Antena Meniu Search
x

Video Planul "decent" pe care l-ar vrea Klaus Iohannis în România: "Nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire este binevenit"

Klaus Iohannis a declarat vineri, înainte de prima reuniune a "Comunității Politice Europene" de la Praga, că nu ar fi rău să se elaboreze un plan "decent" privind economisirea energiei în România. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene este nevoie de măsuri "mai hotărâte" decât până în prezent astfel încât preţul energiei să fie redus, a mai spus președintele român.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 07.10.2022, 18:52

Klaus Iohannis la Praga
Planul "decent" pe care l-ar vrea Iohannis: "Nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire este binevenit" - Presidency.ro

"Eu cred că nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent, repet nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire cu cap este probabil binevenit", a afirmat Klaus Iohannis. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Klaus Iohannis: E nevoie de măsuri mai hotărâte pentru a duce preţul energiei în jos

Pe acelaşi subiect

În plus, la nivelul Uniunii Europene, este nevoie de măsuri mai hotărâte decât până acum pentru a duce preţul energiei în jos, spune Klaus Iohannis: "Cu toate sancțiunile, cu toate măsurile, care au fost bune, ce s-au luat până acum, nu s-a reuşit încă o coborâre semnificatică a preţului energiei". 

"E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acuma pentru a duce preţul energiei în jos. Cu toate sancțiunile, cu toate măsurile, care au fost bune, ce s-au luat până acum, nu s-a reuşit încă o coborâre semnificatică a preţului energiei și asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâți.

Eu rămân la prioopunerea mea să despărţim piaţa gazului de piața electricităţii. Sper să se convingă şi Comisia că este una din măsurile care poate să dea rezultate. Pe de altă parte, este clar nevoie de diversificarea resurselor pentru energie la modul general, dar pe gaz în special. Aici avem ceva progrese, dar încă prea puţine", a precizat Klaus Iohannis, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

Mai multe state UE au anunțat deja programe naționale pentru reducerea consumului

​Recent, premierul Nicolae Ciucă a spus că s-a discutat despre acest subiect în cadrul Guvernului. O soluție nu a fost găsită până în prezent, așa că prim-ministrul nu a făcut decât un apel la populaţie ca să reducă risipa de energie electrică. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, este împotrivia ideii susținând că românii nu trebuie să mai facă economie la energie, așa cum s-a întâmplat în perioada comunistă. Argumentul lui Ciolacu este că România are cel mai mic consum din Europa. 

În UE s-a vorbit intens despre măsurile care pot fi luate pentru a depăși criza energiei. Autoritățile europene au propus, printre altele, obligaţia de a reduce consumul de energie electrică și de gaze în statele membre, pentru a face față creşterilor dramatice ale preţurilor. Mai multe state UE au anunțat deja programe naționale pentru reducerea consumului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Planul "decent" pe care l-ar vrea Klaus Iohannis în România: "Nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire este binevenit"