Antena Meniu Search
x
LIVE

Summitul Comunității Politice Europene în Republica Moldova: Aproape 50 de șefi de stat și guvern participă. Klaus Iohannis va fi și el prezent

Republica Moldova găzduieşte joi cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE). Sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanţă de Chişinău, relatează MOLDPRES. potrivit Agerpres. Klaus Iohannis participă la eveniment.

De Redactia Observator la 01.06.2023, 09:09
Summitul Comunității Politice Europene în Republica Moldova: Aproape 50 de șefi de stat și guvern participă. Klaus Iohannis va fi și el prezent
Summitul Comunității Politice Europene în Republica Moldova: Aproape 50 de șefi de stat și guvern participă. Klaus Iohannis va fi și el prezent - Profimedia

Conform agendei prezentate de purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău, Daniel Vodă, la ora 10.00, delegaţiile oficiale participante la eveniment vor fi întâmpinate la Castel Mimi de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Procedura va dura circa două ore.

Ceremonia oficială de începere a evenimentului va avea loc la ora 12.00 şi va dura aproximativ 30 de minute. Ulterior, liderii vor face o fotografie comună. Programul va continua cu şedinţele grupurilor de lucru în cadrul cărora vor fi discutate subiecte legate de securitate, energie şi conectivitate. După-amiaza zilei de joi va fi rezervată întâlnirilor bilaterale dintre liderii prezenţi la eveniment. La ora 17.00, este programată o conferinţă de presă susţinută de şefa statului, Maia Sandu, şi de lideri europeni.

Comunitatea politică europeană este o platformă nouă de coordonare politică, ce îşi propune să promoveze dialogul politic şi cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun şi să consolideze securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european.

Ideea iniţiativei unei comunităţi politice europene aparţine preşedintelui francez Emmanuel Macron, care, la 9 mai 2022, a prezentat acest proiect în faţa Parlamentului European, la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei. Macron a afirmat atunci că ar fi nevoie de ''decenii'' pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că, între timp, ţara poate face parte dintr-o ''comunitate politică europeană'', care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020, sau Republica Moldova.

Pe acelaşi subiect

Prima reuniune a CPE a avut loc la 6 octombrie 2022 la Praga.

Klaus Iohannis participă la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene

La summit-ul Comunităţii Politice Europene va fi prezent și președintele României, Klaus Iohannis. 

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o intervenţie în cadrul sesiunii plenare şi va participa la grupul de lucru privind securitatea.

În cadrul dezbaterilor, şeful statului va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, în domeniile securitar, economic, alimentar sau umanitar; sprijinul susţinut pentru Republica Moldova şi Ucraina, coordonarea eforturilor comune pentru combaterea ameninţărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare şi campanii de manipulare; creşterea rezilienţei şi continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune, a arătat Administraţia Prezidenţială.

Comunitatea Politică Europeană este un format interguvernamental de dezbatere şi o platformă pentru coordonare politică între statele europene în scopul promovării dialogului politic şi a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securităţii, stabilităţii şi a prosperităţii pe continentul european.  

Programul summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegaţiilor, şi grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel şi în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia şi conectivitatea.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Summitul Comunității Politice Europene în Republica Moldova: Aproape 50 de șefi de stat și guvern participă. Klaus Iohannis va fi și el prezent