Antena Meniu Search
x

Video Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier

Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, alături de Nicolae Ciucă, pe care l-a anunţat ca premier desemnat să formeze guvernul.

de Redactia Observator

la 22.11.2021, 16:51

Vezi și

Klaus Iohannis, declaraţii după consultări

  • S-a încheiat sesiunea de consultări;
  • Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor;
  • Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări şi în acest format am avut o discuţie pe care o consider foarte bună;
  • Această majoritate mi-a propus un nume de premier, pe care am acceptat-o;
  • În consecinţă, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului României pentru votul de încredere;
  • Domnule prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes.

Nicolae Ciucă, declaraţii după desemnarea pentru funcţia de premier

  • În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă, astfel încât să putem să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea ţării;
  • Cetăţenii aşteaptă stabilitate şi soluţii pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemie şi criza energetică;
  • Este pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru derularea unui proiect de investiţii solide şi foarte bine aplicate în România, precum şi un program de măsuri sociale, ca să fie acoperite toate problemele create de situaţia de criză în care ne găsim;
  • Sperăm ca începând de joi să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale;
Pe acelaşi subiect

UPDATE 13:30 - Klaus Iohannis face declaraţii, începând cu ora 14:00, după consultările de la Cotroceni, live pe Facebook Observator şi Observator Live.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 12:00 - Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.

Şeful statului a discutat cu reprezentanţii PNL - Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă, PSD - Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, UDMR - Kelemen Hunor şi Cseke Attila şi ai minorităţilor naţionale - Varujan Pambuccian.

"Cred că este bine că am ajuns în faza aceasta în care se conturează formarea unui Guvern", a spus şeful statului, în debutul consultărilor.

UPDATE 11:30 - Dacian Cioloş a anunţat că USR va boicota consultările de la Palatul Cotroceni, motivând că rezultatul acestora este dinainte cunoscut.

Consultări cu partidele la Cotroceni

PNL, PSD şi UDMR vor merge împreună, la Cotroceni, astăzi, cu o propunere unică de premier. Ultimele negocieri îl plasează pe Nicolae Ciucă în funcţia de prim-ministru. Sistemul va fi unul rotativ, astfel că funcţia de premier va fi preluată, pe rând, fie de PNL, fie de PSD.

Președintele Klaus Iohannis a chemat liderii formațiunilor parlamentare, luni, la consultări pentru formarea noului guvern.  Reprezentații PNL, PSD și UDMR merg împreună.

"În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru", este anunțul Administrației Prezidențiale.

Programul consultărilor:

Ora 12:00

– Partidul Naţional Liberal (PNL)

– Partidul Social Democrat (PSD)

– Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Ora 12:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);

Ora 13:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

Cu ce premier merg partidele în faţa preşedintelui Iohannis

Înainte de consultări, PNL şi PSD trebuie să valideze în forurile de conducere premierul cu care vor merge în faţa preşedintelui, după ce au decis, de comun acord, că premierii PNL şi PSD vor intra prin rotaţie, câte un an şi jumătate. Acum trebuie să decidă dacă primul premier va fi Nicolae Ciucă, de la PNL, sau Marcel Ciolacu, de la PSD. 

Dacă pentru liberali decizia este o formalitate, pentru că au stabilit deja în BEx că premierul PNL va fi primul care va conduce Guvernul, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, trebuie să primească acordul partidului pentru a ceda în faţa PNL şefia Guvernului, pentru primul an şi jumătate, urmând ca PSD să intre cu premier din 1 iulie 2023. 

La finalul discuţiilor de la Cotroceni, este aşteptat anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea oficială a premierului. Teoretic, conform Constituţiei, acesta are la dispoziţie zece zile pentru a prezenta lista Guvernului şi programul de guvernare, însă, având în vedere anunţul liderului PSD Marcel Ciolacu potrivit căruia joi vom avea guvern, dar şi faptul că deja s-au desfăşurat negocieri, este de aşteptat ca luni sau cel târziu marţi să fie făcute demersurile pentru ca noul Cabinet să primească votul de învestitură al Parlamentului. Acesta înseamnă că deja miercuri ar putea avea loc audierile miniştrilor în comisiile parlamentare, iar joi votul în plenul Camerelor reunite.

Cum își împart ministerele PSD, PNL și UDMR

În Guvernul Ciucă, vor fi doi vicepremieri - Sorin Grindeanu (PSD) şi Kelemen Hunor (UDMR).  

PNL va avea 8 ministere, printre care Justiţia, preluată de Cătălin Predoiu, Internele, preluate de Lucian Bode, dar şi Educaţia, Fondurile Europene şi Ministerul de Externe.

PSD va avea 9 ministere. La Finanţe este propus Adrian Câciu. La Apărare, Vasile Dîncu, iar ministerul Sănătăţii ar trebui să fie condus de Alexandru Rafila. Tot la PSD merg şi ministerele Muncii, Transporturile, şi ceva nou, ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea. 

UDMR are trei portofolii: Ministerul Dezvoltării, Mediul şi Tineretul şi Sportul. 

Dacă totul va merge bine la Cotroceni, premierul desemnat va avea 10 zile să definitiveze lista ministerelor şi programul de guvernare. Surse politice spun însă că, până joi, vom avea Guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier