Antena Meniu Search
x

Update Alexandru Rafila, despre vaccinul AstraZeneca: În opinia mea este un vaccin bun și sigur. Imunizarea nu trebuie sistată

Alexandru Rafila spune că nu ar trebui sistată imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, numai cea cu loturile suspecte. Potrivit reprezentantului României la OMS, AstraZeneca este un vaccin bun şi sigur, a fost folosit la peste 17 milioane de persoane la nivel global, fără a fi probleme deosebite, au fost doar câteva situaţii în Italia, Norvegia, Danemarca în care au apărut tromboze la anumiţi pacienţi. 

de Redactia Observator

la 15.03.2021, 15:54

Alexandru Rafila, despre vaccinul AstraZeneca: În opinia mea este un vaccin bun și sigur
- Inquam Photos / George Călin

„Vaccinul de la AstraZeneca a fost folosit la peste 17 milioane de persoane la nivel global, fără să fie probleme deosebite. Au apărut câteva situaţii în Italia, Norvegia, Danemarca în care au apărut tromboze la anumiţi pacienţi. Problema este că trebuie stabilit dacă aceste lucruri au apărut după vaccinare sau de la vaccinare. Sunt două lucruri total diferite. Adică este pur şi simplu un eveniment care s-ar fi întâmplat oricum la un anumit procent şi se pare că, din informaţiile pe care le am eu de la Agenţia Europeană a Medicamentului, proporţia de persoane care a suferit astfel de probleme de sănătate nu este mai mare în niciun fel faţă de populaţia care nu a fost vaccinată, dar lucrurile acestea sigur că trebuie investigate, asta este procedura normală. Întotdeauna când apare o suspiciune, lotul cel puţin vaccin care este implicat este oprit de la utilizare. Ulterior, după ce se lămuresc lucrurile, vaccinarea poate continua. Opinia mea este că este un vaccin bun şi sigur”, a afirmat Alexandru Rafila, luni într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD, potrivit news.ro.

Întrebat dacă ar trebui sistată imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, Rafila a răspuns: „Nu, nu trebuie sistată. Eu nu consider că imunizarea trebuie sistată, dar trebuie sistată imunizarea cu loturile suspecte. Ceea ce este cu totul altceva”.

Rafila: În România s-au înregistrat circa 4.000 de cazuri de infecţie la persoane care fuseseră vaccinate cu prima doză

„Eu nu ştiu la nivel mondial. Există sigur că da, dar situaţia din România e mai concludentă pentru noi. S-au înregistrat circa 4.000 de cazuri de infecţie la persoane care fuseseră vaccinate cu prima doză şi asta reprezenta cam 0,4 % din totalul dozelor administrate ca şi primă doză, iar după doza a doua şi cu un interval mediu de 7 zile, adică din momentul vaccinării până în momentul infectării au trecut maxim 7 zile. În cazul celei de-a două doze sunt vreo 400-450 de cazuri, adică 0,08 % din totalul dozelor administrate, iar intervalul mediu este de 4 zile. Asta demonstrează că deja după prima doză, persoane potenţial vulnerabile la boală au avut un răspuns imun care i-a protejat. Din cauza aceasta, după doza a doua, procentul a fost mult mai mic”, a afirmat Alexandru Rafila întrebat dacă există o statistică mondială a OMS al numărului cazurilor de infectare după vaccinare.

Rafila: Scoaterea focarelor din calculul ratei incidenţei nu trebuia făcută în primul rând, atunci în luna noiembrie

„Ele nu trebuiau scoase în primul. Cred că întrebarea era aşa pentru domnul Orban – care este motivul pentru care aţi hotărât scoaterea focarelor din calculul ratei incidenţei, în luna noiembrie. Cred că aşa ar fi fost întrebarea corectă. Ele pot fi lăsate în calcul, nu trebuie scoase din calcul. Trebuie analizată situaţia. Focarul înseamnă de la trei cazuri în sus. Dar una este să am într-o localitate 100 de focare cu câte trei cazuri şi altceva este să am într-un singur loc 70 de cazuri. Este foarte diferit în ceea ce priveşte răspândirea infecţiei. Infecţia se răspândeşte cu siguranţă dacă am multe focare în toată comunitatea şi riscurile sunt mult mai mici dacă aceste focare sunt, să zicem, într-o instituţie de îngrijire a persoanelor vârstnice sau a persoanelor cu dizabilităţi. Sunt situaţii total diferite. Atunci sigur că trebuie lăsate în statistici toate cazurile care se înregistrează, dar cu cele două componente pe care vi le-am spus – analiza modului de testare şi acolo creşterea accesibilităţii la testare este foarte importantă şi a proporţiei cazurilor pozitive din totalul testelor şi a distribuţiei acestor cazuri înregistrate la nivelul fiecărei localităţi”, a declarat Alexandru Rafila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Alexandru Rafila, despre vaccinul AstraZeneca: În opinia mea este un vaccin bun și sigur. Imunizarea nu trebuie sistată