Video SURSE: Marcel Ciolacu le-a promis preşedintelui şi lui Nicolae Ciucă "Legea Iohannis", iar apoi s-a răzgândit
Lovitură dură pentru Klaus Iohannis. PSD a decis azi că nu va vota legea prin care şeful statului ar putea candida pentru un loc în Senat. Prinşi în off-side, liberalii au pasat rapid problema către Biroul Electoral Central. Asta după ce Consiliul Legislativ a explicat că presedintele poate candida fara modificarea legii care i-ar interzice să fie pe listele PNL cât timp e la Cotroceni.
După zece ani de mandat în care a numit patru premieri de la PSD, Klaus Iohannis a ajuns acum la mâna social-democratilor. Doar că liderii PSD au decis că nu-l vor ajuta să candideze pentru un loc în Senat. Marcel Ciolacu a facut anuntul.
"Aceasta lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României, nici pentru PSD. Nu mă interesează!", a declarat Marcel Ciolacu.
De ce s-a răzgândit PSD şi nu mai susţine "Legea Iohannis"
Cu trei zile în urmă însă, seful PSD avea o opinie total diferită. "Este corect ca orice om să poată candida. Nu trebuie cineva să obtureze un drept constituţional", declara Ciolacu.
Surse politice spun că liderii social-democraţi s-au răzgândit de teamă că partidul şi implicit Marcel Ciolacu ar fi pierdut voturi în cazul unui eventual ajutor pentru Klaus Iohannis.
"Da, de asta sunt şi galben la faţă! Există o recomandare a Comisiei de la Veneţia ca acest lucru se face cu un an înainte", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Consiliul Legislativ susţine că preşedintele aflat în funcţie poate candida ca independent pe listele unui partid politic. Chiar şi asa, liderii PNL insistă că legea actuală ar trebui schimbată.
"Când îţi depui candidatura dai o declaraţie că eşti membru de partid şi accepţi candidatura. Un independent, preşedintele, nu poate da o asemenea declaraţie, neputând da o declaraţie, nu poate candida", a declarat Daniel Fenechiu, senator PNL.
În urmă cu 20 de ani, PSD a folosit acelasi amendament depus acum de liberali. La acea vreme, presedintele Ion Iliescu a candidat pentru un loc de senator pe listele PSD. Marcel Ciolacu spune că, între timp, vremurile s-au schimbat.
"Am folosit acelaşi text special pentru a nu permite pescuitul în ape tulburi. Adică textul e identic cu cel de atunci, Constituţia e aceeaşi", a mai spus Daniel Fenechiu, senator PNL.
Marcel Ciolacu s-a răzgândit
Negocierea pe Legea Iohannis s-a purtat în trei, intre Ciolacu, Ciucă şi Iohannis. Iniţial, Ciolacu le-a promis că PSD votează legea în Parlament, dar în weekend-ul trecut liderii PSD au analizat mai bine situaţia şi au ajuns la concluzia că vor deconta la vot dacă îl vor ajuta pe preşedintele Iohannis. Apoi, Marcel Ciolacu l-a sunat pe Nicolae Ciucă şi l-a anunţat că PSD nu mai poate să voteze legea. Liderul PSD a anunţat că îşi asumă în totalitate decizia.
De la începutul anului si până acum, preşedintele Klaus Iohannis a vizat mai multe functii la nivel înalt. S-a înscris initial în cursa pentru sefia NATO, dar şi-a retras candidatura în ultima clipă, atunci când a devenit evident că nu a obţinut sprijinul Aliaţilor. Ulterior, a sperat că va primi un post cu influenţă la vârful Comisiei Europene. Dar a ratat funcţia de Comisar pentru Apărare şi pe cea de Înalt Reprezentant pentru Ucraina.
În primăvară, seful Statului s-a pensionat din postul de profesor de Fizică de la Colegiul Național "Samuel von Brukenthal" din Sibiu. Un post pe care Klaus Iohannis l-a rezervat ca titular timp de 27 de ani deşi nu a mai ajuns la catedră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰