nouă luni de guvernare PNL, a împrumutat 105 miliarde lei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că există suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă, în condiţiile în care sunt necesare 233 de voturi. El a precizat că şi fără aleşii UDMR există numărul necesar pentru ca Guvernul Orban să pice. 

Premierul Ludovic Orban a afirmat că o eventuală votare a moţiunii de cenzură înaintate de PSD ar ”şubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face faţă provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moţiunii înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională nu este în acord cu legea fundamentală.

Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Părţile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru şedinţa în care vor fi susţinute opiniile.

PSD aşteaptă prezenţa tuturor parlamentarilor săi şi se aşteaptă ca toţi să voteze moţiunea. 

”Cine nu se prezintă sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD”, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu. 

Pro România a anunţat că va vota pentru demiterea Guvernului, iar UDMR a precizat că va decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că reprezentanţii formaţiunii vor vota moţiunea de cenzură "cu două mâini", susţinând că acest guvern trebuie să plece, "pentru că oricum nu se ocupă de criza medicală şi mai ales de cea economică".

"Nu ştim dacă moţiunea va trece, pentru că în aceste ultime zile PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere", a spus însă Tăriceanu, menţionând că de la ALDE vor fi opt voturi, toate în favoarea moţiunii de cenzură.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a precizat că moţiunea, pe care a numit-o "poţiune de cianură”, nu va fi votată de către parlamentarii PNL, care nu vor intra în sala de plen la momentul votului.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vor participa la votul pentru moţiunea de cenzură, întrucât ”România nu are nevoie de circul PSD”. 

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că atitudinea grupului nu va fi una compactă.

Guvernul condus de Ludovic Orban, care avea în componenţă aproape aceiaşi miniştri, a mai fost demis prin moţiune de cenzură în 5 februarie.

După consultări cu partidele parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis a decis ca tot PNL să formeze Guvernul, fiind desemnat Florin Cîţu pentru formarea noului Executiv. În ziua în care trebuia acordat votul de învestitură, Cîţu a renunţat la calitatea de premier desemnat şi a fost din nou desemnat Ludovic Orban.

Guvernul Orban 3 a fost învestit de Parlament, în 14 martie, la începutul pandemiei de coronavirus.

Dacă moţiunea de cenzură este adoptată, actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Moțiunea de cenzură nu se mai votează. Eșec pentru PSD în Parlament. Ciolacu cere excluderea absenților