Meniu
Search
x

Video CALCUL: Cu cât s-ar putea ieftini facturile, din aprilie. Vouchere pentru milioane de români

Guvernanţii caută soluţii pentru ca, din aprilie, compensarea şi plafonarea să fie înlocuite cu noi măsuri de reducere a facturilor. Consumatorii vulnerabili ar urma să primească vouchere, marja de profit la furnizor nu va depăşi  5%, iar TVA-ul ar putea fi redus. Sunt câteva dintre propunerile luate în calcul, potrivit unor surse guvernamentale. Iată care va fi impactul în factura noastră.

De Lucia Cujbă la 21.02.2022, 19:24
Vezi și

Reducerea TVA la 5% e o primă măsură avută în vedere. Să luăm ca exemplu o factură de 100 de lei. Momentan, TVA-ul din energie e de 19%, asta înseamnă că la 100 de lei plătim în plus 19 lei. Dacă TVA-ul scade la 5%, factura ajunge la 105 lei, adică o reducere de 14 lei. 

Marja de profit a furnizorilor de energie, plafonată

O altă propunere pentru criza din energie este ca marja de profit a furnizorilor să fie plafonată la 5%. În prezent, profiturile operatorilor sunt undeva între 30% şi 200%, potrivit unui studiu. Plafonarea profitului înseamnă încă o reducere de 21 de lei în factura noastră, deci vom avea de plătit 84 de lei. 

Vouchere pentru milioane de români

Pe acelaşi subiect

De asemenea, peste 4 milioane de consumatori vulnerabili ar urma să primească vouchere. Se ia în calcul şi creşterea producţiei de energie. Guvernanţii vorbesc despre Centrala de la Iernut, dar şi despre câteva microhidrocentrale finalizate în proporţie de 90 la sută. Cumulat, asta ar însemna un adaos suplimentar de energie de doar 0,5% până la finalul anului, prea puţin ca să conteze cu adevărat. 

Cât ar putea creşte preţurile de la 1 aprilie

Mâine, într-o şedinţă a coaliţiei, ar putea fi agreată forma finală a acestui pachet. Însă, chiar şi cu toate aceste măsuri, preţurile nu vor reveni la nivelul celor din 2020. De la 1 aprilie, la gaze preţul ar putea creşte cu 70%, iar la curent - cu aproximativ 50%. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » CALCUL: Cu cât s-ar putea ieftini facturile, din aprilie. Vouchere pentru milioane de români