Antena Meniu Search
x

Video Sute de mii de români nu mai au prețuri plafonate la energie. Câți bani vor plăti în plus

Au amânat, s-au certat şi în final au compensat de toţi banii. Guvernanţii lasă pe dinafară sute de mii de români care nu vor mai beneficia de facturi mai mici la energie, pentru că pragul până la care preţurile sunt plafonate va scădea. În plus, pentru a susţine schema de compensare, statul va lua bani de la toţi actorii de pe piaţa de energie.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 01.09.2022, 19:34

Vezi și

Noua Ordonanţă din Energie vine cu un prag mai scăzut până la care consumatorii casnici vor beneficia de un preţ plafonat la energie electrică. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: De la 300 de kWh, pragul scade până la 255 kWh. Adică, toţi cei care consumă lunar între 100 şi 255 kWh vor plăti un preţ de 80 de bani pe kWh. Cei care au un consum de până într-o sută de kWh vor plăti 68 de bani. Modificarea ar urma să lase pe sute de mii de români fără preţuri plafonate. Aceştia vor plăti preţul din contract, care poate fi şi de câteva ori mai mare. 

Un număr mai mic de consumatori care se încadrează înseamnă o povară mai mică pentru stat. 

Corneliu Bodea, Centrul Român al Energiei: Are rostul de a limita volumul financiar pe care statul trebuie să-l aloce pentru plafonare. 

Noua Ordonanță în Energie. La gaze naturale nu există modificări ale preţurilor

În plus, plafonarea se va extinde până la finalul lunii august. În schimb, IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor plăti un preț plafonat doar pentru 85% din consumul de energie electrică. 

O altă modificare importantă: valoarea maximă a prețului la care ANRE calculează sumele decontate de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1.300 lei/MWh. 

Silvia Vlăsceanu, expert în Energie: Furnizorul se ducea până acum zicea: uite, eu am cumpărat cu 5.000 sau cu 3.000 de lei MWh. Dă-mi diferenţa. Dar ajungea la 3.000 trecând-o prin foarte multe vânzări. Ce e peste 1.300 o suporţi din buzunar, că nu te-ai străduit să-ţi acoperi consumul pentru consumatorii tăi din portofoliu. 

Pentru a susţine compensarea, statul va lua bani de la companiile din Energie

Producătorii, traderii şi furnizorii ar urma să plătească o taxă de solidaritate. 

Nicolae Ciucă, premierul României: Vom descuraja comportamentul speculativ. 

Corneliu Bodea, Centrul Român al Energiei: Este o taxare mascată. Este, în acest moment, o situaţie fără precedent. Şi anume -  anumite companii de pe lanţul energetic fac profituri foarte mari. 

Taxa va fi plătită de companii în fiecare lună şi va intra la "Fondul de Tranziție Energetică".

Astăzi, USR a depus o moțiune împotriva ministrului energiei, Virgil Popescu, intitulată "România fără energie". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Sute de mii de români nu mai au prețuri plafonate la energie. Câți bani vor plăti în plus