Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV: Certificatul verde se va aplica din ianuarie tuturor angajaţilor, cu două excepţii. Ce sancţiuni riscă salariaţii care nu îl au

După îndelungi dezbateri, frica de valul 5, i-a forţat pe liderii coaliţiei de guvernare să ajungă la o concluzie: vor să adopte până în ultima zi din an certificatul verde obligatoriu. Practic, de la sfârşitul lunii ianuarie, toţi angajaţii trebuie să fie vaccinaţi sau testaţi ca să meargă la muncă. Mai puţin parlamentarii şi primarii.

de Larisa Bernaschi

la 23.12.2021, 06:51

Vezi și

Forma finală a certificatului verde a fost obţinută astăzi de reporterii Observator şi are toate şansele să intre aşa în vigoare.

Documentul cuprinde cinci variante. Pentru românii vaccinaţi cu o doză, pentru cei cu schemă completă, pentru cei trecuţi prin boală, dar şi pentru cei care au test PCR sau antigen:  

Art.3 - Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se emite:

a) pentru persoanele vaccinate cu cel puțin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.

Pe acelaşi subiect

b) pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.

c) pentru persoanele infectate cu SARS-CoV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică "Corona-forms";

d) pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică "Corona-forms", cu rezultat negativ, cu valabilitate  de 48 de ore de la efectuarea testului;

e) pentru persoanele testate cu test RT-PCR, înregistrat în platforma informatică "Corona-forms", cu rezultat negativ, cu valabilitate  de 72 de ore de la efectuarea testului.

Excepţii de la regula certificatului verde

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Introducem un mecanism de utilizare atunci când avem o creștere de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice de 1,5.

Practic înseamnă o creştere a numărului de cazuri cu câte 50% trei săptămâni consecutive. 

Practic, în zilele în care numărul îmbolnăvirilor creşte, românii vor avea nevoie de certificat verde pentru a merge la serviciu. 

(3) Suspendarea constatată în condiţiile alin.(1) încetează la data la care persoana prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de 15 zile de la data la care s-a dispus suspendarea.

Un draft al proiectului obţinut de reporterii Observator arată că, dacă un angajat soseşte la locul de muncă fără certificat, din acel moment are contractul suspendat şi nu va fi plătit 15 zile, cel puţin. 

Excepţie de la prezentarea certificatului fac firmele cu mai puţin de 10 angajaţi care nu au contact direct cu clienţii. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Iar renunțarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidența ajunge sub 1 la mie.

Proiectul prevede şi decontarea a 15 vouchere pentru teste, pentru angajatori. Doar că socoteala Guvernului nu prea se potriveşte cu cea reală.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Noi cunoaștem cam care este prețul unui test rapid de bună calitate, în jur de 10 euro, care să însemne testul în sine, manopera și materialul de protecție pentru personalul medical.

Cum majoritatea clinicilor au preţuri duble sau chiar triple faţă de limita de 50 ron impusă de Guvern, angajaţii vor trebui să vină cu bani de acasă. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, adică șase săptămâni.

Prin adoptarea certificatului, Guvernul speră să nu mai fie luat prin surprindere şi de valul 5.

Mai multe tabere

Modalitatea de adoptare a proiectului a împărţit liderii coaliţiei în mai multe tabere. Alexandru Rafila a cerut premierului ca guvernul să-şi asume răspunedrea. Nicolae Ciucă a ieşit de la discuţii însă fără o decizie clară.

Nicolae Ciucă, premierul României: Analizăm, oricare dintre variante este bună important este să avem certificat. Preşedintele PNL nu e de acord şi cere ca proiectul de lege să treacă prin Parlament.

Florin Cîţu, preşedintele Senatului: Poziția noastră este foarte clară, vine un proiect de lege în Parlamentul României, îl dezbatem și îl trecem. 

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Este convenit să avem certificat verde până la sfârşitul anului.

Potrivit surselor Observator, parcursul ar fi acesta: luni, proiectul va fi adoptat în şedinţa de Guvern, iar apoi va pleca spre dezbatere şi vot în Parlament. Marţi va fi adoptat în Senat şi după Crăciun, cel mai probabil pe 29 decembrie, va trece şi de Camera Deputaţilor.

Larisa Bernaschi, reporter Observator: Chiar dacă proiectul de lege este aprobat în procedură de urgenţă aici, în Parlament, cel mai devreme ar putea ajunge pe masa lui Klaus Iohannis pe 31 decembrie, asta în cazul în care nu va fi atacat la Curtea Constituţională.

Cu alte cuvinte, la final de ianuarie, angajaţii ar putea fi deja obligaţi să prezinte certificatele. Parlamentarii şi aleşii locali sunt singurii angajaţi care nu se supun regulilor certificatului verde, când şi dacă acesta va fi aprobat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » EXCLUSIV: Certificatul verde se va aplica din ianuarie tuturor angajaţilor, cu două excepţii. Ce sancţiuni riscă salariaţii care nu îl au