Antena Meniu Search
x

Video Soluția găsită de Ciolacu pentru a aduce pacea în Coaliție, în avantajul PNL. Cum arată calculele pentru data alegerilor prezidențiale

Data la care românii vor alege noul şef al statului va fi stabilită în urma negocierilor cu toate partidele. Anunţul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, după ce liberalii s-au opus ca scrutinul să aibă loc în septembrie, aşa cum doresc social-democraţii. Şeful Guvernului a spus că "ţopăiala pe calendar trebuie să înceteze" şi a dat asigurări că nu se va rupe Coaliţia în urma acestui scandal

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 28.06.2024 , 21:07

În plin război politic, ministrul de Interne a sfidat autoritatea premierului. Cătălin Predoiu a ascultat ordinul dat de liderii PNL si a blocat Hotărârea de Guvern privind data alegerilor prezidentiale. PSD si-ar fi dorit să alegem noul sef al Statului pe 15 si 29 septembrie, dar planul lui Marcel Ciolacu a fost dejucat de liberali. Motiv de tensiuni grave în Coaliţie, care s-ar putea destrăma. 

Imediat, şeful Guvernului a anunțat că nu va risca demiterea ministrului de Interne - o mutare care ar fi provocat ieșirea PNL de la guvernare.

"Această este abordarea corectă și nu schimbarea unui ministru. Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România", a declarat Marcel Ciolacu.

Vezi și

Marcel Ciolacu a venit cu o strategie prin care va temporiza criza de la vârful Coaliției

Pe acelaşi subiect

"De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor", a spus Ciolacu.

Doar că balanța înclină acum spre scenariul propus de PNL. 

UDMR și Uniunea Salvați România și-ar dori că alegerile prezidențiale să fie organizate la termen, adică în luna noiembrie. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a propus că finala pentru Palatul Cotroceni să fie pe 8 decembrie, adică în aceeași zi cu alegerile parlamentare. O variantă propusă și de liderii PNL în negocierile din Coaliţie. De cealaltă parte, AUR s-a poziționat de partea PSD și e gata pentru alegeri pe 15 și 29 septembrie. Social-democrații au atacat cu toate armele în războiul din Coalitie. Marcel Ciolacu și Mihai Tudose au pus la îndoială onoarea şefului PNL, iar Sorin Grindeanu l-a numit pe generalul Ciucă "un poznaş în slujba ţării" - aluzie la panourile cu mesajul electoral "un ostaş în slujba ţării". 

"Sincer chiar nu înțeleg. De ce această reacție? Afară e foarte cald. Asta da. Pot să înțeleg. 

Haideți să stăm jos și să discutăm. Nu pentru a face în așa fel încât să respectăm agenda personală a liderilor PSD", a replicat Ciucă.

Nicolae Ciucă a transmis, pentru Observator, că nu va reacționa la atacurile lansate de liderii PSD

În mesajul său, liderul PNL a amintit, ironic, de faptul că Sorin Grindeanu și Mihai Tudose "au plecat din funcţie cu mare onoare" - aluzie la protestele anti-corupție declansate de Ordonanța 13 și la ziua în care fostul premier PSD, Mihai Tudose, l-a lăsat singur în Capitală pe fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri politice » Soluția găsită de Ciolacu pentru a aduce pacea în Coaliție, în avantajul PNL. Cum arată calculele pentru data alegerilor prezidențiale