Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum definesc americanii victoria Ucrainei în război: Ruşii nu mai pot să ocupe teritorii mari, dar nici ucrainenii să recupereze tot ce au pierdut - NYT

Războiul din Ucraina. Este puțin probabil ca Rusia să ocupe teritorii semnificative în Ucraina în următoarele luni, relatează The New York Times (NYT), citând oficialii americani. Liderii NATO adunaţi la summitul de la Washington pot spune că eforturile lor de a întări trupele ucrainene au funcționat. Forţele slab pregătite ale Rusiei se chinuie să spargă apărarea ucraineană întărită cu arme şi muniții occidentale, potrivit acestora.

de Redactia Observator

la 10.07.2024 , 14:39

Cum definesc americanii victoria Ucrainei în război: Ruşii nu mai pot să ocupe teritorii mari, dar nici ucrainenii să recupereze tot ce au pierdut - NYT
Cum definesc americanii victoria Ucrainei în război: Ruşii nu mai pot să ocupe teritorii mari, dar nici ucrainenii să recupereze tot ce au pierdut - NYT - Profimedia

În ultimele patru luni, ruşii au încercat să ocupe mai mult teritoriu în nord, în regiunea Harkov și să reia presiunea ofensivă în est, Donbas, profitând de cucerirea oraşului Avdiivka, dar au pierdut mii de soldaţi pentru un teritoriu mic capturat, scrie NYT

SUA: Este puțin probabil ca Rusia să ocupe teritorii semnificative în Ucraina

Problemele Rusiei reprezintă o schimbare semnificativă în dinamica războiului, care a fost în avantajul Moscovei în ultimele luni. Ruşii continuă să-i lovească dureros pe ucraineni, dar înaintarea lor a fost încetinită de apărarea întărită a ucrainenilor. Lunile care urmează nu vor fi ușoare pentru Ucraina, dar aliații NATO pot spune că eforturile lor au funcţionat.

Articolul continuă după reclamă

"Forțele ucrainene sunt întinse și au în faţă luni dificile de luptă, dar acum este puțin probabil ca ruşii să reuşească o rupere majoră a frontului", a evaluat Michael Kofman, analist la think tank-ul Carnegie Endowment for International Peace.

Pe acelaşi subiect

Cel mai fierbinte subiect al summitului NATO de la Washington este războiul din Ucraina şi aprobarea unui pachet militar de 40 de miliarde de dolari pentru Kiev. Deşi aderarea la NATO, invitaţia mult aşteptată de preşedintele Zelenski, nu va veni nici cu această ocazie, alianţa îşi va întări promisiunea că Ucraina va deveni, în cele din urmă, un aliat pe deplin.

Cum definesc americanii victoria Ucrainei în război

Acest obiectiv a devenit punctul central al războiului, fiind chiar mai important decât recucerirea teritoriilor pierdute, explică NYT. Deşi oficialii ucraineni insistă că luptă pentru a-și recupera pământul, un număr tot mai mare de oficiali americani consideră că războiul este dus în primul rând pentru viitorul Ucrainei în NATO și Uniunea Europeană.

Aliaţii NATO sunt preocupaţi că Rusia achiziționează arme şi componente militare din Iran, Coreea de Nord și China şi există îngrijorări reale cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și menține funcțională infrastructura, inclusiv rețeaua electrică. Dar cel mai mare factor imprevizibil este care va fi politica SUA față de Ucraina după alegerile prezidențiale din această toamnă.

Deși este puţin probabil ca Rusia să mai poată ocupa părți mari din Ucraina, şi perspectivele Kievului de a recupera teritoriul pierdut sunt în scădere. Consilierii americani au îndemnat Ucraina să se concentreze pe construirea apărării și să lovească adânc în spatele liniilor rusești.

În ultimele 18 luni a devenit clar că nici Rusia, nici Ucraina "nu posedă capabilitățile de a schimba semnificativ linia frontului", a evaluat şi Eric Ciaramella, fost oficial al serviciilor secrete, în prezent expert în Ucraina, la Carnegie Endowment for International Peace.

Potrivit acestuia, Statele Unite și-au definit mereu obiectivul lor strategic în acest conflict ca fiind "o Ucraina democratică, prosperă, europeană și sigură". Statele Unite și aliații vor trebui să facă investiții pe termen lung pentru a permite Ucrainei să-și mențină liniile de apărare, să uzeze Rusia și să-i provoace pagube, susţine Ciaramella, dar și actuali oficiali americani.

"Acesta este încă un scenariu extrem de instabil. De aceea, liderii occidentali trebuie să se concentreze și pe integrarea Ucrainei în structurile de securitate europene și transatlantice", a spus Ciaramella. 

Uniunea Europeană a convenit luna trecută să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, un pas critic în lungul proces de aderare. Deși NATO nu este încă pregătită să invite Ucraina, liderii aliați urmează să aprobe săptămâna aceasta o declaraţie care aproape că promite Kievului că va deveni parte a alianței.

Declarația finală nu se vrea a fi o repetare a ceea ce s-a întâmplat la summitul de anul trecut de la Vilnius, Lituania, unde liderii au declarat că "viitorul Ucrainei este în NATO", dar nu au oferit apoi o invitație concretă. Diplomații au numit limbajul întortocheat o "salată de cuvinte", iar președintele Volodimir Zelenski s-a plâns furios de lipsa unui calendar de aderare.

Posibilitatea aderării Ucrainei la NATO părea îndepărtată înainte de invazia Rusiei din 2022. Aliații au fost reticenți să nu provoace Rusia sau să îşi asume angajamente mari de securitate. De atunci, parteneriatul Ucrainei cu Statele Unite, Marea Britanie și alte țări europene a devenit mai puternic, iar Occidentul a vărsat miliarde de dolari în pregătirea și echiparea armatei ucrainene, aminteşte NYT.

De când a început războiul, un obiectiv al lui Vladimir Putin a fost menținerea Ucrainei în afara NATO, dar în mod ironic, invazia a făcut că aderarea să fie tot mai posibilă. Discuțiile de pace au eșuat în aprilie 2022, pentru că Moscova a insistat asupra neutralității Ucrainei și să aibă drept de veto asupra asistențelor militare externe. De atunci, Ucraina s-a angajat și mai mult să se integreze în Europa.

Oficiali SUA: Va fi aproape imposibil ca Ucraina să-și recupereze întreg teritoriul

Rusia a ocupat cea mai mare parte a regiunilor pro-ruse din Ucraina în primul an de război. Oficialii americani spun în privat că va fi aproape imposibil ca Ucraina să-și recupereze întreg teritoriul, dar că poate insista asupra unei integrări europene mai mari dacă performanța sa pe câmpul de luptă este mai puternică. Iar unii oficiali susţin că, și fără a-şi recupera oficial teritoriul, Ucraina ar putea ieși învingătoare din acest război prin apropierea de NATO și Europa.

Oficialii americani care au vorbit cu NYT, sub rezerva anonimatului din cauza caracterului sensibil al informaţiilor, au recunoscut că Rusia ar putea face progrese semnificative, dacă îşi schimbă puternic strategia, adică să extindă programul de recrutare și de pregătire militară. Lucrurile s-ar schimba şi dacă politica SUA față de Ucraina și Rusia ar suferi modificări.

Sub administrația Biden, Statele Unite au oferit sfaturi militare, informații în timp real și arme de miliarde de dolari. Dar, fostul președinte Donald Trump a promis că va începe negocieri de pace între Rusia și Ucraina, dacă va fi ales. Deși nu a oferit detalii cum, o negociere rapidă ar forța cel mai probabil Ucraina să cedeze zone mari de teritoriu și să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO.

Oficialii susţin că ar fi o greșeală a cere acum începerea negocierilor. Ajutorul de aproximativ 61 de miliarde de dolari aprobat de Congres în mai, după luni de lupte, a întărit apărarea ucraineană și a oprit înaintarea Rusiei. Pe tot parcursul războiului, agențiile de informații americane au fost mult mai pesimiste în legătură cu evoluţia războiului decât Pentagonul, ai cărui oficiali au lucrat îndeaproape cu armata ucraineană pentru a ajuta la dezvoltarea strategiei. 

Însă, în prezent, evaluările în rândul guvernului SUA par să fie mai aliniate când vine vorba de perspectivele Rusiei pe câmpul de luptă. Cu componente electronice din China, drone din Iran și rachete și artilerie din Coreea de Nord, Rusia și-a asigurat suficiente arme pentru a-și menține armata aprovizionată. Dar îi lipsește suficient personal pentru a realiza o descoperire majoră pe front. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Cum definesc americanii victoria Ucrainei în război: Ruşii nu mai pot să ocupe teritorii mari, dar nici ucrainenii să recupereze tot ce au pierdut - NYT