Senatul a adoptat Ordonanţa 6, prin care Ministerul Dezvoltării primeşte 30 de miliarde de lei între 2017-2020. Băsescu a tunat şi fulgerat în plen!
Proiectul de lege de aprobare a OUG 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice a fost adoptat, cu amendamente, marţi de Senat. Preşedintele PMP, Traian Băsescu a susţinut că anumite prevederi din ordonanţă sunt 'destinate clientelei politice', ceea ce este 'stilul PSD dintotdeauna'.
Proiectul de lege de aprobare a OUG 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice a fost adoptat, cu amendamente, marţi de Senat. Preşedintele PMP, Traian Băsescu a susţinut că anumite prevederi din ordonanţă sunt 'destinate clientelei politice', ceea ce este 'stilul PSD dintotdeauna'.
Senatorii au aprobat actul normativ, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 65 de voturi pentru şi 39 împotrivă.
Unul dintre amendamentele asumate de către Senat stipulează că printre obiectivele de investiţii ce pot fi finanţate prin această ordonanţă se numără şi realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea sau dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat - creşe, grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii naţionale. În forma elaborată de Guvern, nu era prevăzută sintagma 'de stat' pentru aceste unităţi.
În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, Traian Băsescu (PMP) a susţinut că anumite prevederi din ordonanţă sunt 'destinate clientelei politice', ceea ce este 'stilul PSD dintotdeauna'.
'Din păcate, un lucru care se declară a fi bun şi benefic este, ca de obicei, stricat prin prevederi care să favorizeze clientela politică. Este stilul PSD dintotdeauna. (...) Scoateţi regulile din circulaţie şi faceţi PSD rules. Mai mult decât atât, pentru un an, abrogaţi sau suspendaţi limitarea cheltuielilor ce pot fi angajate în 2017. Din nou, o prevedere care vă face profund compatibili cu DNA. (...) Lăsaţi primarii ca după ce au un buget aprobat să facă ce vor cu bugetul şi suspendaţi şi obligaţia de a respecta bugetul aprobat pentru un an de zile. Această OUG, în opinia mea, este utilă pentru dezvoltare, dar faptul că întotdeauna ţineţi să introduceţi câteva lucruri în neregulă, câteva derogări de la lege, face necredibil documentul şi face pe oricine îl citeşte să constate că de fapt, din nou, suntem în faţa unei ordonanţe destinate clientelei politice. Din acest motiv, PMP va vota împotriva acestei legi de aprobare a ordonanţei', a afirmat Băsescu.
În replică, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a punctat faptul că ordonanţa aduce resurse financiare pentru reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea unor unităţi de învăţământ, spitale, asigurând, totodată, continuarea unor investiţii de dezvoltare locală deja demarate.
'Eu cred că este foarte important să finalizăm Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Sunt obiective de investiţii în curs în toate judeţele, pentru toate categoriile de unităţi administrativ-teritoriale, indiferent de culoarea politică a primarilor. Ordonanţa de astăzi vine şi aduce resurse financiare pentru reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, (...) unele dintre ele fără autorizare de funcţionare astăzi, pentru repararea şi dotarea unităţilor sanitare în mediul rural - în foarte multe localităţi se află într-o stare jalnică, dar şi pentru reabilitarea de poduri, podeţe, punţi pietonale. Se continuă lucrările pentru apă, canal, drumuri. (...) Consider important programul de construcţii de cămine pentru studenţii din instituţiile de învăţământ superior de stat, introdus prin Compania Naţională pentru Investiţii, şi am convingerea că punerea în aplicare a acestui program va permite şi dezvoltarea unităţilor administrativ-teritorială şi dezvoltarea economică', a subliniat Ţuţuianu.
Liderul senatorilor UDMR, Attila Cseke, a anunţat că grupul pe care îl conduce va vota în favoarea proiectului de lege de adoptare a OUG 6/2017.
'Evident, dezbaterea pe ordonanţa 6 priveşte în special partea de PNDL. Eu constat că am ajuns în România anului 2017 ca la nivel de lege, într-o OUG, să reglementăm numărul de creşe şi grădiniţe, numărul de unităţi din învăţământul preuniversitar, numărul de cămine studenţeşti pe care statul doreşte să le reabiliteze şi să le construiască. Oarecum nici acest lucru nu este în regulă. Acestea sunt acte ale puterii executive, ale Guvernului. Guvernul face acte de administrare publică. Nu credem că trebuie să se regăsească acum în fiecare lege câte grădiniţe, câte şcoli, câte cămine vrem să reabilităm sau să construim în această ţară. Pe lângă acest subiect, întrebarea principală este: în urma acestei ordonanţe, care probabil va fi aprobată prin lege de către Parlament, ce eficienţă va da Guvernul acestui PNDL. Acest lucru este de urmărit pentru că, pe de o parte, aşa cum scrie şi în acest text de lege, este important să finalizăm obiective de investiţii în curs de realizare şi să începem noi obiective. Din acest punct de vedere, grupul UDMR va susţine proiectul de lege', a menţionat Attila Cseke.
Senatorul PNL Florin Cîţu a precizat că liberalii vor vota împotriva adoptării OUG 6/2017, precum şi împotriva OUG 9/2017 în momentul în care aceasta din urmă va ajunge în atenţia plenului Senatului.
'Ordonanţele 6 şi 9 într-o formă sau alta au apărut în fiecare an. Anul acesta s-a exagerat din mai multe puncte de vedere. Până acum niciun Guvern nu a fost în stare să facă un buget multianual, aşa cum scrie în legea bugetului de stat şi în legea finanţelor publice. Aşa că trebuie să recurgem la acest artificiu de a avea ordonanţe de urgenţă pentru a putea să facem credite de angajament pe mai mulţi ani. Problema este structurală şi ar trebui să o rezolvăm, ar trebui să punem punct la un moment dat, să spunem că nu mai putem să mergem înainte cu astfel de ordonanţe de urgenţă. Ideea este că ar trebui să ne oprim şi să cerem Guvernului să facă un buget multianual, dacă este în stare, dacă nu să nu mai ceară aceste ordonanţe. Al doilea lucru, vorbim de PNDL care e un program fantastic şi foarte bun. Dar până acum nimeni nu a făcut o analiză a eficienţei acestui program, dacă banii au fost cheltuiţi eficient sau nu. PNL va vota împotriva acestei ordonanţe (ordonanţa 6) şi când vine şi (OUG - n.r.) 9 vom vota şi împotriva acelei ordonanţe', a declarat senatorul liberal.
Sursa: Agerpres
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰