Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Renunţă coaliţia la reforma pensiilor speciale? Fenechiu: E un cartof fierbinte / Boloş: PSD și PNL să-și asume

După ce Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a sugerat miercuri că România ar putea renunţa la reforma pensiilor speciale, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu susţine că o astfel de măsură ar fi o glumă. Ministrul responsabil cu PNRR a mai spus că PSD și PNL trebuie să-și asume riscul ca România să piardă bani PNRR din cauza pensiilor speciale.

de Redactia Observator

la 23.03.2023 , 11:52

Renunţă coaliţia la reforma pensiilor speciale? Daniel Fenechiu: Ar fi o glumă. E un cartof fierbinte / Boloş: PSD și PNL să-și asume Marcel Boloş - Agerpres

Daniel Fenechiu a spus la RFI că nu se va renunța la reforma pensiilor speciale din PNRR. "Nimeni nu-și dorește să ne asumăm o renunțare și acum eu pot vorbi doar în numele PNL, reforma pensiilor de serviciu a fost o reformă care a fost asumată de PNL de mai multă vreme. De câțiva ani de zile, noi am discutat pe tema asta. Primul Guvern liberal din 2019, a încercat să rezolve această problemă. Ulterior, a fost al doilea Guvern, condus de Florin Cîțu, când a fost inclusă în PNRR această obligație, care a fost practic asumată de România, aș putea spune că nu a fost impusă.

În continuare, Guvernul actual condus de Nicolae Ciucă își dorește să rezolve această problemă. Deci ideea să renunțăm la PNRR de bună voie pentru a proteja pensiile de serviciu este o glumă, din păcate o glumă nu foarte bună, pe care nici măcar ca glumă nu ne dorim să o discutăm. Deci în ceea ce ne privește, facem tot ce este posibil ca să rezolvăm această problemă, iar faptul că utilizăm timpul care ne-a fost dat de către CE nu e altceva decât o dovadă a faptului că chiar încercăm să venim cu o variantă care să fie o variantă solidă. De aia nu ne-am grăbit", afirmă liderul senatorilor PNL.

El afirmă că Marcel Boloș a prezentat o ipoteză neasumată de Executiv. "Haideți să vă spun un lucru, e foarte ușor să renunți, dar în contextul în care țara are nevoie de investiții, de infrastructură, de o serie de lucruri care sunt prinse în finanțările din PNRR, nu este o soluție bună să te gândești la a renunța. Eu cred că prin dialogul care-l avem constant cu Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă are o relație extrem de bună cu toți decidenții din Comisia Europeană, eu cred că soluția care se va găsi va fi o soluție care va satisface exigențele CE, pentru ca să nu blocăm PNRR-ul", adaugă Fenechiu.

Articolul continuă după reclamă

El apreciază că reforma pensiilor speciale reprezință un cartof fierbinte. "Este un cartof fierbinte, dar și cartofii fierbinți trebuie gestionați. Eu cred că acest cartof fierbinte va fi gestionat. Problema este legată de faptul că soluția care va trebui să fie legiferată va trebui să fie o soluție care să permită continuarea PNRR-ului. Din punctul ăsta de vedere, sunt niște lucruri care deja au fost stabilite, în sensul ca nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, separat de treaba asta, introducerea contributivității, eventual cu suportarea unei diferențe, pentru a nu bulversa corpul celor care ar urma să se pensioneze.

Pe acelaşi subiect

Deci sunt niște lucruri care se află în momentul de față în discuție, eu nefiind implicat direct în stabilirea soluțiilor, nu mi-aș dori să aleg foarte mult, pentru că există posibilitatea ca lucruri care le văd eu astăzi mâine sau poimâine să fie altfel structurate în ceea ce urmează să vină în Parlament. Eu am încredere în toți decidenții politici atât din PNL, cât și din PSD, cât și din UDMR că cu toții ne dorim să avem acces la fondurile din PNRR și că vom reuși să-i dăm de capăt acestei probleme, făcând o lege care să reziste și controlului de constituționalitate, care în opinia mea este principala problemă a proiectului care ar urma să fie adoptat", încheie Fenechiu.

Marcel Boloș a sugerat că România ar putea renunța la reforma pensiilor speciale

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, miercuri, că Guvernul şi coaliţia de guvernare trebuie să-şi asume consecinţele reformei sistemului de pensii, nu ministerele de linie, punctând că există deja ţări care au renunţat la unele reforme solicitate de Comisia Europeană deoarece flexibilitatea acesteia "tinde despre zero" când vine vorba de PNRR.

"Conţinutul jalonului din PNRR este foarte greu, presupune decizii radicale în ceea ce priveşte reforma pensiilor speciale, pentru că de aici trebuie să pornim. Avem cele două criterii. Primul, cel legat de sustenabilitate, este un criteriu în care trebuie să arătăm că volumul de cheltuieli publice generate de acest proiect de lege este sustenabil pe termen lung. Aceasta este cerinţa de bază numărul unu şi mai avem cerinţa de bază numărul doi - cea referitoare la criteriul de contributivitate. Aici din nou trebuie să avem fundamentat foarte riguros, pentru că noi avem două sisteme publice, aş spune poate impropriu: sistemul de pensii general şi sistemul de pensii speciale", a afirmat Boloş, citat de Agerpres.

El a subliniat că ţara noastră trebuie să fie atentă când va trimite la Comisia Europeană proiectul de lege privind pensiile speciale adoptat, menţionând că, dacă vor fi discrepanţe între sistemul de pensii general şi sistemul de pensii special, trebuie date explicaţii. "Trebuie să fim foarte atenţi la momentul la care vom trimite proiectul de lege şi legea, până la urmă aprobată de Parlament, pentru a fi validată de către Comisia Europeană, pentru că dacă vor fi discrepanţe între sistemul de pensii general şi sistemul de pensii special, şi vorbesc aici din punct de vedere al procentelor care se aplică la bazele de calcul ca să se stabilească în final cuantumul pensiilor speciale, aici va trebui să dăm explicaţii comisiei de ce dorim - dacă dorim şi insistăm - să avem procente diferite pentru cele două sisteme, respectiv pentru sistemul de pensii general şi pensiile speciale", a adăugat Boloş.

Marcel Boloş a menţionat că decizia trebuie luată la nivelul Guvernului şi a coaliţiei. "Dacă Comisia va insista şi va fi nemulţumită şi va considera că jalonul nu este dus la bun sfârşit şi el trebuie aliniat cu sistemul de pensii general, atunci va trebui, cum am precizat, să fie luată decizia la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului care este calea de urmat. Pentru că eu am precizat de multe ori, este foarte simplu de luat această decizie, însă consecinţele trebuie asumate. Dacă se produce o destabilizare la nivelul acestor servicii publice care sunt de importanţă strategică naţională, fie că discutăm de apărare naţională, fie că discutăm de ordine publică, fie că discutăm de Ministerul Public, toate aceste decizii produc consecinţe şi acestea trebuie asumate şi nimeni altcineva nu şi le poate asuma decât coaliţia şi Guvernul, indiferent ce ar gândi ministerele de linie, indiferent care ar fi propunerile care vin din partea ministrului de linie, dacă se va pune problema acestei armonizări între sistemul de pensii general şi pensiile speciale", a mai spus Boloş.

Ministrul a mai arătat că nu este "un lucru de joacă", adăugând că dacă se ia decizia "radicală" de reformare a sistemului de pensii speciale, "atunci trebuie, în egală măsură, asumat şi consecinţa migrării forţei de muncă sau a destabilizări acestor mari servicii publice de care România are nevoie".

El a precizat că ce este scris în PNRR este literă de lege, iar "flexibilitatea Comisiei Europene tinde spre zero". "Să nu uităm că judecata Comisiei Europene este raportat la ceea ce este scris în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şi eu am fost la început foarte optimist şi am încercat să găsesc soluţii pentru ceea ce există în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă realitatea mi-a dovedit: Comisia nu face nici la stânga, nici la dreapta. Flexibilitatea comisiei tinde despre zero. Îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, dar este un adevăr şi vreau să înţelegem cu toţii că ce este scris în Planul Naţional de Redresare şi Rezidenţă este literă de lege", a adăugat ministrul.

Marcel Boloş a explicat că sunt ţări, precum Bulgaria şi Lituania, care deja au renunţat la anumite reforme pentru că nu şi-au asumat consecinţele, iar acest lucru poate să se întâmple, dar nu e decizia Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a ministerelor de linie.

"Totuşi e un proiect de ţară şi o strategie de ţară Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar dacă vedem că anumite consecinţe ale deciziilor nu sunt asumate sau o reformă produce efecte nedorite care nu pot fi gestionate (...) am spus că sunt deja ţări care au renunţat. Bulgaria a renunţat la decarbonizare, Lituania la reformele fiscale şi nu spun că aşa trebuie să facem şi noi, spun doar că fiecare reformă trebuie să fie analizată cu plusurile şi minusurile pe care le are şi consecinţele acestor reforme asumate de către Guvern şi coaliţia de guvernare. Aceste lucruri nu pot fi pe umerii, să zicem, ai ministerelor de linie sau coordonatorilor de reformă. E o decizie care trebuie luată la nivel de coaliţie, fiind un proiect de ţară al României", a punctat Boloş.

Ciolacu: Dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiţia, toate Serviciile din România

Marcel Ciolacu a recţionat miecuri referitor la pensiile speciale, spunând că dacă luăm ad-litteram tot ceea ce este asumat în PNRR, atunci depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiţia, toate Serviciile din România. Liderul PSD a mai precizat că, "săptămâna viitoare, coaliţia are obligaţia de a veni cu anumite amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat şi nu poate fi modificată".

"Din punctul meu de vedere, avem o lege deja trecută prin Parlament, prin avizele tuturor miniştrilor şi nu vă ascund că şi astăzi am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru şi cu toţi miniştrii de resort, normal şi ministrul Muncii, pentru că el este şeful de filă pe acest jalon şi căutăm soluţiile cele mai bune. Este o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraţilor, la pensia din Apărare din ordiine publică, din siguranţă naţională şi ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia şi discuţiile cu Comisia Europeană trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment, noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiţia, toate Serviciile din România. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad-litteram (...)", a declarat Marcel Ciolacu, miercuri la Europa FM, potrivit news.ro.

Acesta a adăugat, referitor la PNRR, că Guvernul de dreapta a ţinut ascuns Planul de Redresare şi Rezilienţă, poate din neglijenţă sau din neştiinţă. "Nu vă supăraţi, acel Guvern era condus de un premier de dreapta, era un Guvern de dreapta. Eu nu ştiu cum nişte oameni, după ce au ţinut ascuns PNRR de toată lumea, poate au făcut-o din neglijenţă, poate au făcut-o din neştiinţă, asta înseamnă să laşi să nu fie ceva în dezbatere publică. Nu e o decizie politică uşoară, pentru că în spaţiul public este o mare ură împotriva pensiilor speciale, îndreptăţiţă. De ce? Pentru că anumite categorii au găsit oportun să facă nişte excese. Vă dau nişte exemple - faptul că la pensie ai mai mult decât aveai în activitate, faptul că îţi faci calculele pe ultima lună de zile faţă de regulile europene unde se face de obicei pe ultimele 12 luni. Tot felul de modificări legislative, în funcţie de cum a convenit cuiva, a creat un val masiv de ură împotriva acestor pensii. Armata nu poate să aibă pensie specială, Armata are pensie de serviciu. Franţa, Belgia, Germania au lege specială în ceea ce priveşte Armata, ordinea publică şi Serviciile. Mai mult, exagerarea unde a mai fost? Nu poţi să ieşi la pensie la 45 de ani, exact când eşti în maturitatea profesională. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare", a completat Ciolacu.

Liderul PSD a mai afirmat că, săptămâna viitoare, coaliţia are obligaţia de a veni cu anumite amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat şi nu poate fi modificată. Cum este ea acum, nu este acceptată ca îndeplinire de jalon PNRR”. Referitor la pensiile parlamentarilor, liderul PSD a spus că că nu sunt prevăzute pe acest proiect de lege. „Ştiţi foarte bine că nu am pensie specială. Mi-am dat demisia de fiecare dată. Mi-am dat demisia de două ori până acum ca să nu am vreun fel de indemnizaţie parlamentară, practica europeană este cu totul alta, dar realitatea îţi impune să ai altă abordare. Din punctul meu de vedere, la Parlament nu trebuie să existe niciun fel de pensie specială”, a mai precizat Ciolacu.

El a exclus ca România să piardă bani din PNRR, "indiferent de jalon". "Vom merge şi vom avea un dialog concret la Comisia Europeană", a conchis Marcel Ciolacu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri politice » Renunţă coaliţia la reforma pensiilor speciale? Fenechiu: E un cartof fierbinte / Boloş: PSD și PNL să-și asume