Antena Meniu Search
x

Taxă de 1.200 lei pe casele self-service şi reduceri pentru clienţi. Propunerile PSD după scandalul Auchan

Decizia retailerului francez Auchan de a renunța la casieri a dus la apariţia unui val de nemulţumiri printre români pe reţelele de socialiazare. În acest context, PSD va propune o serie de măsuri pentru a fi discutate în coaliţie, inclusiv taxarea self-checkout, potrivit unor surse guvernamentale. 

de Larisa Bernaschi

la 06.03.2023, 18:32

Vezi și

Potrivit unor surse guvernamentale, PSD urmează să propună pentru a fi discutate în coaliţie o serie de măsuri cu privire la sistemele de case self-service din magazine. Printre propunerile luate în calcul de social-democraţi se numără o taxă pe self device, pentru aparatele de plătit din magazine, aferentă unui salariu minim (aproximativ 1.200 de lei lunar), o reducere pentru clienţii care folosesc aceste sisteme de self-checkout (în limita unei sume, procent din bon) şi obligativitatea ca la un numar de case fără casier fizic să existe un număr fix de asistenţi umani. 

Retailerul francez Auchan a decis să renunţe la casieri în favoarea serviciilor self-service. Procesul se va implementa treptat, în prezent doar 12 magazine Auchan din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara sunt echipate cu noul sistem de case, urmând ca până în 2025 acesta să fie disponibil în toate unitățile rețelei.

Deşi reprezentanţii magazinului au promis că nu vor da casierii afară, ci le vor găsi alte joburi în cadrul companiei, românii nu au privit cu ochi buni măsura, unii îndemnând chiar la boicotarea lanţului de supermarketuri. Românii sunt nemulţumiţi pentru că, spun ei, măsura va duce la dispariţia unor joburi ceea ce înseamnsă şi taxe mai puţine la stat iar marile lanţuri ies în câştig la final: clienţii fac treaba casierilor, fără niciun beneficiu în plus

Potrivit Auchan, peste 60% din încasările cumpărturilor se realizează la casele rapide self check-out, acest comportament fiind accentuat cu precădere în ultimii doi ani. De asemenea, mai multe magazine din rețea înregistrează deja o utilizare exclusivă a caselor în care scanarea și plata produselor se fac în regim self check-out. Casierii evoluează spre o nouă meserie, cea de consilier clienți, mai susţine retailul francez.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Taxă de 1.200 lei pe casele self-service şi reduceri pentru clienţi. Propunerile PSD după scandalul Auchan