Video Cum faci cei mai pufoşi şi gustoşi cozonaci? Reţete tradiţionale sau reinterpretate pentru masa de Crăciun
Este nelipsit de pe mese în următoarea perioadă, dar e important să aflăm şi ce reţete concurează cu cele tradiţionale. Care sunt diferenţele între cozonacul tradiţional şi noul cozonac în trend - babka, un cozonac specific în Polonia, care de câţiva ani face furori şi în România? Ce îl face atât de special?
Reporter: Radu, suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Crăciun şi am văzut la tine ce cozonac bun ai făcut, aşa că am venit să ne spui care e secretul, ce cozonac alegem, cum îl facem să fie cel mai bun?
Radu Darie, chef: Cozonacul, cel mai bun este cel pe care îl făcea bunica. Sunt absolut convins că nu există casă în România unde să nu existe o poveste a cozonacului făcut de bunica. Plecând de la poveştile noastre din copilărie, am ajuns la un moment dat să citim ca mulţi dintre noi povestea lui Păstorel Teodoreanu şi a celebrului cozonac moldovenesc cu 50 de ouă pe kilogramul de făină. Nu folosim 50 de ouă, însă avem o reteţă românească în care aluatul este opărit. Se foloseşte lapte cald care ajută foarte mult la dospire. Atât în prima etapă când facem o maia foarte rapidă, cât şi atunci când închidem aluatul.
Reţete tradiţionale sau reinterpretate de cozonaci
Reporter: Zi-ne care e diferenţa între cele două tipuri pe care ni le-ai pregătit?
- Masa de Crăciun, o adevărată provocare pentru români. Cât costă acum, în comparaţie cu anul trecut
- "Am văzut ceva ciudat!" Un cozonac bio dintr-o patiserie din Buzău se vinde cu gândacii la pachet. Colcăiau peste...
- Cum pregătim cadourile de Crăciun pentru cei dragi. Alternative la hârtia de împachetat și pungi
Radu Darie, chef: Facem un cozonac însiropat, un cozonac tip babka. Este o rețetă poloneză pe care noi am descoperit-o acum câțiva ani: Noi întâi am testat-o pe noi, există diferite tipuri de babka. Diferența între cele două tipuri de cozonac constă atât în frământare cât și în dospire. Babaka are o dospire la rece. O dospire lentă în care ai nevoie de o făină puternică. După ce a fost scos din cuptor
și răcit începe însiroparea lui. După care se mai adaugă un insert îi spunem noi - o crema de ciocolată albă și fistic. E un cozonac care se ține în frigider.
Reporter: Eu zic să ne uităm puţin şi la cozonacul clasic.
Radu Darie, chef: Ciocolată din abundenţă, multă nucă, cacao şi rahat. Desigur că şi aici există o discuţie exact ca în cazul salatei de boeuf dacă folosim sau nu mazăre, în cozonac dacă punem sau nu stafide. Noi preferăm să nu punem.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰