Antena Meniu Search
x

Traian Băsescu propune ca Rusia să fie scoasă din sistemul bancar internațional: "Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze"

Traian Băsescu propune ca Rusia să fie scoasă din sistemul bancar internațional, pentru că "Vladimir Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze". Fostul președinte crede că obiectivul liderului de la Kremlin este ocuparea Ucrainei până la gurile Dunării.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 23.02.2022, 18:02

Traian Băsescu propune că Rusia să fie scoasă din sistemul bancar internațional: "Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze" - Hepta

Traian Băsescu a declarat la RFI„era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două așa-zise republici autonome, Donețk și Lugansk. Sancțiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puțin în Europa. V-aș aduce aminte că s-au mai impus sancțiuni, după ocuparea Crimeii și sancțiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. N-aș vrea să asistăm și acum la o decizie europeană de a se impune sancțiuni împotriva Donețkului și Luganskului, ci împotriva Rusiei".

Traian Băsescu: Rusia trebuie sancționată dur

Fostul președinte crede că "deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței celor două republici separatiste. Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruși îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării".

Traian Băsescu e de părere că Rusia trebuie sancționată dur: "Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancțiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă și atunci rămâne izolarea politică și izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic. Ar trebui cel puțin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia și să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esențiale. Practic, Vladimir Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze".​

Pe acelaşi subiect

Statele Unite avertizează cu măsuri masive în cazul unei invazii

Preşedintele SUA a emis, luni seară, un ordin executiv care prevede sancţiuni punctuale împotriva Rusiei, reiterând ameninţarea cu măsuri economice masive în cazul unei invazii în Ucraina.

"Astăzi, preşedintele Biden a semnat un ordin executiv ca ripostă la manevra preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk ca state independente. Acţiunea preşedintelui Putin contrazice angajamentele Rusiei faţă de Acordul Minsk, respingând pretenţia Rusiei de angajament faţă de diplomaţie şi subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", anunţă Casa Albă, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial. 

"Acest ordin executiv este diferit de măsurile economice imediate şi severe pe care le pregătim împreună cu aliaţii şi partenerii ca reacţie la o nouă invazie în Ucraina. Continuăm consultările strânse cu Ucraina, cu aliaţii şi partenerii asupra următoarelor măsuri şi cerem Rusiei să reducă imediat tensiunile", precizează Preşedinţia SUA.

SUA interzic exporturile şi importurile oricăror produse în şi din Lugansk şi Doneţk. De asemenea, Washingtonul interzice tranzacţiile financiare cu persoane şi entităţi din aceste regiuni separatiste.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Traian Băsescu propune ca Rusia să fie scoasă din sistemul bancar internațional: "Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze"