Antena Meniu Search
x

Victor Ponta la Chișinău: România este gata să acorde sprijin financiar Republicii Moldova

România și Republica Moldova au prelungit până în anul 2020 implementarea acordului de asistență financiară în valoare de 100 de milioane de euro pe care autoritățile de la București s-au angajat să o acorde Chișinăului

România și Republica Moldova au prelungit până în anul 2020 implementarea acordului de asistență financiară în valoare de 100 de milioane de euro pe care autoritățile de la București s-au angajat să o acorde Chișinăului

Un protocol în acest sens a fost semnat joi la Chișinău de premierul Victor Ponta, care întreprinde o vizită în Republica Moldova cu ocazia Zilei Independenței, și de omologul său moldovean Valeriu Streleț, precizează postul local de radio.

Cu acest prilej, Victor Ponta a reiterat că România este gata să susțină în continuare necondiționat parcursul european al Republicii Moldova, dar și să acorde sprijin financiar statului din stânga Prutului.

''România este cel mai mare avocat al integrării europene a Republicii Moldova, și este gata, și are posibilitatea să acorde și sprijin financiar țării vecine'', a declarat premierul Victor Ponta, citat de Radio Chișinău. În acest sens, șeful guvernului de la București a invitat autoritățile de la Chișinău să propună proiecte pe care România le va finanța în cadrul acordului de sprijin nerambursabil.

''Între noi este o relație cu totul și cu totul specială. Și la bine vreau să fim împreună, și când e greu vreau să fim împreună. Dacă sunt momente dificile și sunt momente grele, vreau să vă bazați pe noi, că atunci se vede prietenul — când aveți nevoie. Și România, din punct de vedere economic, din punct de vedere financiar, bugetar, este în poziția în care la nevoie vă poate ajuta'', a declarat Victor Ponta.

Premierul Ponta a menționat printre priorități proiectele de interconectare energetică a celor două state — extinderea gazoductului Iași-Ungheni și interconectarea liniilor electrice. Totodată, Victor Ponta a anunțat și despre un program transfrontalier, finanțat din fonduri europene, în valoare de 85 de milioane de euro care va putea fi realizat împreună cu Republica Moldova.

La rândul său, premierul Valeriu Streleț a evocat parteneriatul strategic dintre cele două state pentru integrarea europeană și a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova.

De asemenea, Valeriu Streleț a apreciat eforturile Bucureștiului de susținere a agendei europene a Republicii Moldova prin ajutorul practic acordat în procesul de implementare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

''Pe parcursul celor 24 de ani de independență, cooperarea noastră bilaterală a înregistrat un constant curs ascendent, cu precădere în ultimii ani, configurându-se într-un parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a țării noastre'', a subliniat Valeriu Streleț, conform aceleiași surse.

Radio Chișinău notează că premierul Victor Ponta participă pentru a treia oară consecutiv la manifestările organizate în Republica Moldova de Ziua Independenței. El este însoțit în vizita sa la Chișinău de mai mulți oficiali, între care ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Economiei, Mihai Tudose.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri politice » Victor Ponta la Chișinău: România este gata să acorde sprijin financiar Republicii Moldova