Antena Meniu Search
x

Răsturnare de situaţie privind numărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 - comunicat Parchetul General

Parchetul General a anunţat că renumărarea voturilor la alegerile locale din Sectorul 1 al Capitalei nu s-a încheiat, iar termenul de finalizare a fost prelungit până la 1 august 2021 din cauza volumului mare de muncă.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 13.05.2021, 14:55

Colaj foto cu Clotilde Armand, stânga, şi Dan Tudorache, dreapta
Dan Tudorache a contestat victoria lui Clotilde Armand la Primăria Sectorului 1 - Colaj Hepta / Observator

Conform Parchetului General, verificările efectuate până în prezent nu au putut stabili diferenţa de voturi dintre Clotilde Armand şi Daniel Tudorache. Comunicatul vine la o zi după ce surse anunţau că numărătoarea s-a încheiat, iar balanţa înclină în defavoarea lui Clotilde Armand, primarul în funcţie.

În consecinţă, încă nu se poate spune dacă Dan Tudorache, fostul primar din partea PSD, ar fi câştigat de fapt alegerile.

"Menționăm că din verificările efectuate nu s-a putut stabili diferența de voturi între candidați, nefiind finalizate activitățile dispuse de către procuror", se arată în comunicatul Parchetului General.

Noul termen pentru finalizarea renumărării voturilor la Sectorul 1

Pe acelaşi subiect

Poliţiştii au cerut prelungirea termenului de finalizare a numărătorii până la 1 august 2021, iar procurorul de caz a aprobat acest lucru.

"În cauza privind alegerile locale din Sectorul 1 București, aflată în instrumentarea Secției pentru infracțiunilor din justiție, activitățile dispuse de procurorul de caz prin ordonanța din data de 5 februarie 2021 nu au fost finalizate, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București solicitând motivat prelungirea termenului stabilit pentru aducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor fixate. 

Luând în considerare complexitatea procedurilor și volumul mare de muncă pe care îl implică, procurorul de caz a aprobat solicitarea menționată și a fixat un nou termen de finalizare, respectiv 1 august 2021. 

Pe măsura derulării cercetărilor vom comunica informații suplimentare, în limitele impuse de Codul de procedură penală și de Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019", mai transmite Parchetul General.

De ce se renumără voturile la Sectorul 1

Vă reamintim că un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a dispus ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile exprimate la alegerile locale din septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Dan Tudorache (PSD). Procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Între Clotilde Armand și Dan Tudorache, candidatul susținut de Partidul Social Democrat, a izbucnit un adevărat scandal după alegerile din 27 septembrie 2020. Dată inițial ca învingătoare de sondaje și exit-poll, cu un avans considerabil, Clotilde Armand a început să aibă emoții încă de a doua zi. Diferența dintre ea și Dan Tudorache nu a fost nici pe departe atât de mare. Ba, mai mult, candidatul din partea PSD chiar și-a anunțat victoria la alegeri, susținând că, de fapt, are mai multe voturi obținute decât adversara lui.

În cele din urmă cele două părți politice și-au lansat acuze grave, una în direcția celeilalte, acuzându-se reciproc de fraudarea alegerilor. Clotilde Armand a anunțat că Biroul Municipiului București a respins contestațiile depuse de Partidul Social Democrat şi astfel a devenit noul primar al Sectorului 1 al Capitalei.

Ce se întâmplă după renumărarea voturilor la Sectorul 1

Rezultatul renumărării nu ar schimba situaţia de fapt de la Sectorul 1, unde Clotilde Armand a fost validată ca primar şi îşi poate continua activitatea.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi-a manifestat însă încrederea că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, va demisiona dacă se dovedeşte că „a fost viciat rezultatul” alegerilor locale pentru acest sector.

Eu cred că, dacă ancheta dovedeşte că a fost viciat rezultatul, doamna primar Clotilde Armand nu o să mai rămână pe funcţie, ar trebui să demisioneze, deoarece nu este o bolşevică în care nu contează cine votează, contează cine numără, nu? Cred că ar fi un gest onorabil şi binevenit”, a declarat Ciolacu, la sfârşitul lunii aprilie.

Acuzaţii de fraudă la alegerile din Sectorul 1

Dosarul a fost deschis după ce PSD a depus, pe 2 octombrie 2020, o plângere penală la SIIJ, în care reclama comiterea unor fapte de natură penală de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu - membru USD şi de către Nicolae Sprîncu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Potrivit ordonanţei întocmită de procurorul Sorin Iaşinovschi, în cadrul anchetei s-a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, liste aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1.

De asemenea, procurorul a dispus ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1, stocate în 1.509 saci, aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti. Deocamdată, această operaţiune nu a avut loc, deoarece SIIJ spune că nu are o încăpere pentru a depozita un număr atât de mare de saci.

Conform datelor AEP, la alegerile pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR PLUS, a câştigat cu 40,94% dintre opţiuni, respectiv un număr de 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 voturi.

Daniel Tudorache a contestat însă acest rezultat şi a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce posturile de televiziune au difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroul Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi.

- Material realizat cu informaţii obţinute de repoterul Observator Corina Matlinschi -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Răsturnare de situaţie privind numărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 - comunicat Parchetul General