Klaus Iohannis: Provocările majore încep abia acum. Ursula von der Leyen: Vom fi alături de dumneavoastră la fiecare pas şi ne vom asigura că banii vor fi cheltuiţi

De Redactia Observator.
Publicat: 27.09.2021, 18:20.
Actualizat: 27.09.2021, 18:55

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a fost primită, luni la Palatul Cotroceni, de către şeful statului Klaus Iohannis.

Reclamă
Primele imagini cu Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene a fost primită la Palatul Cotroceni

Primele imagini cu Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene a fost primită la Palatul Cotroceni

Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis: Salut că PNRR s-a primit undă verde de la UE, este rezultatul unui dialog intens,o muncă sub presiunea timpului, le mulţumesc tuturor care au contribuit cu succes. Este doar o victorie de etapă, dar provocările majore încep abia acum, implementarea deplină este esenţială. Trebuie să fim pregătiţi pentru demararea şi reformele pe care ni le-am asumat. Putem construi o ţară aşa cum ne dorim. PNRR este un plan deosebit de important, pentru resurse şi implementare pe termen mediu şi lung. Toate acestea reprezintă o oportunitate pentru construirea de autostrăzi, să dezvoltăm reţeaua de programe, să investim în infrastructură. pandemia ne-a arătat că vulnerabilităţile din sistemul de sănătate au implicaţii profunde, de aceea investiţiile în sănătate sunt definitorii. Spitalul Universitar este edificator pentru fondurile europene le aduc în România. Pacientii vor beneficia de îngrijiri de calitate. Acesta este doar începutul, mai este multă muncă, avem o responsabilitate că banii europeni vor schimba faţa României. Împreună cu acest guvern am reuşit să avem acest plan aprobat. Este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm, economia mai sustenabilă şi pregătită pentru orice criză. O şansă să lăsăm generaţiilor o Românie modernizată.

PNRR a fost aprobat

Florin Cîţu: PNRR este printre primele 5 cele mai finanţate. Trebuie să fim atenţi la partea de implementare, fiecare piesă de puzzle este importantă. Guvernul României va avea toate sarcinile ca să implementeze toţi banii. Nu mai putem sta pe loc. Când PNRR va fi finalizat. Pe scurt, vom îmbunătăţi accesul către spitale, România educată va beneficia de finanţare prin PNRR, vom stzimula creşterea energiei verzi, vom reduce inegalităţile în sistemul de pensii. Avem nevoie de predictibilitate, iar românii să ştie că îşi vor primi banii. La astea se adaugă, reforma financiară. Vor creşte în sectorul public. Reformele merg mână în mână cu investiţiile. Prin PNRR vor fi incluse în toate domenile, vor merge spre tansporturi. Acest lucru vor face diferenţă, 3.9 miliarde pentru căi ferate, 600 de milioane de euro la metrou în Bucureşti şi Cluj. Vor avea spitale noi. Lista este lungă. Toate acestea vor morderniza România.

Citește și:
Reclamă

Ursula von der Leyen: Este cel mai mare plan de recuperare. Europa şi România au cele mai mari nevoi. De aceea CE dă undă verde PNRR, să vă mulţumesc pentru această colaborare. Planul ne va ajuta să atingem obiectivele UE. Investiţii pentru un transport sustenabil verde. Nu doar drumuri, ci şi locuri de încărcare energetice, pentru drumuri curate, vom avea investitii in energie verde, tranziaţia către energia verde, astfel încât să nu rămână nimeni în urmă. Vorbim de un aer curat. Sistem digital pentru ceea ce aduce viitorul, sistemul medical şi despre digitalizarea acestuia. 21% de procente. Am văzut că viitorul este digital. Putem să ne imaginăm ce aduce. Sectorul public va fi digital. Ţara va fi conectată. E important ca toată lumea să fie conectată şi asta va ajuta şi şcolile româneşti. Instrumntul se numeşte NextGenerationUE. Mă bucur că 2 miliarde de euro vor fi pentru spitale. Pe scurt, planul României îndeplineşte combină investiţiile, pe de altă parte reformele care sunt necesare. De exemplu, pentru a stabili baze solide, pensii. Reforma sistemului de învăţământ. este un pas important, 29 miliarde de euro. Este o veste excelentă că mă aflu aici, dar nu reprezintă capătul drumului. Absorbtia, selectarea şi implementarea la timp a proiectelor. Avem 3 ani pentru asta, dar am încredere. Vom fi alături de dumneavoastră la fiecare pas şi ne vom asigura că banii vor fi cheltuiţi. O economie robustă şi sănătoasă. Asta se clădeşte pe încredere şi investiţiile vor fi. Este important să se întărească economia ţării. Cred că împreună putem face ca acest plan să fie un succes. Vă înmânez aprobarea pentru tot ce aţi realizat.

1.Ce mai poate face în plus pentru a ajuta România în contextul suntem departe de media europeană la vaccinare

Ursula von der Leyen: Vaccinarea este foarte importantă. Eu îi rog toți să profite de ocazie să se vaccineze. Vaccinarea salvează vieți, te protejează pe tine, îi protejează pe cei dragi. Noi în Uniunea Europeană suntem foarte norocoși că am avut acces la vaccinuri și am avut un avantaj enorm pentru a preveni răspândirea bolii și a noilor tulpini, așa că îi rog pe toți cei care nu s-au vaccinat să facă acest lucru.

Reclamă

Cîtu: A ajutat că am avut acces la vaccin, am avut şi astăzi o discuţie, sunt mai multe variante şi la noi se iau în calcul pentru a accelera campania de vaccinare, a început să crească. Singura soluţie o reprezintă vaccinarea.

Iohannis: Fără implicarea persoanală, noi nu am fi beneficiat de un nr mare de vaccin. Ea a riscat şi bine a făcut. UE bebneficiază de multe doze de vaccin. Sănătatea nu este o competenţă a Comisiei. Sprijinul constă în dozele de vaccin şi în datele pe care le pregătesc fondurile. Vaccinarea, la noi sunt foarte mulţi români care s-au vaccinat. Au fost date peste 10 milioane de vaccin. E păcat că sunt aşa puţini. Dacă ne uităm în Europa, în timp ce noi avem mii şi mii de cazuri, în Danemarca s-a renunţat la toate restricţile pentru că s-au vaccinat cam toţi. Avem arma cu care putem termina pandemia şi nu o folosim, unii mai sunt reticenţi, alţii vor date suplimentare.

Cum se văd la Bruxelles tensiunile și incertitudinile privind guvernarea din România? Ar putea influența aceasta modul in care este semnat și implementat planul național de redresare și reziliență?

Reclamă

Ursula von der Leyen: Sunt recunoscătoare pentru această colaborare, a fost dificil să punem acest plan şi este foarte dificil să pui laolaltă reformele şi fondurile. Din experienţa personalului administrativ, ştim că există relaţii excelente şi încredere între cele două administraţii. Au existat şi momente dificile, dar ştim ce ne aşteaptă. Planuri care trebuie repesctate, oferim tot sprijinul, toate consilierea că îndeplinţi, există un sistem foarte bun.

Ciţu: Eu cred că aşa cum a fost construit va accelera reforme care au fost încetinite ani de zile, pentru a ne asigura că vine cu investiţiile. Indiferent de declaratiile politice, nu cred că există un politician care vrea să joace cu viitorul României.

Iohannis: Nu există un pericol, acele reforme care sunt cuprinse în planul naţional, acele investiţii sunt dorite şi aşteptate de toată lumea. Este un plan complex şi cred că aţi urmărit că a durat destul de mult că a fost negociat. Am dorit să avem un plan care poate fi implementat imediat. Un plan aplicabil pentru România. Cu costuri şi măsurabilitate, stim exact ce şi cât trebuie făcut. Este un plan care poate fi implementat, de aceea a primit din mâna preşedintelui PNRR aprobat. Este aprobat, pregătit pentru implementare. Vom organiza România, nu vrem să fim prinşi pe picior greşit. România mult mai rezistentă.

Reclamă

Ştire iniţială: Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen face luni o vizită oficială la Bucureşti în contextul finalizării procesului de evaluare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României în cadrul NextGenerationEU.

Ursula von der Leyen are întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu. Înaintea vizitei, şefa CE a scris pe Twitter că este în drum spre România pentru a vedea cum se desfăşoară redresarea pe teren.

În contextul vizitei de luni a oficialului european, Guvernul României a reamintit că „Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost depus la Comisia Europeană în data de 31 mai 2021 şi prezentat public pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în data de 2 iunie 2021 la adresa https://mfe.gov.ro/mipe-a-publicat-integral-planul-national-de-redresare-si-rezilienta-transmis-comisiei-europene/”, arată un comunicat de presă al Executivului.

Conform sursei citate, acest document a fost elaborat în urma unei ample consultări cu reprezentanţii societăţii civile şi autorităţilor cu atribuţii în domeniile aferente proiectelor ce vor fi realizate prin PNRR şi definitivat în baza dialogului cu reprezentanţii Comisiei Europene. În acest proces, toate procedurile au fost respectate.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Ceartă la Bruxelles. Amenințată cu represalii, Polonia strigă ”șantaj”. ”Europa va muri dintr-o astfel de evoluţie”
Extern• ieri la 16:22
Ceartă la Bruxelles. Amenințată cu represalii, Polonia strigă ”șantaj”. ”Europa va muri dintr-o astfel de evoluţie”
Ceartă la Bruxelles. Amenințată cu represalii, Polonia strigă ”șantaj”. ”Europa va muri dintr-o astfel de evoluţie”
recomandari pe a1.ro
„Fă, e un show TV!”. Zarug, un nou gest ce a stârnit controverse la Asia Express: „Ăștia se omoară, făi!”
„Fă, e un show TV!”. Zarug, un nou gest ce a stârnit controverse la Asia Express: „Ăștia se omoară, făi!”
Ursula von der Leyen: UE a exportat peste un miliard de vaccinuri anti-COVID în 2021
Extern• pe 18.10.2021 la 17:20
Ursula von der Leyen: UE a exportat peste un miliard de vaccinuri anti-COVID în 2021
Ursula von der Leyen: UE a exportat peste un miliard de vaccinuri anti-COVID în 2021
Reclamă
Top știri
O tânără de 28 de ani, mamă a trei copii, a împuşcat mortal un bărbat pentru că n-a vrut s-o sărute de faţă cu iubita lui, în SUA
1
Mapamond • pe 18.10 la 08:15

O tânără de 28 de ani, mamă a trei copii, a împuşcat mortal un bărbat pentru că n-a vrut s-o sărute de faţă cu iubita lui, în SUA

O tânără de 28 de ani, mamă a trei copii, a împuşcat mortal un bărbat pentru că n-a vrut s-o sărute de faţă cu iubita lui, în SUA
"Mai bine muream eu..." Mama unuia dintre tinerii morți în Botoșani, mărturie sfâșietoare. Femeia aproape că nu mai are lacrimi
2
Eveniment • pe 18.10 la 20:11

"Mai bine muream eu..." Mama unuia dintre tinerii morți în Botoșani, mărturie sfâșietoare. Femeia aproape că nu mai are lacrimi

"Mai bine muream eu..." Mama unuia dintre tinerii morți în Botoșani, mărturie sfâșietoare. Femeia aproape că nu mai are lacrimi
Trei cunoscuți dansatori italieni au murit în deșertul din Arabia Saudită. Tinerii au sfârşit într-o râpă, la Riad
3
Extern • pe 18.10 la 12:29

Trei cunoscuți dansatori italieni au murit în deșertul din Arabia Saudită. Tinerii au sfârşit într-o râpă, la Riad

Trei cunoscuți dansatori italieni au murit în deșertul din Arabia Saudită. Tinerii au sfârşit într-o râpă, la Riad
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul cu 3 morți din Botoșani. Unul dintre tineri, polițist, tocmai își botezase bebelușul
4
Eveniment • pe 18.10 la 19:04

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul cu 3 morți din Botoșani. Unul dintre tineri, polițist, tocmai își botezase bebelușul

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul cu 3 morți din Botoșani. Unul dintre tineri, polițist, tocmai își botezase bebelușul
Doi tineri din Constanţa, surprinşi într-un moment de tandreţe de Google Maps
5
Eveniment • ieri la 11:09

Doi tineri din Constanţa, surprinşi într-un moment de tandreţe de Google Maps

Doi tineri din Constanţa, surprinşi într-un moment de tandreţe de Google Maps
RECOMANDĂRI
Medicii spun îngroziți că bolnavii COVID rămân brusc fără aer şi se tem de o tulpină românească: "Sunăm în disperare să vină că rămânem cu buteliile goale"
Sanatate • la 19:17
Video

Medicii spun îngroziți că bolnavii COVID rămân brusc fără aer şi se tem de o tulpină românească: "Sunăm în disperare să vină că rămânem cu buteliile goale"

Scenariul cel mai negru în ziua cea mai neagră. Klaus Iohannis anunţă măsuri restrictive şi nepopulare în aceeaşi zi în...

Medicii spun îngroziți că bolnavii COVID rămân brusc fără aer şi se tem de o tulpină românească: "Sunăm în disperare să vină că rămânem cu buteliile goale"
Cazul copilului de 9 ani căzut în groapa cu apă clocotită din Sectorul 1. Mărturia tatălui: ”Pamântul este surpat deasupra. Uite cum clocotește apa”
Eveniment • la 19:29
Video

Cazul copilului de 9 ani căzut în groapa cu apă clocotită din Sectorul 1. Mărturia tatălui: ”Pamântul este surpat deasupra. Uite cum clocotește apa”

Cazul copilului de 9 ani căzut în groapa cu apă clocotită din Sectorul 1. Mărturia tatălui: ”Pamântul este surpat deasupra. Uite cum clocotește apa”
Cartiere de lux din Pantelimon, transformate în mlaștini. Localnicii simt că trăiesc în lumea a treia: "Toamna, iarna, primăvara avem noroi, vara avem praf"
Eveniment • la 19:48
Video

Cartiere de lux din Pantelimon, transformate în mlaștini. Localnicii simt că trăiesc în lumea a treia: "Toamna, iarna, primăvara avem noroi, vara avem praf"

Cartiere de lux din Pantelimon, transformate în mlaștini. Localnicii simt că trăiesc în lumea a treia: "Toamna, iarna, primăvara avem noroi, vara avem praf"
Bebeluș de 17 zile cu plămânii afectați de COVID. Disperarea unei mame: "Se auzea foarte urât pieptul. Hârâia..."
Sanatate • la 20:30
Video

Bebeluș de 17 zile cu plămânii afectați de COVID. Disperarea unei mame: "Se auzea foarte urât pieptul. Hârâia..."

Bebeluș de 17 zile cu plămânii afectați de COVID. Disperarea unei mame: "Se auzea foarte urât pieptul. Hârâia..."
PARTENERI
Anamaria Prodan, atac dur la iubita lui Laurențiu Reghecampf. Sexy impresara a răbufnit: "Ea nu vrea scandal în presă, dar era la tv că era violată"
spynews.ro
Anamaria Prodan, atac dur la iubita lui Laurențiu Reghecampf. Sexy impresara a răbufnit: "Ea nu vrea scandal în presă, dar era la tv că era violată"
Ce i-a spus Reghe soției despre iubită. Anamaria Prodan rupe tăcerea: „Mă simt foarte trădată„
libertatea.ro
Ce i-a spus Reghe soției despre iubită. Anamaria Prodan rupe tăcerea: „Mă simt foarte trădată„
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
gandul.ro
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
FOTO. Cum arată gravida Roxana Vancea în costum de baie, în luna a 8-a de sarcină!
prosport.ro
FOTO. Cum arată gravida Roxana Vancea în costum de baie, în luna a 8-a de sarcină!
Stațiunile de schi populare care sunt la doi pași de România. Peste 90% dintre turiștii autohtoni merg acolo
Ziare.com
Stațiunile de schi populare care sunt la doi pași de România. Peste 90% dintre turiștii autohtoni merg acolo
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
redactia.ro
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
Cum se distrează Halil İbrahim Ceyhan și Melih Özkaya din “Moștenirea” pe platourile de filmare. Cei doi actori sunt prieteni foarte buni
tvhappy.ro
Cum se distrează Halil İbrahim Ceyhan și Melih Özkaya din “Moștenirea” pe platourile de filmare. Cei doi actori sunt prieteni foarte buni
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
GSP
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
money.ro
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
as.ro
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
as.ro
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
Trucuri Facebook pe care nu le știai. Cum poți șterge de pe contul tău toate paginile și persoanele pe care le-ai căutat
UseIT
Trucuri Facebook pe care nu le știai. Cum poți șterge de pe contul tău toate paginile și persoanele pe care le-ai căutat
BIANCA IACOB

Dupa noi, gunoiul

O campanie de
Bianca Iacob
De patru ani, într-o pădure din România stă ascunsă o bombă ecologică. A otrăvit totul în jur şi a ajuns la fântânile oamenilor
După noi, gunoiul • pe 14.10 la 20:01
Video

De patru ani, într-o pădure din România stă ascunsă o bombă ecologică. A otrăvit totul în jur şi a ajuns la fântânile oamenilor

România are un muzeu al poluării ascuns de patru ani într-o pădure din Vâlcea. O groapă de gunoi uitată de autorităţi, din...

De patru ani, într-o pădure din România stă ascunsă o bombă ecologică. A otrăvit totul în jur şi a ajuns la fântânile oamenilor
Un sat cu 3.000 de locuitori dă o lecţie României despre reciclare. Totul a început după ce primarul, în funcție de un deceniu, a făcut educaţie din poartă în poartă
După noi, gunoiul • pe 07.10 la 19:55
Exclusiv

Un sat cu 3.000 de locuitori dă o lecţie României despre reciclare. Totul a început după ce primarul, în funcție de un deceniu, a făcut educaţie din poartă în poartă

Un sat cu 3.000 de locuitori dă o lecţie României despre reciclare. Totul a început după ce primarul, în funcție de un deceniu, a făcut educaţie din poartă în poartă
Ministrul Mediului, critici dure la adresa Gărzii de Mediu după dezvăluirile Observator. Reacţia lui Tanczos Barna: "Să-i conducem frumos afară din apele teritoriale ale României"
După noi, gunoiul • pe 05.10 la 16:28

Ministrul Mediului, critici dure la adresa Gărzii de Mediu după dezvăluirile Observator. Reacţia lui Tanczos Barna: "Să-i conducem frumos afară din apele teritoriale ale României"

Ministrul Mediului, critici dure la adresa Gărzii de Mediu după dezvăluirile Observator. Reacţia lui Tanczos Barna: "Să-i conducem frumos afară din apele teritoriale ale României"
După noi, gunoiul. Străinii ne trimit gunoaie, iar noul şef al Gărzii de Mediu îşi dă aprobarea. Deşeurile ajung chiar şi din ţările africane
După noi, gunoiul • pe 30.09 la 19:41
Video

După noi, gunoiul. Străinii ne trimit gunoaie, iar noul şef al Gărzii de Mediu îşi dă aprobarea. Deşeurile ajung chiar şi din ţările africane

După noi, gunoiul. Străinii ne trimit gunoaie, iar noul şef al Gărzii de Mediu îşi dă aprobarea. Deşeurile ajung chiar şi din ţările africane
Vezi toate stirile
CITEȘTE PE A1.ro
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Observator de bine
Observator de bine, 19 octombrie 2021. Tricou cu autograful lui Lionel Messi, cadou pentru Papa Francisc
Observator de bine • ieri la 21:12
Video

Observator de bine, 19 octombrie 2021. Tricou cu autograful lui Lionel Messi, cadou pentru Papa Francisc

Observator de bine, 19 octombrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 19 octombrie 2021. Tricou cu autograful lui Lionel Messi, cadou pentru Papa Francisc
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 18.10 la 21:02
Video

Observator de bine, 18 octombrie 2021. O librărie din Peru s-a inspirat din serialul Squid Game pentru a oferi cărţi gratis

Observator de bine, 18 octombrie 2021. O librărie din Peru s-a inspirat din serialul Squid Game pentru a oferi cărţi gratis
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 15.10 la 20:32
Video

Observator de bine, 15 octombrie 2021. Nokia a relansat telefonul 6310

Observator de bine, 15 octombrie 2021. Nokia a relansat telefonul 6310