Referendum pe Justiție. Klaus Iohannis a anunțat următorii pași
Klaus Iohannis a decis să facă o nouă consultare cu Parlamentul, pentru a lărgi aria de cuprindere a referendumului pe justiție din 26 mai 2019. Într-o declarație de presă susținută luni la Palatul Cotroceni, președintele a avertizat Guvernul să nu dea ordonanță de urgență în domeniul politicii penale
![Klaus Iohannis, declarație de presă la Cotroceni Klaus Iohannis](https://img.observatornews.ro/0/2019/4/1/289204/1554119207513586d1.webp?w=430&f=2&v=2)
Klaus Iohannis a decis să facă o nouă consultare cu Parlamentul, pentru a lărgi aria de cuprindere a referendumului pe justiție din 26 mai 2019. Într-o declarație de presă susținută luni la Palatul Cotroceni, președintele României a avertizat Guvernul să nu dea ordonanță de urgență în domeniul politicii penale.
„Mult promisele spitale, în special spitalele regionale nu mai există nici măcar pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut pe coridoarele şi în sertarele ministerului de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD, dar cel mai grav este că asaltul PSD asupra justiţiei nu se termină, nu se mai termină, un asalt constant, continu, care a început cu ordonanţa 13 care a scos sute şi sute de mii de români în stradă, acea ordonanţă 13 prin care pesediştii au vrut dintr-o lovitură să scape de justiţie, să-şi albească dosarele, au vrut atunci să dea amnistie şi graţiere. Tema nu numai că nu a fost abandonată de PSD, este păstrată în continuare şi în continuare pesediştii îşi doresc amnistie şi graţiere pentru corupţi. ACeastă temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie şi graţiere pentru corupţi”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele a catalog drept "o imensă problemă" legiferarea prin ordonanță de urgență, în domeniul justiției.
„Între timp ştim ce vrea PSD şi cum acţionează. Această imensă problemă în felul în care guvernează PSD sunt ordonanţele de urgenţă. Ordonanţele de urgenţă care se dau într-un mod de obicei total netransparent, fără consultări prealabile, fără a exista o claritate de ce trebuie să se dea ordonanţe de urgenţe. şi asta se întâmplă în domenii extrem de sensibile. PSD guvernează prin ordonanţe de urgenţă în zona justiţiei, în zona politicii penale a statului român. Or, acest lucru nu se poate tolera mai departe”, a mai spus şeful statului.
- Crin Antonescu: Bolojan să contacteze Administrația Trump și să spună că vor avea loc alegeri democratice în...
- Victor Negrescu, după ce JD Vance a criticat anularea alegerilor din România: "Nu aș zice că am fost atacaţi"
- Cum răspunde Nicuşor Dan la acuzaţia că ar fi luat şpagă de la firma Nordis. Cine a încercat să-l mituiască
- Nicuşor Dan, întrebat dacă guvernul ar putea cădea la moţiunea de cenzură: "Cred că sunt 50-50% şanse să pice"
- România, prezentă la conferinţa de securitate de la Munchen. Ce întâlniri a avut Emil Hurezeanu, ministrul de...
Klaus Iohannis a susţinut că „este obligatorie reglementarea folosirii acestor ordonanţe de urgenţă, cum este clar că trebuie introduse posibilităţi de contestare a acestor ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională”.
Referendum 2019. O nouă consultare cu Parlamentul
„Pentru toate aceste motive, ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o - consultarea Parlamentului - a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Aşadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Aşadar, voi adresa Parlamentului o nouă consultare, care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii - justiţie, politică penală - până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
Conform Legii referendumului, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional. Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret.
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰