Antena Meniu Search
x

Video A fost dechis primul centru de transplant hepatic pentru copii, dar nu avem specialişti. Cazul lui David, un băieţel pentru care orice secundă contează

După o aşteptare care a costat viaţa multor copii, primul centru de transplant hepatic pediatric a fost deschis astăzi, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti. 10 copii sunt acum în aşteptarea operaţiei, dar lista se va lungi mult. Oricum, cazurile grave vor fi transferate în continuare în străinătate, până când România îşi formează specialişti. 

de Redactia Observator

la 10.11.2022, 20:11

Vezi și

David este din Oradea, are nouă ani, iar ficatul lui abia mai funcţionează. Ca să supravieţuiască, trebuie să îndure un regim alimentar sever. Boala i s-a agravat pentru că nu a putut să facă la timp transplant. A fost internat, în schimb, de cel puţin 100 de ori. Mama lui este paralizată de teama că îşi poate pierde copilul.

"Pentru David orice secundă, orice zi contează. În orice moment starea lui se poate degrada, poate să intre într-o criză, poate să facă convulsii până la comă", a spus mama lui David, Dorina Golea

David este programat pentru transplant în Italia. Nu mai putea aştepta deschiderea unui centru în România. Alţi copii din România vor avea şansa să facă astfel de intervenţii la Bucureşti, în unitatea deschisă astăzi. 

"În numărul cel mai mare vor fi transplanturile hepatice de la donator viu. Există în familie părinţi sau fraţi care pot să ajute aceşti copilaşi", a declarat chirurgul Vladislav Braşoveanu.

Pe acelaşi subiect

În stil românesc, medicii vor începe să facă teste de compatibilitate pentru copiii de pe lista de transplant abia după deschiderea centrului. Iar ministrul Sănătăţii recunoaşte că, deşi centrul era în plan de ani de zile, România nu a pregătit specialişti.

"E un proces, experienţa trebuie acumulată. Oamenii trebuie să se pregătească profesional, să facă training, să-şi crească abilităţile, lucrul ăsta durează", a transmis ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

Cei mai mulţi copii care au nevoie de transplant hepatic au malformaţii congenitale, tulburări metabolice şi insuficienţă hepatică acută. 21 de copii au făcut transplant de ficat în străinătate în ultimii patru ani. În România s-au făcut peste 50 de intervenţii în ultimii 21 de ani, la Fundeni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Sanatate » A fost dechis primul centru de transplant hepatic pentru copii, dar nu avem specialişti. Cazul lui David, un băieţel pentru care orice secundă contează