Antena Meniu Search
x

Decizie de la Guvern: Studenții la Medicină care fac voluntariat în spitalele COVID vor primi 2.500 lei/lună

Starea de alertă se prelungeşte cu încă 30 de zile, însă fără restricţii noi. În schimb, guvernul a decis, printr-o nouă ordonanţă, să coopteze rezidenţii şi studenţii la medicină în lupta cu noul coronavirus.

de Redactia Observator

la 13.11.2020, 08:31

Vezi și
  • Studenții voluntari în spitalele COVID vor primi 2.500 de lei pe lună.
  • Starea de alertă s-a prelungit cu încă 30 de zile, dar fără restricții noi.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Absolvenţii şi rezidenţii primesc drept temporar de liberă practică şi vor putea lucra direct cu cei infectaţi. Iar studenţii sunt chemaţi să se înscrie într-un program de voluntariat, pentru a lucra în spitale. Vor primi în schimb câte 2.500 de lei pe lună.

Odată cu prelungirea stării de alertă cu încă o lună, guvernanţii au pus la punct şi o nouă ordonanţă de urgenţă pentru a sprijini sistemul sanitar. Rezidenţii vor putea lucra direct cu pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

Raed Arafat, secretar de stat in MAI: "Ordonanţa prevede acordarea dreptului de libera practica, temporara, medicilor absolventi ai facultatilor de medicina, medicilor rezidenti, indiferent de anul de preagtire in rezidentiat".

Aceştia vor fi supravegheaţi, însă, de un medic specialist. Şi studenţii la Medicină sunt chemaţi să dea o mână de ajutor. Ei vor fi recrutaţi printr-un program de voluntariat şi vor fi coordonaţi de medici.

Raed Arafat, secretar de stat in MAI: "La fiecare lună, se așteaptă o activitate de 120 de ore, iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu de 2.500 de lei".

Plus cei care vor fi în alte localități decât centrele universitare unde studiază sau în alte zone decât cele de reședință vor primi o diurnă, cazare și masă.

Dintr-o pepinieră de 20.000 de posibili voluntari, vor fi recrutaţi, într-o primă fază, aproximativ 3.000. Guvernanţii au mai dat o ordonanţă care va permite armatei să participe la campania de vaccinare împotriva noului coronavirus.

Un alt act normativ vine în sprijinul companiilor din industria ospitalităţii şi al agenţiilor de turim, cele mai lovite, de pandemie.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului: "Pentru aceste companii care au suferit pierderi in anul 2020 fata de anul 2019 guvenrul va institui o forma de ajutor de stat pentru compensarea acestor pierderi in proportie de 20 %".

De asemenea, se suplimentează cu 500 de milioane de euro bugetul alocat programului de granturi pentru companiile afectate de COVID-19.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Decizie de la Guvern: Studenții la Medicină care fac voluntariat în spitalele COVID vor primi 2.500 lei/lună