Antena Meniu Search
x

Video Promisiunile electorale au rămas în aer. Anul nou a venit cu amânări şi incertitudini, nimic nu e sigur

Promisiunile electorale s-au spulberat rapid. Anul nou a venit cu plafonări de salarii şi cu incertitudini în privinţa majorărilor de pensii şi salarii. Doar alocaţiile copiilor au crescut, însă doar pe jumătate din cât era planificat. Iar cei care sperau să îşi cumpere o casă mai scumpă cu TVA redus trebuie să mai aştepte cel puţin un an. Şi programul rabla pentru electrocasnice rămâne deocamdată doar pe hârtie.

de Larisa Bernaschi

la 05.01.2021, 22:06

Vezi și
  • Măsurile Guvernului îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici sau pe pensionari
  • Recomandarea specialiştilor este ca oamenii să fie mai atenţi pe ce dau banii în acest an

Început de an cu austeritate la Palatul Victoria: plafonări de salarii şi majorări nesemnificative. Din tot ce s-a promis în campania electorală abia au mai rămas câţiva lei. 

Alocațiile copiilor s-au majorat cu 20% de la 1 ianuarie, însă o ordonanţă de urgenţă prevede încă o creștere în iulie, ca să ajungă la 242 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi la 484 lei pentru cei mai mici de doi ani. Surse guvernamentale spun că şi această majorare ar putea fi amânată pentru anul viitor. 

Categoriile cele mai afectate

Măsurile guvernului îi afectează cel mai mult tocmai pe cei cu venituri mici şi pe pensionari. Aproximativ 1,4 milioane de români trăiesc din salariul minim. Cei mai mulţi lucrează în privat. 

Iulian Stănescu, sociolog ICCV: Creşterea este de 2 lei net pe zi lucrătoare. Asta înseamnă o creştere de 40 de lei net pe lună, bani în mână. Ne aşteptăm la o creştere semnificativă de preţuri care va fi evident suportată de populaţie. 

Aşa că recomandarea specialiştilor e ca anul acesta să renunţăm la tot ce ar putea fi moft.

Iulian Stănescu, sociolog ICCV: Sfatul pe care îl dau este să fie foarte atenţi la bugetul gospodăriei, de a vedea care sunt cheltuielile esenţiale şi cele mai puţin esenţiale, de a încerca să aibă o evidenţă cât mai bună a ceea ce înseamnă cheltuieli curente, de a încerca să evite risipa alimentară.

După salarii îngheţate şi alocaţii mărite simbolic, oamenii răman şi fără programul rabla pentru electrocasnice. Anul trecut, programul, deşi a fost bugetat, nu a fost pus în practică niciodată. Acum oficialii vor să-l pornească, însă trebuie alţi bani. Iar un an greu va fi şi pe piaţa imobiliară. Visul românilor de a-și lua o casă mai mare, dar mai ieftină, a fost spulberat rapid de guvernanți. De la 1 ianuarie ar fi trebuit să se aplice TVA redus de 5% pentru case de până la 140.000 de euro. Guvernul a amânat intrarea in vigoare a legii până în 2022. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Promisiunile electorale au rămas în aer. Anul nou a venit cu amânări şi incertitudini, nimic nu e sigur