Antena Meniu Search
x

Video SURSE: Alegerile prezidenţiale vor avea loc în noiembrie. PNL s-a supărat pe PSD pentru că a vorbit cu Simion şi Şoşoacă

Punct final în consultările de la Palatul Victoria, între premier şi partide, pe tema datei alegerilor prezidenţiale. Balanţa înclină spre organizarea scrutinului în luna noiembrie. Adică fix aşa cum şi-au dorit liderii PNL, şi nu în septembrie, aşa cum au insistat social-democraţii. O decizie oficială ar putea fi anunţată joi, când are loc o întâlnire a Coaliţiei. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 02.07.2024 , 19:18

Surse politice spun că Marcel Ciolacu si liderii PSD s-au resemnat cu ideea că vom alege noul şef al Statului în luna noiembrie. Asta după ce USR, REPER, UDMR și Forta Dreptei au cerut alegeri la termen în discutiile de la Palatul Victoria. A fost de altfel şi propunerea PNL, care a aruncat în aer Coaliția de guvernare. De cealaltă parte, PSD, PUSL si AUR doresc organizarea scrutinului în luna septembrie.

"Singura constantă, din punctul meu de vedere, este că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale", Marcel Ciolacu, premierul României.

Balanţa înclină spre organizarea scrutinului în luna noiembrie

Vezi și

În timpul consultărilor, a apărut ideea ca finala prezidentială să fie programată pe 8 decembrie - în aceeasi zi cu alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor. Un scenariu respins din start de cei de la REPER si Forta Dreptei.

Pe acelaşi subiect

"Nu va face altceva decât să avantajeze în mod injust partidele care vor da candidații în Turul doi. Cer încă o dată conducerii PNL să ia decizia de a rupe Coaliția. Astfel încât să scăpăm de Ciolacu", a declarat Ludovic Orban, preşedinte Forţa Dreptei.

"Nu vrem niciun fel de altă comasarea pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. L-am întrebat dacă are altă gândire, dacă vrea să le suprapună și ne-a spus că nu", spune Dragoș Pîslaru, lider REPER.

Consultările au mai iscat un subiect de ceartă la vârful Coaliţiei de guvernare. Liberalii spun că premierul a legitimat extremismul prin discutiile purtate cu George Simion si Diana Șoșoacă.

În replică, Marcel Ciolacu sustine că dialogul a fost "un demers util si democratic".

"Primul ministru Marcel Ciolacu a încercat să iasă dintr o situaţie dificilă în care a fost pus din partenerii din PNL. Faptul că a preferat să facă această invitaţie sigur, a fost şi o legitimare. Probabil Marcel Ciolacu ar spune că deja poporul român a legitimat o la alegerile europene", spune Cristian Pîrvulescu, analist politic. 

Liderii Coaliţiei se vor întâlni joi pentru a stabili calendarul final al alegerilor. Premierul va prezenta în sedintă toate variantele propuse de partidele politice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi apelat vreodată la ajutorul unui broker, înainte să faceţi un credit?
Observator » Stiri politice » SURSE: Alegerile prezidenţiale vor avea loc în noiembrie. PNL s-a supărat pe PSD pentru că a vorbit cu Simion şi Şoşoacă