USR boicotează consultările de la Cotroceni. Dacian Cioloş: E un simulacru, nu vrem să legitimizăm această mascaradă
Dacian Cioloş a anunţat că USR va boicota consultările de la Palatul Cotroceni, motivând că rezultatul acestora este dinainte cunoscut.
Cele mai importante declaraţii ale lui Dacian Cioloş
- În şedinţa Biroului Naţional al USR de dimineaţă am luat decizia că USR nu va participa astăzi la consultările propuse de Klaus Iohannis la Cotroceni;
- Este un simulacru de consultări, cu un rezultat de aftfel dinainte cunoscut, şi participarea noastră nu ar face altceva decât să legitimeze această mascaradă;
- Respectăm insituţia prezindeţială, dar preşedintele Iohannis şi-a abandonat rolul de mediator. S-a poziţionat ca fiind chiar naşul acestei monstruoase coaliţii;
- USR nu poate să gireze construirea unui nou FSN, care va deţine întreaga putere în statul român;
- Ştim care au fost efectele când s-au mai unit şi când PSD a fost la butoane în anii trecuţi;
- USR va conduce opoziţia la acest bloc antireformator;
- Ne întoarcem în trecut, decât să ne reorientăm spre viitor;
- USR nu va vota un guvern capturat de PSD;
PNL, PSD şi UDMR, chemate "la pachet" la Cotroceni
PNL, PSD şi UDMR vor merge împreună, la Cotroceni, astăzi, cu o propunere unică de premier. Ultimele negocieri îl plasează pe Nicolae Ciucă în funcţia de prim-ministru. Sistemul va fi unul rotativ, astfel că funcţia de premier va fi preluată, pe rând, fie de PNL, fie de PSD.
Președintele Klaus Iohannis a chemat liderii formațiunilor parlamentare, luni, la consultări pentru formarea noului guvern. Reprezentații PNL, PSD și UDMR merg împreună.
"În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru", este anunțul Administrației Prezidențiale.
La finalul discuţiilor de la Cotroceni, este aşteptat anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea oficială a premierului. Teoretic, conform Constituţiei, acesta are la dispoziţie zece zile pentru a prezenta lista Guvernului şi programul de guvernare, însă, având în vedere anunţul liderului PSD Marcel Ciolacu potrivit căruia joi vom avea guvern, dar şi faptul că deja s-au desfăşurat negocieri, este de aşteptat ca luni sau cel târziu marţi să fie făcute demersurile pentru ca noul Cabinet să primească votul de învestitură al Parlamentului. Acesta înseamnă că deja miercuri ar putea avea loc audierile miniştrilor în comisiile parlamentare, iar joi votul în plenul Camerelor reunite.
Cum își împart ministerele PSD, PNL și UDMR
În Guvernul Ciucă, vor fi doi vicepremieri - Sorin Grindeanu (PSD) şi Kelemen Hunor (UDMR).
PNL va avea 8 ministere, printre care Justiţia, preluată de Cătălin Predoiu, Internele, preluate de Lucian Bode, dar şi Educaţia, Fondurile Europene şi Ministerul de Externe.
PSD va avea 9 ministere. La Finanţe este propus Adrian Câciu. La Apărare, Vasile Dîncu, iar ministerul Sănătăţii ar trebui să fie condus de Alexandru Rafila. Tot la PSD merg şi ministerele Muncii, Transporturile, şi ceva nou, ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea.
UDMR are trei portofolii: Ministerul Dezvoltării, Mediul şi Tineretul şi Sportul.
Dacă totul va merge bine la Cotroceni, premierul desemnat va avea 10 zile să definitiveze lista ministerelor şi programul de guvernare. Surse politice spun însă că, până joi, vom avea Guvern.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰