Nicolae Ciucă asigură românii că au fost luate toate măsurile cu privire la situaţia din Ucraina; Ce se întâmplă cu măsurile pe energie
Guvernul s-a reunit azi într-o şedinţă, în care premierul Nicolae Ciucă a anunţat că mâine vor fi comunicate măsurile luate în privinţa crizei din energie, după mai multe discuţii care au avut loc în coaliţia de guvernare, dar şi la nivel interministerial. Premierul a vorbit şi despre situaţia epidemiologică din ţară, dar şi despre cea de securitate, în contextul conflictului de la graniţa Ucrainei.
Cele mai importante declaraţii făcute de premierul Nicolae Ciucă
- Suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri la nivelul Guvernului pentru a continua măsurile de protecţie a populaţiei şi a economiei faţă de evoluţia preţurilor la energie şi gaze;
- Am avut analize desfăşurate la nivelul ministerelor Energiei, Finanţelor, Mediului, Muncii, Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Am avut întâlniri şi la nivelul coaliţiei, măsurile fiind în principiu conturate;
- Mâine vom mai avea o întâlnire în cadrul comitetului interinstituţional, ca apoi să comunicăm aceste măsuri care vin să asigure un set de mecanisme, astfel încât protejarea populaţiei şi a economiei să se realizeze pe o perioadă mai lungă de timp;
- Având în vedere evoluţia situaţiei pandemice, am discutat şi am spus public că urmează să desfăşurăm o analiză, după 15 februarie, la nivelul ministerului Sănătăţii. Au avut loc aceste evaluări, este foarte clar că în momentul de faţă, în ceea ce priveşte valul 5, am intrat pe o linie descendentă şi am discutat cu dl ministru Rafila, urmând ca în perioada următoare să avem o analiză cât se poate de concretă şi să venim cu măsuri care să preteze la nivelul situaţiei concrete;
- Există foarte multe aşteptări din partea populaţiei. Am avut peste 14.000 de infectări, avem în continuare peste 1.000 de oameni la ATI, dar aşa cum am înţeles de la domnul ministru există speranţa ca în perioada următoare această tendinţă să fie descrescătoare, ceea ce poate să genereze un alt set de măsuri pe care să îl avem în vedere la nivel guvernamental;
- Doresc să fac referire la situaţia de securitate, la ceea ce se întâmplă la graniţa Ucrainei. Îi asigură pe toţi românii că la nivel instituţional au fost luate toate măsurile în conformitate cu hotărârile CSAT. Sunt măsuri pe care le-am coordonat cu aliaţii noştri şi statele membre ale UE, au fost întocmite planurile necesare. Le solicit tuturor miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu să continue analiza şi, desigur, partea aceasta de evoluţie a situaţiei, fiind în continuare nevoie de coordonare şi vigilenţă, astfel încât să putem să asigurăm cetăţenii că suntem în măsură să ne garantăm securitatea şi apărarea;
Plafonarea şi compensarea se vor aplica la facturi şi după 1 aprilie
Potrivit informaţiilor Observator, liderii coaliţiei s-ar fi înţeles cu privire la reducerea TVA la facturile din zona energiei la 5%, o propunere venită din partea PSD.
Au ajuns de principiu la un acord şi în privinţa preţului la carburant, acolo unde social-democraţii au propus o reducere a accizei cu până la 50%. Nu au decis însă pe ce perioadă va fi luată această măsură.
Un alt lucru cu care sunt de acord liderii coaliţiei, potrivit informaţiilor Observator, este acordarea acelor vouchere pentru persoanele vulnerabile, aproximativ 4 milioane de gospodării. Dar şi aici sunt discuţii asupra valorii acestor vouchere.
Guvernul va aproba modul de funcţionare al Comitetului de monitorizare a PNRR
Guvernul urmează să aprobe miercuri, printr-o hotărâre, modul de organizare şi funcţionare al Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) monitorizează implementarea reformelor şi/sau investiţiilor, precum şi implementarea componentelor aferente reformelor şi/sau investiţiilor, respectiv îndeplinirea jaloanelor/ţintelor la nivelul PNRR prin intermediul informaţiilor şi documentelor furnizate de coordonatorii de reformă prin sistemul informatic.
"În scopul asigurării implicării partenerilor sociali şi societăţii civile în urmărirea progresului PNRR şi al reformelor, se va stabili modul de organizare şi funcţionare a Comitetului de Monitorizare, având ca membri organizaţii neguvernamentale selectate prin apel de candidaturi de către MIPE, în baza gradului de reprezentativitate al acestora pentru fiecare componentă din PNRR, alături de care se vor regăsi similar sindicate şi patronate, precum şi structuri asociative ale administraţiei publice locale, respectiv Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România, precum şi alte forme asociative de interes general, constituite potrivit legii", se explică în document.
Ce alte proiecte se mai află pe ordinea de zi
Guvernul va mai analiza miercuri un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 121/2019 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, care are drept scop transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor anexei Directivei (UE) 2020/367 a Comisiei din 4 martie 2020 de modificare a anexei III la Directiva 2002/49/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte stabilirea metodelor de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental.
Pe ordinea de zi a şedinţei Cabinetului Ciucă se mai află un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr.146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale prin Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME). "Prin proiect se propune modificarea termenului privind operaţionalizarea SIME şi a celui de aplicare a monitorizării electronice, în primă fază, în sistem pilot, pentru cazurile privind aplicarea ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, respectiv aplicarea ordinului european de protecţie, în sensul prorogării acestora până la data de 01.10.2022", conform notei de fundamentare a proiectului.
Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013 şi pentru proiecte preluate integral sau parţial din Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013 în cadrul Programului operaţional Infrastructura mare 2014-2020.
Guvernul urmează să mai aprobe acordarea gratuită de vaccinuri anti-COVID AstraZeneca, aflate în rezerva Ministerului Sănătăţii, mai multor ţări - Pakistan, Bangladesh, Algeria şi Libia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰