Antena Meniu Search
x

Pentagonul laudă România pentru Centrul de instruire F-16: Aţi arătat capacitatea de lider. Acest parteneriat n-a fost niciodată mai puternic ca azi

Marcel Ciolacu şi-a început ce-a de-a doua zi din Washington la Cimitirul Eroilor Arlington unde a depus o coroană. Premierul s-a întâlnit apoi cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, unde s-a pus accent pe relaţia strânsă dintre statele partenere iar ulterior, şeful Guvernului a fost primit de Antony Blinken, secretarul de stat al Americii.   

de Redactia Observator

la 05.12.2023, 09:59

Vezi și

Lloyd Austin, şeful Pentagonului: După aceşti 26 de ani, acest parteneriat n-a fost niciodată mai puternic ca în ziua de astăzi, n-a fost mai important, în special în contextul în care avem această invazie crudă şi neprovocată, a Ucrainei din partea Federaţiei Ruse. România a fost un apărător puternic al Ucrainei, incluzând şi donaţii foarte robuste în domeniul asistenţei militare şi participarea vitală a României în grupul de contact pentru apărarea Ucrainei. 

În acest context, Secretarul american al Apărării a lăudat eforturile făcute de țara noastră și progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor și infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice.

Lloyd Austin, şeful Pentagonului: Aţi arătat capacitatea de lider, găzduind Centrul de Instruire pentru F-16 în România, care va întări forţele de aviaţie din România şi a membrilor aliaţi din NATO. De asemenea apreciem foarte mult găzduirea continuă a trupelor SUA şi aliate pe teritoriul român, care întăreşte capacitatea de descurajare pe Flancul Estic NATO. 

Marcel Ciolacu, premierul RomânieiÎmi doresc să avem un hub de mentenanţă regional pentru F-16. Deja România a declanşat parcursul pentru achiziţia de F-35. 

Pe acelaşi subiect

SUA laudă progresele României în domeniul Apărării

Ambii oficiali au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federația Rusă.

Marcel Ciolacu, premierul României: Vom vorbi astăzi foarte mult despre securitatea Mării Negre, dar şi o obligaţie morală pe care o are România faţă de Republica Moldova, al doilea cel mai vulnerabil stat din Europa, în acest moment. 

Marcel Ciolacu a avut o întrevedere şi cu Secretarul de stat american Antony Blinken, unde premierul şi-a dorit să abordeze noi proiecte comune cu SUA. Blinken a subliniat ca România este un partener foarte apropiat și aliat de încredere al Statelor Unite, iar cooperarea este mai strânsa ca niciodată.

Marcel Ciolacu, premierul României: Aş dori să vă mulţummesc, în numele României şi al românilor, pentru ajutorul acordat, pentru a putea recupera românii din Fâşia Gaza.

Antony Blinken: Țările noastre cooperează îndeaproape și în chestiuni civile, vom colabora foarte strâns și în viitor, iar efectele se vor vedea în progrese ce vor urma. 

Ce se va întâmpla cu vizele pentru români

Premierul a ridicat şi problema eliminării vizelor pentru români, şi contează pe sprijinul Congresului SUA în acest sens, iar semnalele de susținere sunt în măsură să motiveze România pentru a îndeplini, până anul viitor condițiile necesare.

Marcel Ciolacu, premierul României: Noi trebuie să îndeplinim un criteriu tehnic de a avea un refuz de sub 3%. Avem susţinerea totală a partenerilor noştri strategici. Eu sper ca la sfârşitul anului 2024, să facem acest anunţ şi în anul 2025 să intre efectiv în aplicare. 

Astăzi, în ultima zi de intalniri oficiale la Washington, Marcel Ciolacu va purta discutii cu reprezentantii companiei Google. În această seară, premierul va ajunge la New York.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » Pentagonul laudă România pentru Centrul de instruire F-16: Aţi arătat capacitatea de lider. Acest parteneriat n-a fost niciodată mai puternic ca azi