Antena Meniu Search
x

Video Cum faci cei mai pufoşi şi gustoşi cozonaci? Reţete tradiţionale sau reinterpretate pentru masa de Crăciun

Este nelipsit de pe mese în următoarea perioadă, dar e important să aflăm şi ce reţete concurează cu cele tradiţionale. Care sunt diferenţele între cozonacul tradiţional şi noul cozonac în trend - babka, un cozonac specific în Polonia, care de câţiva ani face furori şi în România? Ce îl face atât de special? 

Andreea Gherasim
de Andreea Gherasim

la 22.12.2022, 13:53

Vezi și

Reporter: Radu, suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Crăciun şi am văzut la tine ce cozonac bun ai făcut, aşa că am venit să ne spui care e secretul, ce cozonac alegem, cum îl facem să fie cel mai bun?

Radu Darie, chef: Cozonacul, cel mai bun este cel pe care îl făcea bunica. Sunt absolut convins că nu există casă în România unde să nu existe o poveste a cozonacului făcut de bunica. Plecând de la poveştile noastre din copilărie, am ajuns la un moment dat să citim ca mulţi dintre noi povestea lui Păstorel Teodoreanu şi a celebrului cozonac moldovenesc cu 50 de ouă pe kilogramul de făină. Nu folosim 50 de ouă, însă avem o reteţă românească în care aluatul este opărit. Se foloseşte lapte cald care ajută foarte mult la dospire. Atât în prima etapă când facem o maia foarte rapidă, cât şi atunci când închidem aluatul. 

Reţete tradiţionale sau reinterpretate de cozonaci

Reporter: Zi-ne care e diferenţa între cele două tipuri pe care ni le-ai pregătit?

Pe acelaşi subiect

Radu Darie, chef: Facem un cozonac însiropat, un cozonac tip babka. Este o rețetă poloneză pe care noi am descoperit-o acum câțiva ani: Noi întâi am testat-o pe noi, există diferite tipuri de babka. Diferența între cele două tipuri de cozonac constă atât în frământare cât și în dospire. Babaka are o dospire la rece. O dospire lentă în care ai nevoie de o făină puternică. După ce a fost scos din cuptor 

și răcit începe însiroparea lui. După care se mai adaugă un insert îi spunem noi - o crema de ciocolată albă și fistic. E un cozonac care se ține în frigider. 

Reporter: Eu zic să ne uităm puţin şi la cozonacul clasic. 

Radu Darie, chef: Ciocolată din abundenţă, multă nucă, cacao şi rahat. Desigur că şi aici există o discuţie exact ca în cazul salatei de boeuf dacă folosim sau nu mazăre, în cozonac dacă punem sau nu stafide. Noi preferăm să nu punem. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Reţete » Cum faci cei mai pufoşi şi gustoşi cozonaci? Reţete tradiţionale sau reinterpretate pentru masa de Crăciun