Războiul dintre PSD şi BNR a intrat în faza pe aur
Războiul dintre PSD şi BNR intră în "epoca de aur". Soci-democraţii vor să aducă în ţară 60 de tone de aur care sunt acum depozitate în Banca Angliei. Motivul? Chiria este prea mare. Doar că economiştii cred că doar mutarea aurului ar costa mai mult decât cheluielile de depozitare. Î
Războiul dintre PSD şi BNR intră în "epoca de aur". Soci-democraţii vor să aducă în ţară 60 de tone de aur care sunt acum depozitate în Banca Angliei. Motivul? Chiria este prea mare. Doar că economiştii cred că doar mutarea aurului ar costa mai mult decât cheluielile de depozitare. În plus, analiştii susţin că, în cazul unei crize, este periculos să deţinem în ţară toată rezerva de aur.
În loc să obţină dobândă, România plăteşte chirie ca să îşi ţină o parte din rezerva de aur în Anglia. Asta susţin parlamentarii care au iniţiat proiectul prin care metalul preţios ar putea fi readus în ţară.
România plăteşte în fiecare an 300.000 de lei chirie pentru a ţine rezerva de aur în Banca Angliei. Dar ne-ar costa şi de 10 ori mai mult transportul rezervei în România, logistica şi asigurarea, spun voci din BNR. Deocamdată, oficialii Băncii Naţionale nu au formulat un punct de vedere referitor la această iniţiativă legislativă.
Proiect de lege controversat
Dacă surse din BNR spun că valoarea chiriei plătită la Banca Angliei se ridică la 300.000 de lei pe an, iniţiatorii legii vorbesc de aceeeaşi sumă, însă în euro.
În depozitele din România sunt în prezent 42 de tone de aur. Alte 61 de tone au fost trimise, în 1999, la Banca Angliei. Rezerva de 103 tone ar urma să ajungă în totalitate în depozitele Băncii Naţionale a României.
Specialiştii în economie sunt sceptici
O altă temere ridicată de proiectul legislativ ţine de credibilitatea României pe pieţele financiare, după ce aurul va fi mutat.
Poziția BNR
Potrivit proiectului de lege, doar cinci la sută din rezerva de aur va mai putea fi depozitată în străinătate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰