Meniu LIVE
Search
x

Cine este Nicolae Ciucă. Fost şef al Statului Major, Generalul a fost desemnat de Klaus Iohannis pentru funcţia de premier

Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru funcţia de premier. Ministrul Interimar al Apărării a fost votat în unanimitate în Biroul Permanent Naţional.

De Monica Palade la 21.10.2021, 15:44

Nicolae Ciucă a fost propus pentru funcţia de premier de PNL, după ce Guvernul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură, iar Dacian Cioloş, propus din partea USR după primele consultări, a picat la votul de încredere din Parlament. 

Parlamentarii au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu, în urma moţiunii de cenzură depusă de PSD și intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!". Pentru ca Guvernul să fie demis erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii. Un record de 281 de parlamentari au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu.

După demiterea Guvernului Cîţu, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, PNL şi PSD refuzând să vină cu o propunere în acest sens. USR a încercat să negocieze cu foştii parteneri ai coaliţiei de guvernare, PNL şi UDMR, însă fără succes. Liberalii au anunţat că îl susţin în continuare pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier şi că nici nu vor vota un guvern USR. Lucru concretizat la votul de miercuri, din Parlament, când guvernul USR a primit doar 88 de voturi "pentru" şi 184 "contra.

În urma unor discuţii la Palatul Cotroceni şi a unei şedinţe în PNL, liberalii au decis că renunţă la Florin Cîţu şi îl vor propune pe Nicolae Ciucă, ministrul demis al  Apărării. Liberalii îşi doresc un un guvern minoritar PNL-UDMR cu susţinerea PSD. Varianta a fost discutată aseară de preşedintele Klaus Iohannis şi câţiva liberali: Florin Cîţu şi cei patru vicepreşedinţi PNL, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, informează reporterul Observator Larisa Bernaschi.

Pe acelaşi subiect

USR, fostul partener de guvernare, votează guvernul doar dacă face parte din el.

Cine este Nicolae Ciucă 

Nicolae Ciucă este un militar de carieră şi a fost prezent la numeroase misiuni militare în afara ţării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. 

Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 şi apoi a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare şi instrucţie, pentru ca în 1993 să ajungă ofiţer de stat major în biroul operaţii.

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Cine este Nicolae Ciucă. Fost şef al Statului Major, Generalul a fost desemnat de Klaus Iohannis pentru funcţia de premier