Antena Meniu Search
x

Video PSD vine cu noi propuneri pe energie, la o zi după ce coaliţia părea să se fi înţeles asupra măsurilor - surse

Liderii coaliţiei s-ar fi înţeles cum vom fi ajutaţi să ne plătim facturile la energie. O serie de măsuri au fost creionate luni, marţi coaliţia s-ar fi înţeles asupra lor, iar azi premierul Nicolae Ciucă preciza în şedinţa de guvern că mai sunt doar câteva detalii de pus la punct. Însă în acest context, surse Observator susţin că PSD a venit cu noi propuneri pentru rezolvarea crizei din energie.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 23.02.2022, 18:09

Vezi și

Surse din Partidul Social Democrat susţin că au fost propuse noi măsuri pentru rezolvarea crizei din energie. Noua propunere a PSD este ca tariful la energie electrică să fie împărţit în 3 categorii. Astfel, ce este peste 200 kwh să rămână la nivelul plafonărilor actuale, în condiţiile în care peste 90% dintre gospodării consumă lunar până în acest prag. 

PSD şi-ar dori ca tariful la gaze să fie plafonat la 0,31 lei pentru consumatorii casnici şi 0,37 lei pentru IMM-uri.

PSD propune de asemenea introducerea tarifului social, mai spun sursele citate. Acesta se va aplica în gospodăriile care consumă până în 50 kwh/lună şi se ia în considerate un preţ de sub 0,8 lei pe kwh. Circa 25% dintre gospodării s-ar încadra în aceşti parametri.

Aceste variante urmează să fie discutate şi cu ANRE, dar şi cu Executivul.

Pe acelaşi subiect

Surse guvernamentale susţin pentru Observator că va fi adoptată o nouă schemă de compensare şi plafonare, care vine la pachet cu investiţii pentru următorii ani. Se va renunţa de asemenea la TVA redus la 5% pentru energie, pentru că nu ar aduce beneficii.

Preţul nu poate fi reglementat pentru acest an, însă nimeni nu va plăti mai mult decât actualele preţuri plafonate. 

Modificări privind acciza la carburant

Reducerea accizei la carburant cu 50% a intrat în standby, pe motiv că trebuie aşteptată o stabilizare a preţului barilului la nivel internaţional, puternic afecatat de situaţia incertă din Ucraina. 

Premierul Nicolae Ciucă anunţa în şedinţa de Guvern de azi că "suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri la nivelul Guvernului pentru a continua măsurile de protecţie a populaţiei şi a economiei faţă de evoluţia preţurilor la energie şi gaze".

"Mâine vom mai avea o întâlnire în cadrul comitetului interinstituţional, ca apoi să comunicăm aceste măsuri care vin să asigure un set de mecanisme, astfel încât protejarea populaţiei şi a economiei să se realizeze pe o perioadă mai lungă de timp", mai spunea Nicolae Ciucă.

Măsurile agreate în cadrul coaliţiei de guvernare

Liderii coaliţiei de guvernare au discutat mai bine de trei ore marţi despre măsurile pe care ar trebui să le ia după 1 aprilie, atunci când ordonanţa de urgenţă privind compensarea şi plafonarea facturilor la gaze şi energie electrică nu mai este în vigoare.

Potrivit informaţiilor pe care le avem până în acest moment, liderii au ajuns la un acord cu privire la reducerea TVA la facturile din zona energiei la 5%, o propunere venită din partea PSD. 

Au ajuns de principiu la un acord şi în privinţa preţului la carburant, acolo unde social-democraţii au propus o reducere a accizei cu până la 50%. Nu au decis însă pe ce perioadă va fi luată această măsură.

Un alt lucru cu care sunt de acord liderii coaliţiei, potrivit informaţiilor Observator, este acordarea acelor vouchere pentru persoanele vulnerabile, aproximativ 4 milioane de gospodării. Dar şi aici sunt discuţii asupra valorii acestor vouchere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » PSD vine cu noi propuneri pe energie, la o zi după ce coaliţia părea să se fi înţeles asupra măsurilor - surse