Scandal la negocierile pentru guvernare. UDMR ameninţă că se retrage: Nu stăm cu pantalonii jos până la genunchi
Nicolae Ciucă, propus premier de PNL, a declarat că discuţiile pe capitolul social al programului de guvernare s-au încheiat, la fel şi cele pe acordul politic şi că au fost demarate negocierile pe ministere. Aici au început însă problemele, iar UDMR a ameninţat că se retrage din alianţa de guvernare.
Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR au ajuns într-un nou impas, după ce liberalii ar fi cerut Ministerul Dezvoltării, care în prezent este deţinut de cei de la UDMR. Kelemen Hunor a transmis că, dacă partidul său nu îşi va păstra portofoliile din actuala construcţie, atunci se va retrage din această coaliţie.
Marcel Ciolacu a afirmat că în cazul în care UDMR va ieşi din coaliţie, atunci şi PSD va face la fel, deoarece mandatul său este de a forma o alianţă de guvernare PNL-PSD-UDMR şi minorităţi.
„Vrem ca până joi România să aibă un Guvern. Sunt normale anumite discuţii când formezi o coaliţie, când ai negocieri. Eu vreau să îi asigur pe români în continuare că joi România va avea un Guvern şi trebuie să înţelegem toţi care purtăm negocieri”, a explicat Marcel Ciolacu, vineri la Parlament.
Marcel Ciolacu, despre negocierile cu PNL şi UDMR
- Am finalizat capitolul social, am finalizat capitolul IMM-uri şi investiţii. Ne-am propus ca următorul buget să prevată 7% pe investiţii;
- Am finalizat acordul politic, urmând ca astăzi, mâine şi poimâine toate negocierile politice să fie finalizate, ca de luni să intrăm în procedura de învestire, ca joi România să aibă un guvern;
- Situaţie se deblochează prin negocieri;
- Noi am pornit în această coaliţie cu mandat pentru PNL, PSD şi UDMR. Nu am alt mandat pentru a crea o altă majoritate. Logic, înseamnă că eu nu am un mandat pentru un guvern PSD-PNL. Deci dacă UDMR iese din această coaliţie, automat iese şi PSD pentru că nu am alt mandat;
Kelemen Hunor, despre scandalul din cadrul coaliţiei de guvernare
- Acordul politic e finalizat, mai trebuie completat cu premierul, miniştrii, portofolii;
- Ne putem aştepta la un vot în Parlament joi, dacă lucrurile vor fi finalizate până luni;
- Vedem cum vor evolua lucrurile;
- Orice este posibil în această situaţie. Un singur lucru nu este posibil şi nu va fi posibil: UDMR să fie un element de decor într-un guvern. Acest lucru nu este posibil: să stăm noi cu pantalonii daţi jos până la genunchi şi aşteptând poştaşul zâmbind în fiecare lună;
- Nu suntem sabotaţi de nimeni, am fost extrem de corecţi. Fiecare face greşeli;
Nicolae Ciucă a susţinut în schimb că nu există nicio discuţie ca vreuna din formaţiuni să se retragă din coaliţie şi că vineri după-amiază sau sâmbătă vor fi reluate negocierile. "Am convenit pe capitolul social. L-am încheiat. Am convenit pe acordul politic. S-a încheiat. S-a redactat. Avem de ajustat câteva elemente la capitolul justiţie şi am demarat negocierile pe ministere", a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului.
Şi Florin Cîţu a spus despre posibila ieşire a UDMR de la guvernare că este "o prostie". ”Din contră: sunt partenerii care au fost alături de mine. Aş fi ultimul care să spună că vrea că UDMR să iasă de la guvernare. Asta chiar e o prostie”, a spus Florin Cîţu.
Ce a cerut PNL în negocieri
Liberalii au insistat în negocieri să aibă un minister important legat de finanţe, în condiţiile în care PSD va prelua Finanţele Publice. Florin Cîţu a transmis încă de joi că nu este de acord ca PNL să nu dea ministrul de Finanţe.
Astăzi, PNL a avansat ideea de a prelua Ministerul Dezvoltării Regionale, cei de la UDMR, care deţin în prezent portofoliul, afirmând că nu sunt de acord şi că, dacă nu vor avea aceleaşi ministere în viitorul Guvern, se vor retrage din aceatsă construcţie politică.
PNL mai vrea şi Ministerul Transporturilor, minister dorit şi de cei de la PSD. Întrebat mai departe dacă este dispus PSD să renunţe la Ministerul Transporturilor, Marcel Ciolacu a replicat: „Nu avem Ministerul Transporturilor. Categoric PSD îşi doreşte Ministerul Transporturilor”.
Florin Cîţu a mai spus că aş dori ca PNL să preia şi Finanţele şi Justiţia. ”În iarnă vă aduc aminte că a luptat toată lumea pentru Finanţe. E un Guvern foarte important şi mai ales când ai premierul este important să ai şi Finanţele. E complicat să fii un premier fără Finanţe. Să ai şi Finanţele şi Justiţia este complicat, dar dacă se negociază bine... Eu ţin neapărat la Finanţe. Eu personal cred că PNL a arătat că poate să gestioneze bine finanţele României şi este important să facă acest lucru în continuare. Vom vedea ce iese din negocieri”, a spus preşedintele PNL.
Negocierile ar trebui să se termine până luni, întrucât preşedintele Klaus Iohannis a invitat la începutul săptămânii partidele politice la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării premierului. PNL-PSD-UDMR participă împreună, de la ora 12.00.
La începutul negocierilor din această alianţă, Klaus Iohannis declara că nu va convoca consultările până când nu va avea semnale că se cristalizează o propunere care să aibă susţinere majoritară la votul din Parlament.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰