Antena Meniu Search
x

Românii, confuzi înainte de referendum. Întrebările lui Iohannis îi pun în încurcătură

După o lună de aşteptare, românii au aflat ce vor fi întrebaţi la referendumul pe justiţie. Consultarea naţională va avea loc pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a anunţat care sunt cele două întrebări la care românii sunt chemaţi să răspundă.

de Redactia Observator

la 25.04.2019, 20:23

Vezi și

După o lună de aşteptare, românii au aflat ce vor fi întrebaţi la referendumul pe justiţie. Consultarea naţională va avea loc pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a anunţat care sunt cele două întrebări la care românii sunt chemaţi să răspundă cu "DA" sau "NU".

Poporul român este invitat să îşi expună voinţa cu privire la următoarele chestiuni de interes naţional:

1. interzicerea amnistiei şi graţierii în domeniul corupţiei.

2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunii, pedepselor şi al organizării judiciare corelate cu dreptul altor instanţe de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe 

Pe acelaşi subiect

Referendumul pe justiţie, rol consultativ

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru organizarea referendumului. Au apărut însă şi controversele.

Nu sunt consecinţe directe după acest referendum. Ca să se schimbe legile conform voinţei populare, dacă se va dovedi că poporul doreşte aceste modificări, este nevoie de modificarea Constituţiei.

Iar aici deja treaba este destul de complicată, s-ar putea ajunge la un nou referendum prin care să fim întrebaţi dacă dorim modificarea constituţiei.

Pe scurt, ce vom răspunde noi pe 26 mai este doar o consultare populară prin care autorităţile să afle voinţa poporului în legătură cu aceste aspecte.

Minim 30% prezenţă, pentru un referendum valabil

Tehnic vorbind, pentru ca acest referendum să fie unul valabil, trebuie să participe cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Iar ca să fie şi validat este nevoie şi ca 25% din cei care vin la vot să aibă opţiuni valabil exprimate.

Rămâne de văzut acum câţi oameni sunt interesaţi de aceste subiecte din justiţie, atât de tehnice până la urmă, şi cât vor înţelege din întrebările formulate pe buletinele de vot.

Întrebările îi pun în încurcătură pe mulţi români. În special cea de-a doua întrebare care se va regăsi pe buletinul de vot.

Întrebarea a doua de la referendum, mulţi termeni juridici

Conţine zeci de cuvinte, inclusiv termeni juridici. La sate, oamenii au aflat enunţul cu stupefacţie. Unii încă încearcă să înţeleagă sensul.

Am luat întrebările pentru referendumul pe justiţie pregătit de preşedinţie şi am mers cu ele la sat pentru a afla ce cred românii despre formularea lor, în special despre întrebarea a doua.

Satul Malamuc, din judeţul Prahova, este o aşezare cu câteva sute de familii ce se pregătesc de Paşte.

Oamenii îşi fac curat în curte, vopsesc gardurile şi se bucură de vremea caldă. Referendumul privind justiţia pare ultima lor grijă.

La sate, oamenii nu-şi bat capul cu referendumul pe justiţie

Întrebările care vor fi pe buletinul de vot le dau mari bătăi de cap sătenilor.

Oamenii spun că nu sunt de acord, dar recunosc că nu prea ştiu exact ce înseamnă acele întrebări.

Oamenii aşteaptă lămuriri în zilele următoare pentru a se decide cum vor răspunde, cu DA sau cu NU.

După o analiză de câteva minute a întrebării numărul doi de pe buletinul de vot, un bărbat este mai confuz decât atunci când a citit prima dată enunţul.

Localnicii din Malamuc au o lună la dispoziţie pentru a se hotârî ce vor face în ziua referendumului, pe 26 mai. Speră ca până atunci să desluşească şi înţelesul întrebărilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Românii, confuzi înainte de referendum. Întrebările lui Iohannis îi pun în încurcătură