Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar. Edilul se află în funcţie de peste 16 ani

Primul referendum organizat vreodată în România care are ca obiect demiterea din funcţie a unui primar are loc duminică, la Dumbrăviţa, în judeţul Braşov. Locuitorii comunei sunt chemaţi să se pronunţe dacă vor sau nu ca edilul Zachiu Popa, aflat în funcţie de peste 16 ani, să conducă în continuare localitatea. Peste o mie dintre locuitori au semnat iniţiativa USR privind organizarea referendumului.

de Redactia Observator

la 19.06.2022 , 09:25

Ştampilă de vot Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar - Hepta

Update:  Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, începând cu ora 7:00, cele trei birouri electorale ale secţiilor de votare din comuna Dumbrăviţa, judeţul Braşov, au fost deschise pentru desfăşurarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor cu privire la demiterea primarului comunei. Alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot între orele 07:00 – 23:00.

Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, asigură funcţionarea Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) şi a site-ului de monitorizare a prezenţei la vot, precum şi suportul tehnic si funcţionalităţile specifice referendumurilor. Datele privind prezenţa la vot pot fi vizualizate în timp real pe pagina https://prezenta.roaep.ro/

Persoanele acreditate să observe procesul electoral au acces şi pot staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot şi pot să asiste la operaţiunile electorale, inclusiv la numărarea voturilor şi la întocmirea proceselor-verbale, relatează news.ro. Filmarea şi/sau fotografierea de către persoanele acreditate a locurilor publice din zona de votare şi din localul secţiei de votare pot fi efectuate fără a aduce atingere secretului votului şi cu respectarea dispoziţiilor art. 90 alin. (3) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare.

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, face apel la respectarea tuturor măsurilor organizatorice pe toată durata derulării procesului electoral.

Aproximativ 4000 de alegători din Dumbrăviţa sunt aşteptaţi duminică la vot

Iniţiativa privind organizarea referendumului aparţine celor de la USR Braşov, care îl acuză pe edilul din Dumbrăviţa de incompetenţă, de "proasta gestionare a resursei locale şi lipsa acumulării de fonduri”.

Consilierii locali USR susţin că au iniţiat demersurile pentru acest referendum încă din primăvara acestui an, "la cerinţa cetăţenilor care s-au săturat de anii în care primarul nu a făcut mai nimic pentru ei şi i-a dus cu vorba". O altă reclamaţie la adresa primarului este aceea că administraţia locală acordă contracte de lucrări pe bani publici unor firme "de casă, care lucrează scump şi prost, care au câte un angajat şi care nu au experienţă", consilierii USR din localitate susţinând că planul urbanistic general al localităţii "nu a întrunit nicio prevedere legală".

Aproximativ 4000 de alegători din Dumbrăviţa sunt aşteptaţi duminică la vot. Pentru referendum vor fi organizate trei secţii de votare. Acestea vor fi deschise la primărie, la grădiniţa cu program normal din comună şi la şcoala generală din satul Vlădeni. Scrutinul se deschide la ora 7:00.

Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru ca referendumul să fie valabil

Pentru ca referendumul de demitere a primarului să fie valabil, este necesar să se prezinte la vot cel puţin 30% din numărul total de persoane cu drept de vot, adică aproximativ 1230 de cetăţeni. Actualul primar va fi demis dacă cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate vor fi pentru demitere. De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform USR Braşov, edilul în funcţie a făcut demersuri pentru a bloca referendumul care îl vizează. Astfel, primarul Popa Zachiu a atacat în instanţă ordinul prefectului de constituire a Comisiei de organizare a referendumului şi a făcut şi recurs împotriva hotărârii Tribunalului Braşov, care nu îi dădea câştig de cauză. Recursul a fost, de asemenea, respins în data de 16 iunie, hotărârea rămânând definitivă.

Consilierii judeţeni ai USR Braşov anunţă încă de sâmbătă că vor supraveghea până la final procesul de votare în cadrul referendumului. „Nu vom tolera nicio formă de intimidare sau influenţare a votanţilor”, au transmis sâmbătă, cei opt consilieri judeţeni USR din Braşov.

Într-un mesaj postat vineri seară pe Facebook, edilul Zachiu Popa acuza că „un grup de interese vrea să preia controlul asupra comunei”, cerându-le locuitorilor că nu se prezinte la referendum.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar. Edilul se află în funcţie de peste 16 ani