Antena Meniu Search
x

Premierul Mihai Tudose şi miniştrii săi au depus jurământul la Cotroceni. Iohannis, DISCURS DUR la adresa PSD-ALDE: "Aţi dus ţara în criză"

Membrii noului guvern au depus jurământul în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Tudose a afirmat, joi, în plenul Paramentului la votul de învestitură, că nu există ”alte obiective” în ceea ce îl priveşte decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor ”apărute pe parcurs”, enumerând câteva dintre obiectivele pe care guvernul pe care îl va conduce le va avea în vedere.

Update ora 19:40 - Preşedintele Klaus Iohannis a spus, după ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet, că PSD-ALDE a băgat ţara în criză, după primele şase luni de guvernare, şi nu a ştiut să guverneze.

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis:

- Domnule prim-ministru, onoraţi miniştri, va doresc mult succes. Noi, românii, şi dumneavoastră, Guvernul, avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un Guvern PSD-ALDE după ce au fost câştigate alegerile parlamentare de către această coaliţie. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni ar putea suna - aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi. Că a fost vina sau că este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii.

- Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, ci va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanţă 13, iar coaliţia PSD - ALDE prin faptul că şi-a demis prin moţiune de cenzră propriul guvern.

- Acum, dupa ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede aceasta criza, găsim coalitia cu un nou guvern şi surprinzator cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile deja se anunta contra-masuri. 

- Programul de guvernare a fost schimbat in puncte sensibile. Nu veti mai putea merge in fata românilor cu argumentul că acest program a fost votat. În 6 luni schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri, de la creşteri de salarii la taxa de solidaritate. Un astfel de comportament nu se incadreaza in predictibilitate fiscal bugetara. Un astfel de comportament cu siguranta induce dubii in mediul de afaceri.

- Dacă va fi sustenabil, nu ştiu, dar stimati PSD-isti, ALDE-isti, UDMR-isti, în numele românilor va rog sa incheiati cu aceasta ţopăială fiscal bugetară.

- Vă rog sa faceti tot ce e necesar pentru a arata partenerilor nostri din NATO, din UE, ca suntem oameni seriosi, suntem o tara serioasa, cu toate sincopele politice, si ca stim sa ne respectam angajamentele

- Dovediţi că stiti să respectam angajamentul de 2% pentru aparare, dovediti ca suntem capabili să tinem deficitul sub control, să avem in continuare crestere economică.

Update ora 19:00 - Membrii noului guvern au depus jurământul în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Depunerea jurământului a fost precedată de către publicarea în Monitorul Oficial a decretelor prezidenţial de numire a noilor miniştri.

UPDATE 18:59: Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 29 iunie a.c., decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

    Mihai Tudose - Prim-ministru;

    Sevil Shhaideh - Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene;

    Grațiela Leocadia Gavrilescu - Viceprim-ministru, Ministrul Mediului;

    Ion-Marcel Ciolacu - Viceprim-ministru;

    Carmen Daniela Dan - Ministrul Afacerilor Interne;

    Teodor-Viorel Meleșcanu - Ministrul Afacerilor Externe;

    Adrian Țuțuianu - Ministrul Apărării Naționale;

    Ionuț Mișa - Ministrul Finanțelor Publice;

    Tudorel Toader - Ministrul Justiției;

     Petre Daea - Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;

     Liviu-Marian Pop - Ministrul Educației Naționale;

     Lia-Olguța Vasilescu - Ministrul Muncii și Justiției Sociale;

     Mihai-Viorel Fifor - Ministrul Economiei;

     Toma-Florin Petcu - Ministrul Energiei;

     Alexandru-Răzvan Cuc - Ministrul Transporturilor;

     Ilan Laufer - Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat;

     Florian-Dorel Bodog - Ministrul Sănătății;

     Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale;

     Adriana-Doina Pană - Ministrul Apelor și Pădurilor;

     Lucian Puiu Georgescu - Ministrul Cercetării și Inovării;

     Lucian Șova - Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale;

     Marius-Alexandru Dunca - Ministrul Tineretului și Sportului;

     Mircea-Titus Dobre - Ministrul Turismului;

     Andreea Păstîrnac - Ministrul pentru Românii de Pretutindeni;

     Gabriel Petrea - Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social;

     Viorel Ilie - Ministrul pentru Relația cu Parlamentul;

     Rovana Plumb - Ministrul delegat pentru Fonduri Europene;

     Victor Negrescu - Ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

UPDATE 17:41: Ceremonia de depunere a jurământului de către Guvernul Tudose, la Palatul Cotroceni, va avea loc, joi, la ora 19.00, informează Administraţia Prezidenţială.

Anunţul a fost făcut după finalizarea votului pentru Guvernul Tudose.

UPDATE 17:28: Guvernul a primit 275 de voturi. Avea nevoie de 233 pentru a fi învestit. 

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile şi 102 împotrivă, au anunţat surse din conducerea Parlamentului.

După primirea votului de încredere al Parlamentului, membrii guvernului Mihai Tudose vor merge la Palatul Cotroceni pentru ceremonia de depunere a jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE 17:25: Votul s-a încheiat. Un număr de opt parlamentari PSD nu au fost prezenţi la votul privind învestirea Guvernului Tudose, printre care şi Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu, care au anunţat că nu vor susţine acest Executiv.

Potrivit anunţurilor secretarilor celor două Camere, care au făcut numărătoarea şi au împărţit bilele pentru vot parlamentarilor prezenţi, din PSD au lipsit deputaţii Marina Coste, Camelia Gavrilă, Mihaela Huncă, Liviu Pleşoianu şi Victor Ponta, precum şi senatorii Adrian Nicolae Diaconu, Cristian Dumitrescu şi Vasile Ilea.

Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu au anunţat că nu vor vota Guvernul Tudose.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Premierul desemnat, Mihai Tudose, a afirmat, joi, în plenul Paramentului la votul de învestitură, că nu există ”alte obiective” în ceea ce îl priveşte decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor ”apărute pe parcurs”, enumerând câteva dintre obiectivele pe care guvernul pe care îl va conduce le va avea în vedere, printre acestea fiind absorbţia de fonduri europene, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi dezvoltarea relaţiilor cu Germania şi Franţa. Tudose a ţinut să sublinieze că guvernul Grindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE nu este de ajuns.

”Mi s-a încredinţat azi o sarcină grea să conduc un nou guvern al coaliţiei PSD-ALDE. E un moment politic pe care probabil viitorul îl va explica mai bine decât putem noi acum. Sunt un om tehnic, un om al cifrelor şi pot să vă spun că Ronia se află într-un moment economic bun. Avem creştere economică, creştere a industriei, avem creştere a veniturilor, o creştere a consumului. Ceea ce ne lipseşte e o creştere viguroasă a investiţiilor şi o creştere a veniturilor la buget. Pentru acest lucru îmi place să cred că am fost adus în fruntea acestui guvern”, a declarat permierul desemnat la prezentarea programului de guvernare în penul Parlamentului.

Mihai Tudose a dat asigurări că nu există ”alte obiective” în ceea ce îl priveşte decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor ”apărute pe parcurs”.

El a spus că guvernul Gindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE nu este de ajuns.

”Nu vreau să critic ceea ce a fost, dar înţeleg că a existat o frână, iar mie mi s-a spus să transform această frână în acceleraţie şi asta am să fac. La învestirea fostului guvern, în ianuarie, premierul Grindeanu a vorbit despre o guvernare normală. A fost un discurs normal, frumos, l-am aplaudat cu toţii atunci. Înţeleg că problema principală a acestui guvern a fostt tocmai acea normalitate relaxată. Eu cred că azi România are nevoie de un guvern nerelaxat”, a arătat Tudose.

Premierul desemnat a ţinut să precizeze că ”scopurile mari rămân intacte”.

”Ceea ce am promis în campanie va fi realizat! Noul guvern şi-a sporit, după cum vedeţi, forţele. Sunt acum în câteva poziţii de miniştri oameni de la vârful partidului, oameni cu greutate şi cu experienţă. Asta arată că PSD îşi asumă în mod clar, cert, în cel mai mare grad, responsabilitatea politică a supra programului. Guvernului îi va fi mai uşor să stăpânească administraţia centrală, să  comunice cu partidul, să fie mai bine reprezentat politic. Guvernul va fi mai eficient”, a mai spus Tudose.

De asemenea, premierul desemnat a vorbit şi despre Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvotare despre care a spus că este ”unul dintre cele mai puternice instrumente investiţionale şi este gata de ceva timp”.

”Ca ministru al Economiei m-am ocupat de construcţia lui. Acum Fondul va deveni operaţional în cel mai scurt timp şi acesta va reprezenta un semnal foarte puternic dat de România mediului de afaceri intern şi internaţional. Un alt obiectiv important al Guvernului după şase luni de guvernare este creşterea gradului de colectare, în condiţiile unei creşteri economice susţinute şi a creşterii investiţiilor. Vor fi luate foarte rapid măsuri pentru creşterea eficienţei ANAF”, a adăugat Tudose.

De asemenea, el a vorbit şi despre alte obiective pe care Guvernul pe care îl va conduce le va avea în vedere, printre acestea enumerând fondurile europene, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi dezvoltarea relaţiilor cu Germania şi Franţa, dar şi cu celelate state din UE.

Tudose a mai spus că crede cu tărie că totul trebuie să plece de la respectarea legii fundamentale.

”Legile trebuie să fie clare, în acord cu Constituţia şi reglementările europene, iar cei care împart dreptatea să fie independenţi în spiritul şi litera legii fără nicio imixtiune din partea nimănui sau nicio presiune din partea nimănui”, a mai afirmat Tudose.

Guvernul Tudose va fi învestit dacă va primi voturile favorabile a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. În acest caz, membrii cabinetului vor merge la Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui, cel mai probabil în cursul serii de joi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri politice » Premierul Mihai Tudose şi miniştrii săi au depus jurământul la Cotroceni. Iohannis, DISCURS DUR la adresa PSD-ALDE: "Aţi dus ţara în criză"