Antena Meniu Search
x

Premierul Ciolacu l-a demis pe secretarul de stat care i-a respins solicitarea de "luptător cu rol determinant" la Revoluție. În locul lui a fost numit un pesedist

Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu din funcția de secretar de stat al  Secretariatului de stat pentru revoluționari. Decizia a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, potrivit news.ro. 

de Redactia Observator

la 28.12.2023, 10:52

Premierul Ciolacu l-a demis pe secretarul de stat care i-a respins solicitarea de "luptător cu rol determinant" la Revoluție. În locul lui a fost numit un pesedist
Premierul Ciolacu l-a demis pe secretarul de stat care i-a respins solicitarea de "luptător cu rol determinant" la Revoluție. În locul lui a fost numit un pesedist - Inquam Photos

Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, cel care a iniţiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989. Funcţia va fi preluată de Sever-Romulus Stana, membru PSD și fost prefect al Capitalei.

"În temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 5 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 563/2014 privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, republicată, cu modificările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. - La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mihai Iulian Dodu se eliberează din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989" se arată în decizia publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Aceasta este urmată de hotărârea prin care Sever-Romulus Stana este numit secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. În ianuarie 2019, Stana a fost detaşat pentru a exercita temporar funcţia de prefect al Capitalei şi a fost consilier la ANSVSA.

Libertatea a relatat că Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluţia din decembrie 1989, şi a fost numit în funcţie de fostul premier Nicolae Ciucă.

Pe acelaşi subiect

Ciolacu a solicitat să fie declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989 

În iunie 2023, specialişti din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor au respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţia din decembrie 1989. Membrii comisiei speciale au opinat că premierul nu întruneşte condiţiile necesare. Comisia specială a rezolvat la acel moment situaţia incompatibilităţii secretarului de stat Mihai Iulian Dodu care, de drept, ar fi trebuit să fie preşedintele comisiei. Acesta a fost însă înlocuit, având în vedere faptul că în calitate de secretar de stat se afa în raport de subordonare faţă de Ciolacu.

La acel moment, mai multe asociaţii de revoluţionari au cerut demiterea lui Dodu, însă  tei victime ale Revoluţiei din 1989 au anunţat că vor protesta, "inclusiv prin greva foamei", dacă Dodu e demis. "O delegaţie de preşedinţi de asociaţii care au făcut certificate pe bandă rulantă, adică şi-au bătut joc de demnitatea de a fi revoluţionar, s-a dus la PSD azi dimineaţă şi a cerut schimbarea mea pe motiv că eu umblu la dosare", a declarat atunci pentru Libertatea Mihai Dodu.

Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţie în 2 aprilie 2019 şi a fost admisă, cu majoritate de voturi, de către fosta comisie, la data de 15 aprilie 2019. Procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor pe care le-a făcut DNA, însă în martie 2023 procurorii au dispus clasarea cauzei.

În acest context, noua comisie a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu, dar, cu majoritate de voturi, a decis că acesta nu întruneşte condiţiile necesare. Premierul Marcel Ciolacu declara în luna septembrie că nu va avea nici pensie de revoluţionar şi nu va solicita statului român preschimbarea certificatului pentru a beneficia de ceva de pe urma lui dar are dreptul să le arate nepoţilor că nu a fost un fals revoluţionar, referindu-se la un proces aflat pe rolul instanţelor.

"Nu încerc să îmi păstrez nimic. Eu nu am cerut preschimbarea certificatului de revoluţionar, dar la o zi după ce am fost prim-ministru, o instituţie subordonată premierului a luat o decizie în ceea ce priveşte prim-ministrul României. M-am bucurat foarte mult, pentru că înseamnă că suntem într-un stat democratic şi avem un stat de drept", a spus şeful Executivului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri politice » Premierul Ciolacu l-a demis pe secretarul de stat care i-a respins solicitarea de "luptător cu rol determinant" la Revoluție. În locul lui a fost numit un pesedist