Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Premierul Grindeanu: "În zona rurală se stă mult mai bine cu vaccinarea decât în zona urbană!"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că, statistic, ”în zona rurală se stă mult mai bine cu vaccinarea decât în zona urbană”, pentru că la oraşe, ”din prea multă informaţie de medicină alternativă”, unii părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. De asemenea, el a spus că şi-a vaccinat copiii şi că a făcut bine, scrie News.ro

de Redactia Observator

la 20.05.2017 , 21:48

Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că, statistic, ”în zona rurală se stă mult mai bine cu vaccinarea decât în zona urbană”, pentru că la oraşe, ”din prea multă informaţie de medicină alternativă”, unii părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. De asemenea, el a spus că şi-a vaccinat copiii şi că a făcut bine, scrie News.ro

Sorin Grindeanu a spus că speră ca toată lumea ”să îşi dea concursul” pentru a rezolva problema epidemiei de rujeolă şi a vaccinării împotriva acestei boli.

”Sunt opt decese în judeţul Timiş, în ultimul an, la copii, din diverse cauze iniţiale, dar cea finală e că nu au fost vaccinaţi. O spun direct: suntem pe primul loc în ţară, judeţul Timiş, iar Caraş-Severin, Arad şi Timiş, adunate, cazurile de rujeolă, sunt cât toată ţara la un loc. Nu se poate aşa ceva. Cauzele care au dus aici sunt diverse şi nu vreau neapărat să vobesc despre ele, dar am ajuns în această situaţie. Nu putem să ne facem că nu există. În urmă cu două săptămâni, am început o întâlnire la Guvern cu oameni destul de importanţi la nivelul sănătăţii, citind cele 26 de nume de copii care au murit de rujeolă. Eu sper ca toată lumea să îşi dea concursul să rezolvăm problema. Înţeleg că în acest moment nu mai e o situaţie de lipsă de vaccin”, a declarat Grindeanu.

Articolul continuă după reclamă

Prim-ministrul a adăugat că Guvernul urmează să schimbe cadrul legislativ privind vaccinarea.

”Cert este că din acest punct de vedere o să dăm câteva lucruri care ţin de cadrul legislativ, adică schimbări, unele le-am facut chiar joi în şedinţa de Guvern, altele vor fi făcute în perioada următoare, să vedem cum iese din dezbaterea publică şi cum va intra Legea vaccinării, sunt lucruri care sunt importante, dar care vor trebui să aşeze acest sistem pe anumite coordonate, dar care să îl facă predictibil. Noi trebuie să ştim din timp, să dăm comenzi din timp, câte doze de vaccin e nevoie pe anumite categorii. Lucrul acesta nu s-a făcut de ceva vreme şi acum suntem în situaţia pe care o cunoaşteţi”, a mai spus premierul.

Întrebat dacă este necesar ca vaccinarea copiilor să fie obligatorie, Grindeanu a spus că, înainte de a obliga pe cineva să facă acest lucru, statul ar trebui să asigure necesarul de vaccinuri.

”Înainte de a obliga pe cineva să facă ceva, statul trebuie să facă altceva, să se asigure care e necesarul de vaccinuri. Înainte de a-i obliga pe părinţi sau a-i amenda pe părinţi, de exemplu, dacă ar fi obligatoriu, că nu şi-au vaccinat copiii, tu trebuie să asiguri vaccinuri. Noi suntem în momentul ăsta în situaţia în care nu prea avem începutul şi atunci lucrul acesta trebuie rezolvat în primul rând. Trebuie aşezat cadrul, să îl facem predictibil, să ştim din timp ce ai de făcut şi după aceea de discutat. Fiecare dintre noi preţuim libertatea, libertatea de a alege, de aceea trăim într-o ţară democrată”, a spus Grindeanu.

Întrebat, de asemenea, dacă şi-a vaccinat cei doi copii, premierul a spus că a făcut acest lucru şi consideră că a luat o decizie bună.

”I-am vaccinat, nu m-a obligat nimeni să îi vaccinez, eu consider că am făcut bine că i-am vaccinat, dar libertatea mea este deplină atât timp cât nu atinge libertatea dumneavoastră. Libertatea de a nu-ţi vaccina copilul poate să aducă atingere libertăţii mele atât timp cât duce la epidemie şi îmbolnăveşti pe toata lumea din clasă, de exemplu. Astea sunt lucruri pe care ar trebui să le avem în vedere. Prima oară trebuie să asigurăm necesarul de vaccinuri. În al doilea rând, după ce facem aceste lucruri trebuie să avem în vedere celelalte aspecte, care ţin de libertăţi. Până nu rezolvăm acest cadru nu putem vorbi de obligativitate, iar în acest moment nu este rezolvat cadrul”, a mai spus premierul.

Sorin Grindeanu a mai spus că s-ar putea să fie nevoie, pentru a stopa aceste focare, de o formă prin care părinţii să fie obligaţi să îşi vaccineze copiii, ”pentru că altfel lucrurile se extind”.

”Statistic, în acest moment, în zona rurală, în România, se stă mult mai bine cu vaccinarea decât în zona urbană. Noi ar trebui să fim ca şi ţară membră UE undeva la 95%, suntem pe la 60%. Dacă vorbim de cauze, în zona rurală lumea merge, îşi vaccinează copii, aici în zona urbană din prea multă informaţie de medicină alternativă s-a ajuns la situatia asta. Medicii de familie sunt la capătul acestui lanţ, ei sunt cei care trebuie să administreze finalul şi anume vaccinul. Există propuneri şi s-au luat măsuri concrete de impulsionare a medicilor de familie inclusiv prin ceea ce înseamnă decontarile la CNAS”, a declarat premierul.

Sursă: News.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri politice » Premierul Grindeanu: "În zona rurală se stă mult mai bine cu vaccinarea decât în zona urbană!"