Antena Meniu Search
x

Premierul Ludovic Orban: ”În România s-au întors peste 200 de mii de români”

Premierul Ludovic Orban a estimat vineri că în țara noastră s-au întors peste 200 de mii de români, cei mai mulți din țări afectate de coronavirus. Cu toate acestea, rata de îmbolnăvire în România este mai mică față de alte țări, datorită măsurilor de restricție impuse, a transmis prim-ministrul.

De Redactia Observator la 27.03.2020, 10:44
Ludovic Orban în declarații la Ministerul Sănătății
Premierul Ludovic Orban estimează că peste 200 de mii de români s-au întors în țară - Observator
  • Mii de chinezi au intrat în România în februarie.
  • Măsurile luate au avut efect, spune Orban.

Premierul Ludovic Orban a estimat vineri că în țara noastră s-au întors peste 200 de mii de români, cei mai mulți din țări afectate de coronavirus. Cu toate acestea, rata de îmbolnăvire în România este mai mică față de alte țări, datorită măsurilor de restricție impuse, a transmis prim-ministrul.

Ludovic Orban a făcut declarațiile după întâlnirea cu noul Ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

”Uitați-vă la date! Pe 25 sau 26 februarie în România era un caz, în Spania, ca să vă dau ca exemplu, erau 2 cazuri, în Franța, dacă țin minte, erau tot câteva cazuri, uitați-vă la numărul de cazuri din România, un pic peste o mie, dar, dacă luăm în calcul și vindecații, avem sub o mie de pacienți bolnavi de Covid, în timp ce în celelalte țări numărul persoanelor infectate este de ordinul zecilor de mii”, a declarat Orban.

Premierul a transmis că România a ținut situația sub control după Anul Nou Chinezesc, când mii de oameni au venit în țara noastră din China.

”România, încă din primul moment a luat măsuri extrem de serioase. Readuc aminte că, după Anul Nou Chinezesc, în care au venit, practic, în România, mii de cetățeni din China, nu a existat nicio îmbolnăvire”, a spus prim-ministrul.

Ludovic Orban a estimat că 200 de mii de români au revenit în țară din străinătate, iar măsurile de carantină și izolare au avut efect.

”De asemenea, vă readuc aminte că România a mai avut o specificitate care nu a existat în alte țări europene. În România s-au întors peste 200 de mii de români, cei mai mulți din țări grav afectate de epidemie, cu mii și zeci de mii de cazuri. Dacă nu am fi luat măsurile severe de carantinare, fie de carantină instituționalizată, fie de izolare la domiciliu, răspândirea ar fi fost foarte mare în România.”, a mai spus Orban.

Premierul a declarat că măsurile adoptate din timp de România au avut ca efect un număr mai mic de îmbolnăviri și ”un număr de decese relativ mic”, în comparație cu alte țări.

Vă readuc aminte că noi am redus obligativitatea derulării anchetelor epidemiologice rapide, în jurul fiecărui caz diagnosticat, măsură care, de asemenea, a limitat răspândirea virusului. Am luat aproape toate măsurile înaintea altor țări care erau mai afectate de epidemia de coronavirus. Vă aduc aminte închiderea școlilor.  Și iată că închiderea școlilor a dat rezultate! Exceptând primele cazuri care au apărut în Timișoara, ulterior, nu mai există niciun caz de elev diagnosticat, cel puțin după informațiile pe care le am eu în momentul de față. Protejarea persoanelor în vârstă, care a fost o preocupare, încă de la începutul epidemiei, a guvernului, de asemenea, numărul de cazuri de îmbolnăviri la persoane în vârstă este foarte mic în raport cu numărul de cazuri din toate celelalte țări europene. Suntem la un număr de decese relativ mic, care este sub nivelul de mortalitate din alte țări. De regulă, cei care au decedat aveau și alte afecțiuni, un lucru care s-a manifestat și în alte țări. Uitați-vă, de exemplu, multe dintre decese sunt provocate, repet, de alte afecțiuni. Capacitatea de diagnosticare a fost limitată. România nu a fost pregătită.

La întâlnirea de la Ministerul Sănătății, Ludovic Orban a anunțat și demiterea secretarului general al MS, Georgeta Bumbac, urmând ca noul ministru Nelu Tătar să facă o altă numire.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Premierul Ludovic Orban: ”În România s-au întors peste 200 de mii de români”