Antena Meniu Search
x

Curs valutar

112, linia COVID. Peste 220 de mii de apeluri, de la începutul pandemiei

Dacă spitalele sunt pline, situaţia nu e cu mult mai bună nici la 112. Dispecerii nici n-au timp să respire între telefoanele venite de la oamenii cu simptome de covid 19.

de Bogdan Ocnaru

la 04.11.2020 , 20:31

Peste 220 de mii de apeluri, de la începutul pandemiei - iStock | Getty Images
  • În încăperi telefoanele sună fără oprire.
  • Cel puţin 7 sau 8 apeluri din 10 sunt de la oameni infectaţi cu noul coronavirus.

Practic, nici nu apucă să răspundă tuturor. Peste 220 de mii de apeluri au venit de la începutul pandemiei. Urmăriţi un reportaj în exclusivitate filmat în centrul STS 112, din Bucureşti.

"Va trebui să aşteptaţi ambulanţa, durează un pic mai mult până ajunge. Din cauză că sunt foarte multe solicitări, ajunge un pic mai greu ambulanţa la caz."

Sufocare, ameţeală, oboseală, dureri în piept, tuse sau pierderea gustului şi a mirosului. Sunt simptome despre care aud în fiecare minut dispecerii de la 112. Pe lângă ele, disperarea şi teama că poate fi mai rău. Zeci şi sute de ore de conversaţii ca într-un carusel. Aşa trăiesc cei care ne răspund la telefon şi cărora le împărtăşim incertitudinea de a avea sau nu Covid 19 sau spaima unor simptome care par de necontrolat.

Articolul continuă după reclamă

De la începutul pandemiei, nicio altă echipă de presă nu a intrat în acest centru al STS. Condiţiile de siguranţă sunt stricte. Colegul nostru Bogdan Ocnaru, reporter Observator, a putut intra doar dacă purtând un combinezon.

În încăperi telefoanele sună fără oprire. Cel puţin 7 sau 8 apeluri din 10 sunt de la oameni infectaţi cu noul coronavirus.

Cel puţin 3500 de oameni cu simptome covid sună zilnic la 112. Unii cer să fie testaţi, alţii sunt deja confirmaţi pozitiv, spun că au afecţiuni respiratorii şi au nevoie de ajutor medical.

Lista roşie este din ce în ce mai lungă. Sunt apeluri pierdute. Uneori 2 sau 3 în fiecare minut. Chiar dacă STS a suplimentat operatorii, nu pare să fie suficient. Niciun apelant nu este, însă, neglijat. Toţi cei cărora nu li se răspunde sunt sunaţi înapoi. Viaţa lor poate depinde de asta.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Bogdan Ocnaru Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Sănătate » 112, linia COVID. Peste 220 de mii de apeluri, de la începutul pandemiei