Video Scandal între Marcel Ciolacu și Nicușor Dan pe tema referendumului din București. Premierul spune că nu mai schimbă regulile jocului
Schimb de replici între primarul Nicuşor Dan și premierul Marcel Ciolacu pe tema organizării unui referendum în Capitală. Şeful Guvernului l-a ironizat azi pe edilul Capitalei şi a propus, în glumă, ca cele 6 sectoare din Bucureşti să fie desființate. "Eu nu schimb nicio lege în timpul jocului", a completat șeful PSD. Primarul General cere Guvernului să modifice legea pentru ca referendumul pe care îl propune în Capitală să fie organizat în secțiile de vot de la alegerile prezidențiale.
Nicuşor Dan s-a înțeles deja cu partidele de dreapta, iar PNL, USR și PMP vor susține referendumul din Capitală, organizat pe 24 noiembrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
Aflat în plină campanie pentru Palatul Cotroceni, Marcel Ciolacu promite că PSD va vota pentru referendum în Consiliul General al Capitalei. Premierul a ironizat însă cele două teme propuse de Nicuşor Dan.
"Părerea mea este că ar fi putut întreba mai simplu: desființăm primăriile de sector sau nu le desființăm?" a declarat Marcel Ciolacu.
"Eu am pus două întrebări urgente și evidente: cum se împart banii și cine dă autorizațiile? În acest mandat de 4 ani, eu vreau să am mai mulți bani ca să rezolvăm problemele și vreau să dau autorizații de construire ca să nu mai nenorocim traficul", a explicat Nicusor Dan.
- Nicuşor Dan, despre scandalul de la Planșeul Unirii: "A fost apărarea unui principiu". Ce spune de o posibilă...
- Miza referendumului din București. Nicușor Dan a făcut calculul banilor: "Am avut 6 miliarde, 3 le-am dat pe...
- Ciucă susține referendumul cerut de Nicușor Dan pentru reducerea atribuțiilor primarilor de sector. Ciolacu, de...
Dincolo de ironiile premierului, Nicuşor Dan are nevoie de ajutorul Guvernului
Edilul ar vrea ca Executivul să simplifice procedurile, astfel încât referendumul să fie organizat cu acelaşi personal şi în aceleaşi secții de vot deschise în Bucuresti pentru alegerile prezidențiale.
Potrivit legii, urnele se sigilează la ora 21 la alegerile prezidențiale și la ora 23 în cazul unui referendum local.
O altă problemă majoră ar fi componenţa diferită a comisiilor electorale. Fără intervenția Guvernului, va fi nevoie de un Birou Electoral separat și de o infrastructură total diferită.
Premierul a anuntat azi că Guvernul nu va modifica legislatia în vigoare
"Eu nu mai schimb nicio lege. Suntem în timpul jocului. Schimbăm legile chiar după fiecare? Eu nu o să votez în București, că nu am buletin de București", a spus Marcel Ciolacu.
"Cetățenii ne vor judeca pe toți, cu ștampila în mână. Dacă Guvernul vrea să fie mai simplu și să coste mai puțin, poate să dea o reglementare specială. Dacă nu vrea, va fi mai complicat, dar se poate", a spus Nicușor Dan.
Marcel Ciolacu a refuzat şi dezbaterea prezidențială, pe model american, propusă de Mircea Geoană. "Știu că aveți în spate un partid puternic, dar nu pot să nu constat că abilitățile pentru a conduce națiunea lipsesc. Așadar, domnule Ciolacu, vă invit la o dezbatere unu la unu. Dumneavoastră cu susținerea politică, eu voi aduce cunoștințele necesare", a spus Mircea Geoană.
Tot astăzi, preşedinta SOS România, care nu poate intra în cursa pentru Cotroceni, şi-a depus candidatura la Senat.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale va începe oficial pe 25 octombrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰