Antena Meniu Search
x

Răspunsul UDMR după ce Klaus Iohannis a cerut clarificări publice pentru modul în care liderii partidului au aplaudat discursul "rasist" al lui Viktor Orban

UDMR a refuzat cererea lui Klaus Iohannis pentru clarificări publice, după ce liderii partidului minoritar au aplaudat discursul "rasist" al lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad. Preşedinele României a declarat despre discursul lui Viktor Orban ”este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”.

de Redactia Observator

la 29.07.2022, 17:20

- Facebook Kelemen Hunor - arhivă

Klaus Iohannis a anunţat că nu își dorește nimeni o criză guvernamentală, dar că nu putem să ne facem că declarațiile nu au fost aplaudate. Preşedintele României a spus că liderii UDMR prezenţi la Băile Tuşnad trebuie să vină cu clarificări publice, după ce declaraţiile lui Viktor Orban au stârnit un val de indignare în spaţiul public, dar şi în coaliţia de guvernare.

Hegedus Csilla, purtătoarea de cuvânt a UDMR, a respins însă cererea președintelui Klaus Iohannis, care declarase că ”este nevoie de clarificări publice din partea UDMR” în legătură cu afirmațiile rasiste și anti-europene ale premierului Viktor Orban de la Băile Tușnad. ”Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tușnad au fost scoase din context și nu e cazul ca noi să dăm explicații”, a declarat Hegedus Csilla, conform Antena 3.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, pentru AGERPRES, că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliţia de guvernare, pentru că Uniunea şi-a îndeplinit până în prezent toate obligaţiile asumate alături de parteneri, adăugând că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tuşnad despre România şi despre autorităţile de la Bucureşti.

"Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliţie. O criză în coaliţie este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliţie, dacă nu putem să ne înţelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastră politică, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva intereselor generale sau specifice ale României şi nu este cazul în coaliţie. Fiecare şi-a făcut treaba, discutăm, punem în aplicare programul de guvernare, căutăm soluţii la problemele cetăţenilor şi la problemele cu care ne confruntăm cu toţii, dar un conflict în interiorul coaliţiei pe un discurs al unui om politic, indiferent cine e acel om politic din Uniunea Europeană, nu cred că este cazul, că nu lezează, nu atinge în niciun fel coaliţia, performanţele coaliţiei. Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie", a declarat liderul UDMR, pentru Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Kelemen Hunor a vorbit cu Viktor Orban despre declaraţiile de la Băile Tuşnad

Kelemen Hunor a reafirmat poziţia "extrem de clară" a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

"Nu suntem de acord cu războiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran şi, din acest punct de vedere, n-am avut şi nu avem dispute în coaliţie. Deci, cu toţii suntem de acord cu această poziţie de la bun început. De altfel, poţi să critici anumite decizii luate de colegii tăi la nivel de Uniune Europeană, unde, sigur, şefi de stat şi de guvern reprezintă Uniunea Europeană, ei iau decizii împreună, ei iau decizii în consens, e cultura consensului în Uniune. Asta nu înseamnă că nu poţi să critici anumite atitudini. Poţi să critici. Şi România poate critica, şi Ungaria poate critica, şi Franţa şi toţi cei care sunt în Uniune, fiindcă nici în tratatele europene, nici în tratatele de aderare nu scrie nicăieri că libertatea de exprimare şi libertatea de a avea o opinie nuanţată, diferită sunt interzise. Nu există aşa ceva!", a subliniat vicepremierul.

Potrivit preşedintelui UDMR, au existat, vor exista probabil dispute în Uniunea Europeană în continuare, dar asta nu priveşte coaliţia de guvernare, coeziunea acesteia.

"Am văzut că mulţi au sărit: 'Trebuie scos UDMR de la guvernare'. Dar de ce? Pentru declaraţiile noastre, pentru acţiunea sau inacţiunea noastră în Guvern, pentru respectarea sau nerespectarea programului de guvernare, acordului de coaliţie şi a intereselor Guvernului şi a ţării, da, ok. Putem să căutăm sancţiuni, putem să căutăm fel de fel de chestiuni legate de funcţionarea, de îmbunătăţirea coaliţiei, dar aici nu este cazul. Da, să avem o discuţie, nu avem nimic împotrivă, când spune cineva la o şedinţă ulterioară a coaliţiei, se poate discuta. E un subiect important, am înţeles, dar nimeni nu poate spune în acest moment că UDMR sau liderii Uniunii n-au respectat partenerii din coaliţie, n-au respectat acordul din coaliţie, programul de guvernare şi au acţionat împotriva intereselor generale şi specifice ale României pe undeva. Asta nu se poate spune", a susţinut Kelemen Hunor.

El a adăugat că şi-ar dori să vină în România cât mai mulţi lideri din UE pentru a-şi prezenta viziunea. "Eu mi-aş dori să vină în România cât mai mulţi lideri din Uniunea Europeană, să se audă foarte multe păreri şi viziuni despre ce ne aşteaptă, cum vrem să facem să fie mai uşor pentru cetăţenii statelor din Uniune şi cred că am fi cu toţii mai aproape de adevăr, dacă am asculta foarte multe puncte de vedere, indiferent dacă suntem sau nu de acord cu ele. Deci, putem clarifica această poziţie, eu cred că poziţiile noastre sunt extrem de transparente şi, sigur, încercăm să răspundem la toate întrebările formulate", a precizat vicepremierul.

Kelemen Hunor a menţionat că "Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată".

În ceea ce priveşte aplauzele primite de Orban, liderul UDMR a spus că nimeni nu-i putea împiedica pe cei prezenţi la evenimentul de la Băile Tuşnad, dintre care mulţi au venit din curiozitate, să aplaude din respect sau din alte considerente.

"În ceea ce priveşte prezenţa colegilor, acolo au fost foarte mulţi oameni, merg din curiozitate, sunt curioşi ce declară un om politic, ce declară premierul Orban, aşa cum erau curioşi foarte mulţi care n-au fost prezenţi la Tuşnad şi au urmărit prin internet sau au citit ulterior - români, maghiari. Sigur, oamenii merg acolo şi aplaudă şi aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil că fiecare aplaudă din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui să-l întrebi pe fiecare de ce aplaudă. Deci, sunt multe motive. Şi eu dacă mă duc la un spectacol aplaud şi dacă îmi place în totalitate şi dacă îmi place parţial. Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs. Este un lucru aproape firesc, dacă te duci la un astfel de eveniment aplauzi şi dacă ai fost de acord, şi dacă n-ai fost de acord", a declarat preşedintele UDMR.

Klaus Iohannis cere explicații de la UDMR după ce liderii partidului l-au aplaudat pe Viktor Orban

Întrebat dacă UDMR ar trebui să iasă de la guvernare după discursul premierului maghiar la Băile Tuşnad, Klaus Iohannis a răspuns că ”în principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a Secoului XX, la al Doilea Război Mondial. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie”. Preşedintele a mai afirmat că ”este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena politică cu un discurs anti-european”

E eronat, greşit şi inacceptabil indiferent unde se află această scenă. Faptul că scena s-a aflat în Transilvania arată că e o problemă pentru noi. Între timp, e adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu e rolul şi rostul meu să dau lecţii de politică sau oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile vehiculate acolo”, a mai declarat Iohannis.  

"Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer - n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural", a declarat Viktor Orban joi în cadrul unei conferinţe de presă de la Viena. "În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional", a adăugat el.

Preşedintele Iohannis crede că este nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban.  ”Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, sau dacă nu au înţeles ce se vorbeşte, ei au aplaudat discursul şi personajul. Trebuie să existe oricare explicaţieOricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare inclusiv în coaliţia de guvernare”, a mai afirmat Iohannis.  

Acesta apreciază, însă, că nu este nevoie de o criză guvernamentală. ”Pe de altă parte, nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, a mai declarat şeful statului.  

Critici la nivel global și în coaliţia de guvernare

Premierul Viktor Orban a susţinut sâmbăta trecută, la Băile Tuşnad, în România, un discurs care a generat indignare în Europa. "Nu vrem să fim o rasă mixtă", care să se amestece cu "non-europeni", a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist.

O retorică de această natură este de neiertat" la peste "75 de ani după Holocaust", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citând un comunicat al lui Deborah Lipstadt, reprezentantă specială a Washingtonului pentru probleme de antisemitism. În comunicatul său, Deborah Lipstadt a mai declarat că este "profund alarmată" de un discurs care a folosit "o retorică evocând în mod clar ideologia rasială nazistă". "Afirmaţiile pe care le-am auzit de la premierul Viktor Orban nu reflectă valorile comune care leagă Statele Unite de Ungaria, care constituie bazele relaţiei dintre cele două popoare ale noastre", a estimat Ned Price în faţa presei.

Comitetul Internaţional Auschwitz s-a declarat marţi ''îngrozit'' de afirmaţiile premierului ungar Viktor Orban cu privire la o ''rasă ungară non-mixtă'' şi a lansat un apel către Uniunea Europeană de a ''se distanţa de astfel de insinuări rasiste''.

Discursul liderului naţionalist de la Budapesta, ''stupid şi periculos'', le aduce aminte supravieţuitorilor Holocaustului de ''perioadele sumbre ale propriei lor excluziuni şi persecuţii'', a subliniat vicepreşedintele organizaţiei, Christoph Heubner.

Şi comunitatea evreiască din Ungaria a reacţionat împotriva discursului lui Viktor Orban. ''Pe această Planetă există doar o singură rasă cu două picioare, care munceşte, vorbeşte şi uneori gândeşte: Homo Sapiens Sapiens'', a declarat rabinul-şef din Ungaria, Robert Frolich, într-o postare pe Facebook.

În cadrul coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că discursul a fost o jignire nu doar pentru români, ci pentru toată lumea. El a precizat că va exista o discuţie în coaliţia de guvernare pe această temă. Ciolacu a mai afirmat şi că a aşteptat o reacţie a liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, susţine că declaraţiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, sunt, "mai degrabă, nişte încercări eşuate de atenuare a impactului declaraţiilor lui Viktor Orban, decât nişte convingeri personale", apreciază că preşedintele UDMR va trebui să îşi clarifice poziţia şi asigură că în acest moment nu e periclitat în niciun fel parcursul guvernamental al coaliţiei.

"Declaraţiile domnului Kelemen Hunor sunt, mai degrabă, nişte încercări eşuate de atenuare a impactului declaraţiilor lui Viktor Orban, decât nişte convingeri personale. Nu am văzut la domnul Hunor până acum astfel de declaraţii, de aceea preşedintele UDMR va trebui să îşi clarifice poziţia - a sa şi a partidului pe care îl conduce şi reprezintă - pentru ca această situaţie să înceteze. În acest moment nu e periclitat în niciun fel parcursul guvernamental al coaliţiei, ceea ce avem de făcut, măsurile pe care le luam. Însă trăim vremuri complicate şi suntem datori să fim mai alerţi şi mai hotărâţi să combatem orice derapaj de la principiile democratice fundamentale", scrie Stroe, vineri, pe Facebook.

Ce a spus Viktor Orban la Băile Tuşnad

Şeful guvernului ungar a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme. În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi există o dispută între aceste două părţi.

"Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (...) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.

În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră. Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus 'lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască'.

Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus 'nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi'. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi", a susţinut Viktor Orban, conform traducerii oficiale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Răspunsul UDMR după ce Klaus Iohannis a cerut clarificări publice pentru modul în care liderii partidului au aplaudat discursul "rasist" al lui Viktor Orban