Antena Meniu Search
x

Şedinţă la PNL, pentru măsurile din energie. Ce soluţii sunt pentru rezolvarea crizei

Liberalii s-au reunit în şedinţă pentru a discuta despre măsurile care vor fi luate în privinţa crizei energiei, precum şi despre reducerea CAS şi TVA. Premierul Nicolae Ciucă spune că în seara asta va avea loc o întâlnire cu toţi miniştrii de resort responsabili şi că marţi se va discuta în coaliţie pachetul de măsuri stabilit. De asemenea, în privinţa reducerii TVA şi CAS, şeful Executivului a spus că vor fi analizate, în urma impactului pe care îl vor avea în bugetul consolidat.

de Redactia Observator

la 21.02.2022, 11:42

Nicolae Ciucă a declarat că săptămâna aceasta vor fi gata măsurile privind criza din energie
Nicolae Ciucă a declarat că săptămâna aceasta vor fi gata măsurile privind criza din energie - Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la intrarea în şedinţa PNL, că săptămâna aceasta vor fi gata măsurile privind criza din energie

"Pe energie, da, dar nu în Guvern. Este foarte greu să ieşim cu o Ordonanţă de Guvern până miercuri. În schimb, în seara aceasta avem întâlnire cu toţi miniştrii de resort responsabili, pentru a finaliza propunerea de decizie”, a spus şeful Executivului.

Întrebat dacă o soluţie ar fi reglementarea preţului la energie şi la gaze, premierul a spus: ”Sunt două soluţii în discuţie, partea aceasta de reglementare este de asemenea în analiză, cel mai probabil putem discuta de reglementarea costurilor, nu a preţurilor”.

Mai multe scenarii pentru rezolvarea crizei din energie

Pe acelaşi subiect

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că sunt mai multe scenarii luate în calcul, însă nu se doreşte ca problema să fie rezolvată doar pentru 2-3 luni, ci pe termen lung. "Se lucrează pe un pachet mult mai mare pentru că România aduce 20% gaze din import”, spune Virgil Popescu.

”Lucrăm, avem mai multe scenarii, dar nu vrem să fie o situaţie, să rezolvăm o problemă de două trei luni (..) Vrem o soluţie pe termen mai lung. Şi atunci e clar că ea trebuie să înglobeze mai multe ministere: şi ministerul Energiei, şi ANRE, şi Finanţele, vis-a-vis de impozitări şi Ministerul Muncii şi ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, pentru că ne gândim la investiţiile care vor fi”, a spus ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a precizat că, ”în paralel, trebuie să ne gândim şi la iarna viitoare şi la contracte pentru gaze naturale pentru iarna viitoare". ”Discutăm pe un termen mai lung, şi doi şi trei ani, pe o plajă mult mai mare pentru că, dacă iar discutăm pentru câteva luni de zile, ca să trecem iarna, după ce acele soluţii se vor termina, trebuie să gânndim altele”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Analiză pentru reducerea contribuţiilor la CAS şi a TVA

Cu privire la măsurile propuse de preşedintele PNL, Florin Cîţu, respectiv reducerea contribuţiilor la CAS şi a TVA, el a afirmat că a rămas să fie analizate din punct de vedere al impactului pe care îl vor avea în buget.

”A rămas să analizăm această propunere, în urma impactului pe care îl vor avea în bugetul consolidat. Vă rog să ne daţi voie să vedem care sunt consecinţele acestor decizii şi vom lua deciziile, cu datele pe masă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat miercuri, la Parlament, despre impactul bugetar al acestor măsuri, că sunt 14 miliarde de euro, granturi din PNRR, care ”aşteaptă să îi luăm”. ”Avem banii aceştia acolo. Nu este nicio scuză să nu luăm acei bani”, a spus liderul PNL.

Am discutat. Eu am spus de fiecare dată, cui vrea să asculte, că românii sau puterea de cumpărare a românilor este grav afectată în această perioadă, nu doar a celor din sectorul bugetar, şi atunci singurul mod prin care putem astăzi să îi ajutăm pe toţi românii este acela de a reduce contribuţiile cu cinci puncte procentuale. Astfel, imediat, dar imediat, ar intra mai mulţi bani în buzunarele românilor şi ar putea să folosească banii pentru plata facturilor, pentru a consuma în continuare, pentru a economisi, pentru ce doresc ei. Dar pe noi interesează o măsură care să meargă pentru toţi românii”, a spus Cîţu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Şedinţă la PNL, pentru măsurile din energie. Ce soluţii sunt pentru rezolvarea crizei