Premierul Mihai Tudose promite că proiectul bugetului de stat pentru anul viitor va fi gata în maxim 10 zile
Premierul Mihai Tudose a promis că proiectul privind bugetul de stat pentru anul următor va fi gata în cel mult 10 zile.
Premierul Mihai Tudose a promis că proiectul privind bugetul de stat pentru anul următor va fi gata în cel mult 10 zile. Tot până atunci, va fi aprobată şi hotărârea de Guvern pentru creşterea salariului minim brut. Nu vor creşte însă taxele locale, promit şefii Executivului. Cert este, însă, faptul că Guvernul va avea cheltuieli mai mari.
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Băile Herculane, că proiectul bugetului de stat pentru anul 2018 va fi gata în maximum zece zile şi, odată cu acesta, va fi aprobată şi hotărârea de Guvern pentru creşterea salariului minim brut.
Șeful Executivului și liderul PSD Liviu Dragnea au susţinut că nu există motive pentru ca taxele locale să fie majorate în 2018, pentru că, prin legea bugetului de stat, toate unităţile administrativ-teritoriale vor avea asigurate şi anul viitor bugete cel puţin egale cu cele din 2017.
Cert este că Executivul, chiar dacă se bazează pe un Produs Intern Brut mai mare pentru anul viitor (peste 900 de miliarde de lei) o să aibă și cheltuieli mai mari având în vedere promisiunile făcute.
- Haosul din Coreea de Sud continuă. Curtea Constituţională amână procesul de destituire a preşedintelui. Yoon...
- Crin Antonescu: Bolojan să contacteze Administrația Trump și să spună că vor avea loc alegeri democratice în...
- Victor Negrescu, după ce JD Vance a criticat anularea alegerilor din România: "Nu aș zice că am fost atacaţi"
- Cum răspunde Nicuşor Dan la acuzaţia că ar fi luat şpagă de la firma Nordis. Cine a încercat să-l mituiască
- Nicuşor Dan, întrebat dacă guvernul ar putea cădea la moţiunea de cenzură: "Cred că sunt 50-50% şanse să pice"
Va fi o sarcină dificilă încadrarea în ținta de deficit de 3% din PIB, când numai impactul majorărilor din Legea salarizării este încă unul necunoscut, după transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat (inițial Ministrul Muncii vorbea de aproximativ 32 e miliarde de lei până în 2020!).
Guvernul a făcut deja unele economii amânând creșterea pensiei minime garantate (de la 520 la 640 de lei) de la 1 ianuarie pentru 1 iulie. Aproximativ 1 milion de pensionari beneficiază în prezent de pensia minimă, iar de pe urma acestei amânări economiile buget sunt undeva la 120 de milioane de lei/lună, deci 720 de milioane de lei pentru 6 luni.
Însă, de la 1 iulie această sumă va trebui să se regăsească în proiectul de buget alături de fonduri destinate creșterii punctului de pensie cu 10% (de la 1.000 la 1.100 lei).
Un alt impact asupra bugetului pe 2018 îl vor avea și pensiile speciale. Guvernul va trebui să pună deoparte aproximativ 3 miliarde de lei doar pentru acestea.
Nu în ultimul rând, Executivul Tudose va trebui să ia o decizie importantă în ceea ce privește alocările bugetare pentru sectorul Apărării, după ce în 2017 România a alocat 2% din PIB.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰