Antena Meniu Search
x

Oficial: România va intra în Schengen naval şi aerian în martie 2024. Ciolacu: Avem acord politic

România va adera aerian şi naval la Spaţiul Schengen în martie 2024. Este decizia luată în această seară de oficialii de la Bruxelles. Austria, principalul opozant al intrării în spaţiul european de liberă circulaţie, este de acord cu măsura. Vestea a fost confirmată şi de premierul Marcel Ciolacu, în această seară.

de Redactia Observator

la 27.12.2023, 22:15

Vezi și

Premierul Marcel Ciolacu anunță, miercuri seara, că „după 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen”. „Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța”, spune Ciolacu.

Premierul este convins că în 2024 vor fi închise negocierile și pentru frontiera terestră. „La acest proiect național s-a muncit extrem de mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați și în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă”, a mai spus Ciolacu.

Mesajul integral al premierului Ciolacu

"După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință!

Pe acelaşi subiect

Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră.

La acest proiect național s-a muncit extrem de mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați și în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă", a scris Ciolacu, pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

MAI: S-a ajuns acord politic cu ministerele din Austria și Bulgaria pentru Schengen

Ministerul Afacerilor Interne anunță, miercuri seara, că s-a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024”, anunță MAI, într-un comunicat transmis miercuri seara.

MAI arată că s-a ajuns la un acord și pentru discutarea, în 2024, a aplicării acquis-ului comunitar la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin.

„În consecință, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua mâine, 28 decembrie 2023. Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua și mâine, 28 decembrie 2023. Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Președintelui României, Primului Ministru și Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Misiunii Permanente de la Bruxelles, pentru suportul acordat pe parcursul negocierilor desfășurate în ultimele 5 luni. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Comisiei Europene și Președinției spaniole, precum și MAI Austria și MAI Bulgaria pentru discuțiile constructive care au degajat acordul politic din 23 decembrie pentru accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Ministerul Afacerilor Interne va rămâne deplin angajat alături de Președintele României, Primul – Ministru și Ministerul Afacerilor Externe în continuarea eforturilor diplomatice până la materializarea procesului printr-o decizie”, adaugă MAI.

România intră în Schengen în două etape

Şansele intrării României în spaţiul de liberă circulaţie au crescut după ce Olanda a aprobat, pe 21 decembrie, poziţia guvernului ţării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul fără frontiere Schengen. Astfel, Austria şi-a relaxat poziţia privind intrarea României în Schengen, renunţând la dreptul de veto. După negocieri intense, s-a stabilit că România va adera la spaţiul Schengen în două etape: iniţial, cu frontierele aeriene şi navale, ulterior terestru, potrivit surselor Observator.

Dosarul Schengen a fost linia directoare a politicii externe a României în 2023, care a trecut de la dezamăgirea generată de veto-ul Austriei din 2022, la poziţia tranşantă avută în ultimul Consiliul European, când a cerut Vienei un plan clar de aderare a ţării noastre la spaţiul european de liberă circulaţie.

Deşi înalţii oficiali austrieci au vehiculat că ar accepta România în spaţiul aerian Schengen, mesajul de la Bucureşti a fost că, în cazul în care această primă fază ar fi acceptată, trebuie să existe un plan al integrării complete, anume cea terestră, în 2024.

Viena ne-a refuzat aderarea la Schengen pe motiv că lăsăm emigranţii clandestini să ajungă în Austria. Bucureştiul a ripostat cu cifre - cel mult două procente dintre migranți au călătorit prin România, majoritatea au mers prin Serbia și Ungaria. De la începutul anului, poliţiştii noştri de frontieră au oprit să iasă din ţară aproape 12.000 de emigranţi ilegali. În toamnă, premierul Ciolacu ameninţa să atace Austria la Curtea Europeană de Justiţie pentru că România pierde şase miliarde de euro fiindcă nu este primită în spaţiul european de liberă circulaţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Oficial: România va intra în Schengen naval şi aerian în martie 2024. Ciolacu: Avem acord politic