Meniu
Search
x

Streinu-Cercel recomandă românilor să rămână acasă până inclusiv de Paște

Medicul Adrian Streinu-Cercel a venit cu o serie de avertismente pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Șeful Institutului Matei Balș a recomandat astfel ca românii să rămână în case până inclusiv de  Sărbătorile de Paște.

De Redactia Observator la 29.03.2020, 18:06
  • Avertismentul lui Adrian Streinu-Cercel.
  • Ce recomandă medicul.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a venit cu o serie de avertismente pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Șeful Institutului Matei Balș a recomandat astfel ca românii să rămână în case până inclusiv de  Sărbătorile de Paște.

Intervenția sa a fost făcută în cadrul teledonului Români Împreună, destinată strângerii de fonduri pentru secțiile de terapie intensivă din România.

”E o bătălie foarte complicată, mai ales că acest virus parșiv se ascunde în praf și în mizerie. Și de aceea am rugat pe toată lumea, pe toate autoritățile locale, să iasă, să spele bine străzile, gardurile, parcurile, etc. Pentru că acolo se găsește virusul. Dacă vom înțelege să stăm și în casă de Paști, atunci acea estimare, precum că după sărbătorile Pascale vom avea o problemă mare, ar fi ștearsă cu buretele. Dacă nu înțelegem acest lucru, atunci, acest scenariu va fi, foarte probabil, la vedere”, a declarat medicul.

Șeful de la Matei Balș a avertizat asupra riscului pe care coronavirusul îl reprezintă și pentru persoanele tinere, nu doar pentru vârstnici.

”Nouă ne place să vorbim de inteligență artificială și de mașini care învață. Dar uităm că natura face acest lucru cu miliarde de ani înainte de apariția omului pe Pământ. Noi încă nu ne-am învățat că nu trebuie să fim brutali cu mama natură. Motiv pentru care facem tot felul de drăcovenii și mutăm tot felul de lucruri, favorizând pasajul între specii. De când s-a deschis virusologia, s-a văzut cât se poate de clar că aceste virusuri, pe măsură ce trec de la un om la altul, își cresc virulența. Dacă, pentru modelul China, paternul a fost persoana în vârstă, pentru modelul Italia a fost majoritate același patern de persoane în vârstă, pentru Spania și Franța, paternul e 40-50 de ani. Noi acum am avut o relație foarte strânsă și cu Spania și cu Franța și cu Italia, și cu Israelul și, practic, avem acum câteva clustere care vor defini evoluția ulterioară. Într-adevăr, nu mai vorbim acum despre persoane în vârstă, deși rămâne principala categorie pe listă, dar trebuie să ne obișnuim cu gândul că persoanele de 40-60 de ani vor avea, posibil, probleme”, a spus șeful de la Matei Balș.

Adrian Streinu Cercel a vorbit și despre situația de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, pe care îl conduce.

Noi, în momentul de față, suntem la o capacitate de 20 de paturi la terapie intensivă și, conform planului alb, în următoarea lună trebuie să ajungem la 40, pentru ca, după 2 luni, să fim undeva la 60 de paturi la terapie intensivă.

Adrian Streinu Cercel a lăudat inițiativa teledonului Români Împreună.

”Cea mai mare nevoie în momentul de față o reprezintă nevoia de calm și de liniște. Am spus și cu alte ocazii, atunci când suntem calmi, nu suntem pătimași, nu ne enervăm, atunci vom face lucrurile cât se poate de bine și nu vom greși. Dacă ne agităm, atunci avem șanse să greșim! Eu vreau să vă felicit pentru gestul fantastic pe care îl faceți astăzi și mai mult decât atât, tuturor compatrioților pentru că și-au rupt din timpul lor și au dat curs la invitația pe care ați făcut-o dumneavoastră pe televizoare. E foarte important că românii s-au mobilizat și este o dovadă în plus că, atunci când țara are nevoie de ceva, oamenii din această țară știu să se mobilizeze exemplar. Le mulțumesc din tot sufletul”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Cum puteţi dona

- Donează prin card AICI.

- Donează în cont:

Fundația Mereu Aproape, CIF 18212553

Banca Transilvania, Swift BTRLRO22

Cont lei: RO86 BTRL 000 AJUTEU 8848 RON

Cont euro: RO32 BTRL 000 AJUTEU 8848 EUR

- Donează prin SMS 8848 - 2 Euro/mesaj 

- Donează prin PayPal

- Donează telefonic, la numerele (numere valabile doar în rețeaua fixă de telefonie Telekom):

- 0.900.900.303 - 3 euro/apel

- 0.900.900.305 - 5 euro/apel

- 0.900.900.301 - 10 euro/apel

Teledonul Români Împreună este transmis Live pe toate canalele Antena Group.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Streinu-Cercel recomandă românilor să rămână acasă până inclusiv de Paște